torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Börsens mest undervärderade aktier

Publicerad: 9 augusti 2013, 08:59

Under aktiechattens höstpremiär avslöjade Marcus Hernhag bland annat vilka aktier han anser är mest undervärderade just nu.

Ämnen i artikeln:

Marcus Hernhag

PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Moderator: Välkommen till säsongens första aktiechatt! Marcus Hernhag sitter nu redo vid tangentbordet så vi kör igång!

peter: hur fungerar preferens aktier ? när kan man köpa, hur länge ska man ha dom, och vilken skulle du köpa.
Marcus: De preferensaktier vi pratar om här värderas i första hand utifrån utdelningen. Priset och därmed direktavkastningen styrs en del av ränteläget och bolagets kreditrisk. När inflationen tar fart och räntorna stiger lär det nog inte vara så fördelaktigt att ha preferensaktier. Just nu skulle jag sikta in mig på de som ger 5-8 procent i direktavkastning, mycket högre innebär att marknaden ser en hög risk. 10-11 procent innebär värdering som en skräpobligation, det är inget förstahands val.

Hasse: Hej Marcus! Vad anser du om SAS? Är det läge att köpa? Mvh Hasse
Marcus: Hej! Utifrån SAS alla problem, svaga historik och långsiktiga hot skulle jag säga att det aldrig är läge att investera.

Gunilla: God morgon! Skulle gärna ha din åsikt om Latour. Funderar på att köpa aktien men tycker att omsättningen är låg. Hur ser du på aktien i övrigt?
Marcus: Latour är inte så tokiga, en industrirörelse och en investmentbolagsverksamhet. Riskspridning och rätt bra historik.

Johan: Vad tror du om Statoil på 1-2års sikt? Har den möjlighet att återhämta sig?
Marcus: Statoil produktion stiger knappt och oljeprisets uppsida är nog rätt liten så länge det hittas en massa skifferolja här och där i världen. Aktien känns just nu mer som en småtrött kassako än något klart köpvärt.

Joppe: Hej Marcus kul att du är tillbaka! Lite frågor kring småbolag. Vad tror du om Ework, Arocell, Cortus Energy, Blackpearl?
Marcus: Hej! Ework är det bolag jag gillar bäst långsiktigt bland IT-konsulterna. Black Pearl har stora och dyra projekt att finansiera, men går allt väl de kommande åren har aktien stor potential. Black Pearl är en bra lottsedel.

Kerstin: Hej! Jag har köpt Klövern,undrar om jag ska byta till Balder ? Klövern står still.
Marcus: Hej! Jag gillar båda bolagens båda aktieslag. Jag ser ingen stor anledning att byta.

Elisabeth: SSAB Köpa eller sälja?
Marcus: För att vara ett stort bolag är det rena lottsedeln. Efterfrågan kan komma snabbt om konjunkturen tar fart, det är det som gör att vi haft SSAB bland köpråden en tid. Långsiktigt, säg fem års sikt eller mer, skulle jag däremot inte satsa på SSAB.

Måns: Hej vad anser du om betsson på 6 månaders sikt ?
Marcus: Hej! Betsson går bra och är inte övervärderat på nåt vis, det finns en god chans att bolag och aktie fortsätter att leverera. Köp om du gillar gamblingbolag.

Eric: Hej! Vad tror du om Stockholmsbörsen totalt sett närmaste halvåret? Upp eller ner?
Marcus: Hej! Egentligen har jag ingen aning, men den långa trenden på börsen är upp så ur det perspektivet borde det i vart fall inte vara bråttom att sälja inför en nedgång.

Kalle: Ingen träd växer till himmlen, kan arcam vara en undantag,Tack
Marcus: Arcam har nog en ljus framtid, men aktiens snabba framfört… aktieträdet känns mycket svajigare än bolagsditot.

Marcus: Angående Johans fråga om Sobi och Orexo: De är de enda två bioteknikbolagen som verkar kunna gå bra. Undantagen som bekräftar den dystra regeln om att forskningen lönar sig dåligt i Sverige. Det är därför inte min typ av sektor, men gillar du branschen är SOBI en bra aktie att titta närmare på.

Peter Z: Hej Marcus uppgången har varat i drygt 4år,6mån det känns som om bubblan spricker när som helst. Vad tror du.
Marcus: Hej, det krävs att det kommer en högkonjunktur för att motivera uppgången, annars kommer det en kurssvacka åtminstone som den 2011. Det är ingen idé att gissa börsutveckligen, det är lättare att hålla riskerna nere om man är orolig så får det gå som det går sen. 🙂

Hans: Hej Marcus! Vad anser du om framtiden för Boliden. Ligger 26% minus. Vad göra? Ligga kvar eller sälja för att hitta en bättre aktie? Tacksam för svar.
Marcus: Hej! Boliden kan vända upp om råvarupriserna gör det. Det här är en aktie för konjunktkuroptimister. Långsiktigt har inget blivit sämre för Boliden, så ligg kvar du och vänta på bättre tider.

Hell: God morgon och välkommen tillbaka, Marcus! Vad tror du det beror på att fastighetbolagens preferensaktier stiger direkt efter senaste utbetalningen? Vad anser du om att investera i MQ och Tradedoubler framöver?
Marcus: Hej! Om fastighetsbolagens preffar stiger efter utdelningen så vet jag inte exakt varför, jag får studera saken närmare. Tradedoubler är en bra chansaktie, http://www.privataaffarer.se/borsguiden/en-bra-chansaktie-532677 medan MQ inte är något favorit direkt.

John: Guld, etc. har gått ner kraftigt under en tid nu. Kan det vara läge att göra stora investeringar inom utvalda bolag inom denna sektor nu med en framförhållning på c:a 5 år?
Marcus: Lönsamheten i många guldgruvor sägs ha sjunkit, det är kanske bättre att köpa ett guldcertifiikat eller en ETF som äger fysiskt guld om du tror på upprekyl i guldpriset.

Johannes: Hej Marcus, alltid lika spännande att läsa din chatt! Jag har aktier i Investor, Kinnevik, Swedbank, HM och Balder. Ser min portfölj bra ut i ett långtidstänkande? Borde jag komplettera med någon mer aktie eller möjligtvis sälja någon? Har en lång sparhorisont. Tack för svar
Marcus: Hej! Din portfölj ser bra ut och inget behöver säljas långsiktigt.

Nicklas: hej Funderar på att köpa Atlas Copco B vad är din åsikt är det rätt tid att köpa
Marcus: Hej! Är du konjunkturoptimist är det nog lika bra att slå till, aktien är dyr men blir det bättre tider lär den inte bli billigare. Atlas går bra som bolag, vilket återspeglas i priset. Till skillnad från Sandvik, som är mer en turn around med större uppsida om de lyckas lika bra som Atlas framöver.

Hans: Vad anses du om Hexagon?? Dags att gå in?Tack
Marcus: Ett bra och framgångsrikt tillväxtbolag är vad Hexagon är, men aktien är fortsatt rätt högt värderad. Är det något bolags som svänger ordentligt och som man ska köpa när börsen går ned är det Hexagon.

Ulla-Britt: Skall jag sälja eller behålla mina Securitas?
Marcus: Behåll dem du. Hygglig direktavkastning och även om deras glada tillväxtdagar är över lär det nog kunna stå pall i prispress och annat.

Putte: Hej! Kommer det en större nergång under hösten eller tror du att börsen stannar på plus i år?
Marcus: Hej! En rekyl skulle inte förvåna mig, men det är nästan omöjligt att gissa börsutvecklingen. Sannolikt sluter börsåret på plus.

linn: Vad anser du om millicom och telia?? vilket är köpvärd? Tack
Marcus: På 5-10 års sikt skulle jag rekommendera Millicom, de finns enbart på tillväxtmarknader och har hittills klarat sig undan korruptionsanklagelser.

Pär: Hej, Vilka investmentbolag ser du mest positivt på i nuläget?
Marcus: Hej, Melker Schörling ser jag ofta positivt på eftersom de har lägst förvaltningskostnader, men även Investor lockar. Men många aktier i portföljerna ser ganska dyra ut, utan ny högkonjunktur…

Jar: Hej Marcus och välkommen tillbaka! Har ca: 100 kkr som jag har tänkt invenstera i aktier. Tänke ha dem åtminstånde i 3 år. Funderat på att köpa Investor och Kinnevik men de har ju stigit så mycket på sista tiden. Vad tycker du? Kom gärna med förslag på andra aktier med en hyffsad utdelning.
Marcus: Hej! Jag gillar Investor bättre än Kinnevik nuförtiden, Kinneviks uppgång och ehandelssatsning höjer risken där väsentligt.

Hanna: Ser du någon köp läget i Sandvik. både lång och kort sikt? Tack
Marcus: Kortsiktigt är det lite osäkert, då det väntar ett par svaga kvartal till innan det kanske vänder. På flera års sikt har Sandvik potential, men det vill till att den relativt nye vd:n får med sig alla och lyckas vända bolag. Det finns inga garantier för att Sandviks ”storhetstid” kommer tillbaka, just nu är det Atlas Copco som har bäst marginaler etc. Sandviks slagsida mot Europas industri och gruvsektorn höjer risken kortsiktigt, men å andra sidan är aktien pressad…

Conny: Vilken/vilka aktier anser du vara mest undervärderade på Stockholmsbörsen just nu?
Marcus: VRG har för lågt P/E-tal. Utifrån direktavkastningen är Swedbank undervärderat, men är ändå inget fynd längre. Enea är fortsatt inte för dyra om de får några bra kvartal.

Sivan: Är Northland Resources värda att satsa på?
Marcus: Nej, lottsedlar av den sorten brukar inte löna sig på sikt.

Bertil: Hej Marcus, Jag tänker köpa bankaktier för 70-100 Tkr. Vilken bank föreslår du.
Marcus: Hej! Swedbank är den som Privata Affärer har köpråd på just nu. Stabilt på många års sikt är Handelsbanken.

Skidåkarn: Finns det något intressant fastighetsbolag att investera i för tillfället?
Marcus: Jag gillar de flesta fastighetsbolagen. Vilket du ska köpa beror på var i landet du vill äga kåkar, vilken typ av fastigheter och direktavkastning som du är ute efter. Castellum är en stabil utdelningsaktie.

Ingeborg: Vad tror du om SCA och Holmen? Vilken är att föredra i nuläget?
Marcus: SCA har blivit dyra och deras stora lyft är över, men på tio år kommer säkert deras stora slagsida mot konjunkturstabila konsumentprodukter att löna sig bäst trots allt.

Bernt Sigurd: Välk. åter ! Vilken är Din bedömning av nätmäklarna Avanza + Nordnet. Aktiekursen tycks ”trampa vatten” när andra bolag jämte index går ganska bra. Även Meda tycks ha hamnat i en återvändsgränd men kommer kanske tillbaka ???
Marcus: Så länge det är liten handel på börsen lär nätmäklarna går dåligt, men framtiden har de nog för sig ändå. Förr eller senare lär nog kundernas aktivitet ta fart igen. Det är ingen snar vändning på gång i vart fall.

Norris: Som nybliven aktiesparare, vad bör man främst titta på (ex specifika nyckeltal eller liknande) vid analys om man har ett långsiktigt perspektiv?
Marcus: Titta på vinsthistoriken, hur står sig vinsten i finanskriser och är trenden långsiktigt uppåt? Relatera det till vinsten så du får P/E-talet, är det närmare 10 eller 20? Det är en bra början när det gäller värderingen. Titta även på utdelningshistoriken och leta efter megatrender som kan driva på bolagens efterfrågan långsiktigt.

Moderator: Det var allt vi hann med i dag. Vi tackar Marcus som är tillbaka på samma tid nästa fredag! Ha en trevlig helg allesammans!

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera