Placera Vill du investera på kinesiska marknader behöver du förstå den nya kinesiska femårsplanen som redovisar satsningar på flera olika framtidssektorer. Heta sektorer är teknologi, hälsovård, förnyelsebar energi och konsument, visar en genomgång som Pimco gjort.

Det huvudsakliga intrycket är att Kina står stabilt i ekonomiskt hänseende, men det framgår också att det finns en inte oväsentlig potential för investerare inom flera olika sektorer.

Det framgår av den globala kapitalförvaltaren Pimcos genomgång av de nyligen publicerade kinesiska långtidsplanerna. Författare är Stephen Chang, portföljförvaltare Asia, Annisa Lee, chef för Asia-Pacific Credit Reaserch och Kinaekonomen Carol Liao.

Guidning till 2035

Kina har nyligen offentliggjort sin fjortonde femårsplan som visar hur landets ekonomiska utveckling kommer att se ut fram till och med 2025. I planen finns också en guidning av den långsiktiga visionen om hur landet ska utvecklas fram till 2035.

Tillväxten i Kina ska stabiliseras och normaliseras med en betoning på bland annat hållbar tillväxt. Att i stor skala fortsätta att stimulera vissa sektorer kommer inte längre att vara prioriterat, utom i extremt allvarliga lägen.

De strategiskt viktiga sektorerna som investerare bör hålla ögonen på är bland flera andra tech, infrastruktur, ”modern” industri och förnybar energi, samt hälsovård. Det är Kinas satsning på att bli självförsörjande inom dessa områden som skapar investeringstillfällen för placerare.

Flera intressanta teman

Intressant för investerare blir det även i både i utbildnings- och hälsovårdssektorerna.

Den som avser att investera i Kinas fastighetssektor, eller i finanssektorn, bör dock noga övervaka vad som sker i respektive sektor.

Pimco identifierar flera intressanta teman i den nya femårsplanen. Tillväxtmålet blir sannolikt lägre än tidigare, men fokuserar på kvalitet. Tanken är att fördubbla Kinas BNP fram till 2035, vilket skulle innebära en årlig tillväxttakt på cirka 4,4 procent mellan 2021 och 2035.

”Sänker tillväxtmålet”

”Vi förväntar oss att regeringen gradvis sänker tillväxtmålet under de nästa 15 åren, vilket innebär en femprocentig tillväxt under de första fem åren, för att därefter hamna under 4 procent under den sista femårsperioden 2031 till 2035”, skriver Pimco.

Det kan jämföras med de tidigare tillväxtmålen som var 7 procent mellan 2011-2015 och 6,5 procent mellan 2016-2020.

Öppnandet mot omvärlden försvinner däremot inte bara för att Kina bygger en ekonomi som står på egna ben. Femårsplanen omfattar till exempel även en öppning av de finansiella marknaderna, där både handelskonkurrens och ökande internationella samarbeten ingår.

Högre självförsörjningsgrad

Det större målet fram till 2035 är att bli självförsörjande inom centrala teknologier, som halvledare och artificiell intelligens.

Sist, men inte minst, har miljöfrågorna blivit ett centralt åtagande i de nya långtidsplanerna. Kina har slagit fast att landet avser att uppnå koldioxidneutralitet år 2060, vilket nödvändiggör avsevärda framgångar i att minska utsläppen redan vid 2035.

Vilka sektorer blir vinnare i den nya femårsplanen?

Teknologi i allmänhet, och elfordonstillverkare i synnerhet blir vinnare. Men det blir även bolag i batterisektorn, utbildning och hälsovård.

Ytterligare en sektor med ljusa framtidsutsikter enligt Pimco är konsumentrelaterade produkter och servicesektorn.

Målet att bli koldioxidneutralt vid 2060 accelererar även sektorn förnybar kraft, samtidigt som kostnaderna för solceller och vindkraftverk kraftigt minskar. Pimco tror att det från och med 2021 blir utökat stöd i Kina för landbaserade vindkraftverk.

En viktig slutsats av Pimcos genomgång av den nya femårsplanen i Kina är att det som investerare i landet krävs aktivitet, och noggrannhet när det gäller att välja rätt investeringar i denna övergångs- och utvecklingsperiod i landet.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"