I annonssamarbete med PIRELLI

ANNONS Som bilens enda kontaktyta med vägen spelar däcken en avgörande roll för säkerheten. Trots detta är det många bilägare som väljer att tumma på kvaliteten. Med 150 års kunskap i ryggen driver Pirelli på utvecklingen för att fler bilar ska utrustas med säkra däck.

De flesta bilförare kan nog enas om att säkerhet är viktigt. Nollvisionen med målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken känns självklar. Lika självklart är det dock inte för gemene man att tänka på säkerheten när det är dags att köpa nya däck, menar Petra Binken som är Trade and Consumer Marketing Manager på Pirelli. 

– Vi byter bil mer frekvent i dag och allt fler köper dyra SUV:ar. Men många konsumenter väljer att gå ner i kvalitet när de väljer däck eftersom de tänker att det inte spelar någon större roll. Men faktum är att däcken kan vara det som avgör utgången vid en olycka. Därför vill vi lyfta frågan och informera om hur viktigt det är att välja rätt däck, säger hon.

Däck för varje årstid – enligt nordiska förutsättningar

För att skapa goda förutsättningar för säker bilkörning ska däcken vara anpassade efter den miljö som bilen ska användas i. I Sverige har vi två däckbytarperioder – men egentligen skulle det behövas tre, menar Petra Binken.

– Det är egentligen omöjligt att generalisera årstider i vårt avlånga land. Det kan skilja 20 grader mellan morgon- och eftermiddagstemperatur en vanlig vårdag. Det här är något som man behöver tänka på när man väljer däck. Sommardäcket med sin hårda gummiblandning tappar viktiga förmågor vid fem grader, och kör man med vinterdäck en varm dag kan bromssträckan öka till det dubbla, förklarar hon.

Kunskap från motorsporten

Pirelli har nära 150 års erfarenhet av däcktillverkning och samlar cirka 1 400 ingenjörer globalt som undersöker hur däcken kan bli bättre, säkrare och mer miljömässigt hållbara. Just nu tittar ingenjörerna också på vilka funktioner ett däck utrustat med sensorer kan fylla i samspelet med framtidens självkörande bilar, genom konceptet Pirelli Cyber Tyre.

En nyckel till framgång för att upprätthålla en hög innovationstakt är samarbetet med aktörer inom motorsporten. Däck som genomgår höghastighetstester för användning inom Formel 1 kan visa på viktiga fakta om rullmotstånd och hur olika gummiblandningar reagerar i olika situationer – som i allra högsta grad är relevanta för utvecklingen av däck till personbilar. 

Pirelli samarbetar också med biltillverkare för att ta fram däck som möter behov för specifika bilmodeller. Ett gemensamt innovationsarbete som resulterar i originalutrustning med en speciell märkning och ett ”eget DNA”. 

– I dag jobbar vi väldigt nära världens största biltillverkare och har 4000 artiklar som är originaltillbehör. Det är spännande tider inom bilindustrin och att de ser vilken viktig roll däcket spelar för att bibehålla bilens prestanda, och att däckindustrin sitter på värdefull kunskap, säger Petra Binken.

Läs mer om Pirelli och deras sortiment här.

Om Pirelli

Pirelli grundades 1872 och finns i 160 länder. Pirelli utmanar gränserna för teknologi och hållbarhet och skapar nya trender globalt. Företaget tar också ansvar för en trygg körupplevelse genom däckskyddsgarantin Pirelli Tyre Life som ger bilföraren kostnadsfritt byte av däck vid oavsiktlig skada. 

Av: Pirelli

Detta är en annons från Pirelli och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer.