lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiechatt

Alfredsson: Därför investerar jag inte i Fingerprint

Publicerad: 20 september 2016, 09:06

I dagens specialchatt om Fingerprint förklarade Privata Affärers Magnus Alfredsson varför han inte investerar i Fingerprint, och hur högt han tror att aktiekursen stigit inom ett till fem år.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Diana: Skulle du själv investera i FPC-aktier?
Magnus: Ja, det skulle jag. Men jag gör inte det eftersom jag skriver mycket om bolaget och vill inte bli misstänkt för att ha privata skäl för olika vinklar.

Kalle: Vi som är långsiktiga ser det här med biometri som en stor möjlighet. Var tror du, vad bör kursen ligga på om ett till fem år, med din syn?
Magnus: För varje kvartal som FPC klarar av att uppfylla sina prognoser minskar osäkerheten. Med en kraftig tillväxt även 2017 är det svårt att se en kurs som inte har stigit med minst 10-20 procent.

Fjordor: Kritiken mot analytiker gäller främst två personer. En som har personliga problem gentemot JC samt en som inte har haft rätt analys på sex år. Per Lindberg på ABG, hur kan han ha så stor impact?
Magnus: ABG är en seriös mäklarfirma med en stor analysavdelning. Jag tror inte att en analytikers rekord spelar så stor roll. Å andra sidan ligger ju kursen 2,5 gång över ABG:s riktkurs, så marknaden har väl inte tagit den på så mycket allvar.

Håkan : Varför går inte Swedbank ut med en analys av Fingerprint?
Magnus: Nu har alla de tre andra storbankerna gjort det, vilket gör att Swedbank måste komma snart annars kommer deras kunder att gnälla.

Jimmy: Hej Magnus! Det pratas mycket i forum och på twitter om att de blankande investmentbankerna i New York styr kursen som de vill genom allehanda fula och icke fula tekniker. Ligger det någon sanning i det? Finns det några exempel historiskt på liknande case?
Magnus: Blankarna har stora positioner i FPC och när de säljer sina lånade aktier uppstår ju ett säljtryck som sänker kursen. Huruvida det är mer fula tricks än så är svårt att veta, ryktesspridning förekommer ju alltid på aktiemarknaden som en del av spelet. Det bästa är att för den som är långsiktig i FPC kommer fundamenta ändå alltid att segra till slut.

Håkan : Hej Håkan Persson här, undrar varför det är sånt stort spann mellan riktkurserna på Fingerprint?
Magnus: Därför att några är extremt positiva som till exempel Redeye, och några som ABG är lika pessimistiska. Grunden är naturligtvis att biometri är en ny sektor där analysen om konkurrensen och tekniken kan sluta lite hursomhelst.

Henrik: Varför tror du Peter Benson på SvD har en kontinuerligt pågående häxjakt och smutskastning av Fingerprint Cards tidigare vd Johan Carlström?
Magnus: Carlströms agerande som huvudägare och tidigare vd går helt utanför ramarna på aktiemarknaden. Vid sidan av nuvarande åtal och de nya uppgifterna om kontakter med kriminella har hans twittrande skapat en bild av en person som inte alltid går företagets ärenden. Tidigare vd:n Lantto försökte ju sätta munkavle på honom, men misslyckades.

Kalle: Hur ser du på aktienkursen kontra vad bolaget presterar?
Magnus: FPC är ett tillväxtbolag och om marknaden blir övertygad om att tillväxten kommer fortsätta flera år framöver borde kursen kunna öka eftersom p/e-talet då ligger för lågt. Problemet är att tekniken är ny och FPC inte har en lång rad av år som visar tillväxt – därför är marknaden ännu inte övertygad.

MB: Det har pratats mycket senaste tiden om att FPC är en uppköpskandidat. Vad tror du?
Magnus: Det kan aktien mycket väl vara utan stora huvudägare och en nedtryckt kurs av olika anledningar. Men köp inte aktien av den anledningen.

mandoom: Kan du förklara den tidigare stora volatiliteten i aktien, och varför den nu är betydligt mindre?
Magnus: När aktien steg till all time high förra året var spekulationsmomentet stort och många som köpte sent ligger nu med förluster. Nu finns det fler aktörer som handlar i aktien, många fonder har köpt och därmed blir utvecklingen stabilare.

Janne: Vad talar för att FPC ska behålla, och kanske öka, sina marknadsandelar de närmaste åren?
Magnus: Inte mycket, marknaden för biometri växer snabbt och då är det naturligt att fler aktörer kommer leverera sensorer och FPC:s marknadsandel kommer minska. Men det viktiga är att marknaden växer och då kommer bolagets intäkter ändå att öka även om marknadsandelen minskar.

Benny: Hur ska Swedbank kunna komma med en analys när Söderfjell är chef där OCH stor aktieägare, samt styrelsemedlem?
Magnus: Man får hoppas att Swedbank har ett bra internt system för att hantera jäv.

Daniel: Hej Magnus! Har sett att ett fåtal fonder har Fingerprint, när och vad tror du avgör för att fler kommer ta in bolaget i sina fonder? Är det inte ett perfekt läge med 11 procent av aktiestocken redan blankat.
Magnus: Det är faktiskt fler än ett fåtal fonder – sist jag såg en lista var det ett 70-tal fonder med FPC-aktier. Det ska komma en ny lista om drygt en månad, då får vi se.

Cissi: Hej, Jag har 200 000 kr i en bofond som jag tänker flytta över till ISK. Skulle du rekommendera mig att köpa Fingerprint för de pengarna? Jag kommer att behöva pengarna om ett till två år.
Magnus: Det är en kort tid för aktier – det låter som ett riskfyllt köp.

MiPe: Sverige har aldrig haft ett bolag som FPC, som de senaste tre åren visat en makalös tillväxt, anställt ingenjörer och doktorer som gör att man med hästlängder har flest patent per anställd, och i lilla ankdammen Sverige lyckats skapa ett bolag som är absolut dominant på en av de hetaste teknologidomänerna inom mobila enheter och snart även inom finans, automotive, IoT. Ett bolag som satt Sverige på kartan. Kan du beskriva de mekanismer som ligger bakom att media däremot nästan ensidigt och uteslutande skriver artiklar och analyser, inte om bolagets framgångar och vad som ligger bakom det, utan om bolagets historia och Johan Carlströms insideraffärer. Och som, verkar det, verkar vilja styra aktiekursen genom samlade drev som kommer med jämna mellanrum. Vilket är intressantast, har mest betydelse för bolaget, aktieägare och Sverige, skandalerna eller bolagets framgångar? Och sombsagt, vad är mekanismerna bakom ensidigheten i journalistiken och det så ofta förekommande uteslutandet av analyser av bolagets kärnverksamhet. En eloge till dig som är betydligt bredare i din analys, därav att jag frågar dig!
Magnus: Journalistik ska vara konsekvensneutral, det vill säga allt som är relevant ska publiceras utan att tänka på vem eller vad som gynnas eller missgynnas. Jag hade också publicerat Carlströms mejl till en ekobrottsling för sex år sedan med insideruppgifter om jag fått reda på det. Även om inte detta blev något åtal är det intressant och var och en får dra sina egna slutsatser. Men vi skriver ju minst lika gärna om framgångarna – FPC har hittills gjort något enastående och fått en kursutveckling senaste året som varit fantastisk!

Geprg: Hur ser du på Carlström och hans agerande? Vad bör FPC göra åt honom? Vad tror du att det får för konsekvenser för företaget om han blir dömd, respektive friad? Och hur tror du att det påverkar kursen i dag och hur företag som Samsung ser på ett samarbete?
Magnus: Blir han dömd ska han sparkas, förstås. Nu bör nye vd:n få honom att stoppa sitt twittrande – det är bara negativt för aktien. Samsung tänker nog på viktigare saker.

Cayman: Hej! Är institutioner ”rädda” för att köpa i Fing på grund av rabalderna kring JC, eller att det är för hög risk i branschen eller bolaget? Hur kommer det sig att ett tillväxtbolag med fantastisk bevisad utveckling och framtida prognos bara ligger till 12-16 gånger framtida vinst, när andra Tech-bolag ligger på mångdubbelt upp från det. Tack för mig
Magnus: Jag frågade tre fondförvaltare i våras varför de inte ägde några aktier i FPC och svaret var att det framför allt var osäkerhet kring teknologin och hur konkurrensen kommer se ut i framtiden. Men bevisligen har också allt fler fonder köpt.

Gunda13: Är inte fonder en utav blankarnas bästa vänner? Läst att det är fonder som lånar ut till blankarna. Kan det stämma?
Magnus: Absolut – det är ju fonderna som har så stora innehav som blankarna vill åt. För en fond som har en långsiktig positiv syn på FPC spelar blankarna mindre roll – de påverkar på kort sikt. Men genom utlåningen får de en extrainkomst, det vill säga avkastning på flera olika sätt.

Cap: Ditt svar till Grunda 13 var intressant. När kommer blankningen att minska om det är en extraintäkt för instutionerna? Vad kan förändra det? Utdelning eller fortsatta återköp?
Magnus: Blankningen minskar när blankarna börjar återköpa aktier och lämnar tillbaka dem. Senaste veckorna har åtminstoen en stor blankare agerat på det sättet även om två nya kommit till enligt Finansinspektionen.

MB: Vad är din gissning om hur det ser ut för FPC 2020?
Magnus: Min gissning om bolaget fortfarande är fristående är att FPC är en av de stora spelarna inom biometri som då har flera olika verksamhetsområden. Marknadsandelen kommer vara betydligt mindre än i dag, men marknaden kommer vara så mycket större.

lars: Hej Magnus! Vad anser du om återköpen, är det bättre med utdelning för aktieägarna?
Magnus: Återköpen är inte fel – bolaget har talat om förvärv och har nu egna aktier att betala med.

Frans: Tror du att fingeravtrycksmetoden kommer att konkurreras ut av ögonscanning eller kommer de att leva i symbios?
Magnus: Vad man hört är det mer kompletterande tekniker – jag tycker fingeravtryck verkar enklare än att hålla på med ögonen.

Jens: Hej! Är det vanligt att analytiker lägger riktkurser som varierar så till den milda grad som för Fingerprint? Kan det finnas fog för misstankar om att en del analytiker har en annan ”agenda” eller är det bara paranoia?
Magnus: Det finns säkert exempel på analytiker i till exempel USA som varit köpta, men jag har svårt att se att någon av de nordiska som är negativa till FPC skulle gå blankarnas ärenden. Svårt att bevisa i alla fall.

Olle: Har Fingerprint snöat in för mycket på mobilmarknaden?
Magnus: Nej, det var smartphones som var den första riktigt stora marknaden för fingeravtryck och FPC har gjort mesta möjliga. Men man har inte glömt smarta kort och IoT – det kommer snart och FPC verkar långt framme.

Thure: Om Fingerprint skulle bli uppköpta. Vilket bolag är mest troligt att köpa upp dem?
Magnus: Gissningsvis ett kinesiskt.

Telco: Hej Magnus. Efter allt mediabrus om FING’s storägare Johan Carlström undrar jag om du/ ni kommer att intervjua honom och låta honom själv bemöta all negativ kritik?
Magnus: Tänkbar idé – jag skickar den vidare till min redaktör.

MB: Det är många som har åsikter om bolaget, men hur många har egentligen verkligen testat sensorer från FPC och Apple? Har du?
Magnus: Jag har en iphone som fungerar bra. Har inte testat FPC:s sensorer, men har förstått att de funkar bra.

Kapitaltankar: Hej ! Varför skrivs det aldrig om vilken fantastisk resa de gjort, hur många anställda de är i dag som ger skatteinkomster till Sverige och att de tjänar cirka 1 miljard i kvartalet? Bara smutskastning från journalister som inte gillar tidigare vd Johan C.
Magnus: Det är inte bara smutskastning även om journalister gärna drar fram negativt. Varje gång som FPC lämnar rapport blir det ju positiva rubriker eftersom rapporterna hittills varit så pass bra. Nye vd:n har ju också fått utrymme att lägga fram sin syn på framtiden.

Daniel: Nybörjare på aktiemarknaden, men varför utsätts en del aktieföretag för omfattande blankning och andra inte?
Magnus: Bra fråga. Att FPC efter sin tjurrusning förra året blankas hårt är inte så konstigt – aktien blev överspekulerad. Men i dag är Intrum Justitia mest blankad på Stockholmsbörsen – ett stabilt tillväxtbolag där det är svårt att peka på någon faktor som ska göra att aktien ska gå ned kraftigt.

Jens: Vilket är ditt mest positiva respektive mest negativa intryck av bolagets sätt att kommunicera med nuvarande och potentiella investerare?
Magnus: Jag tycker att nye vd gjort ett positivt intryck i de intervjuer jag sett och läst. Carlströms twitter är definitivt det mest negativa.

Stefan: Peter Benson antydde igår i SvD att återköpsprogrammet skulle vara iscensatt för att insiders ska bli av med sina aktier dyrt. Vad anser du om denna teori?
Magnus: Ingen teori som jag skulle stå för.

Femman: Är du avundsjuk på JC och att han äger så mycket aktier som är värda så mycket pengar?
Magnus: Nej, försöker klara mig ändå…

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera