Det huvudsakliga intrycket är att Kina står stabilt i ekonomiskt hänseende, men det framgår också att det finns en inte oväsentlig potential för investerare inom flera olika sektorer.
Det framgår av den globala kapitalförvaltaren Pimcos genomgång av de nyligen publicerade kinesiska långtidsplanerna. Författare är Stephen Chang, portföljförvaltare Asia, Annisa Lee, chef för Asia-Pacific Credit Reaserch och Kinaekonomen Carol Liao.
Guidning till 2035
Kina har nyligen offentliggjort sin fjortonde femårsplan som visar hur landets ekonomiska utveckling kommer att se ut fram till och med 2025. I planen finns också en guidning av den långsiktiga visionen om hur landet ska utvecklas fram till 2035.
Tillväxten i Kina ska stabiliseras och normaliseras med en betoning på bland annat hållbar tillväxt. Att i stor skala fortsätta att stimulera vissa sektorer kommer inte längre att vara prioriterat, utom i extremt allvarliga lägen.
De strategiskt viktiga sektorerna som investerare bör hålla ögonen på är bland flera andra tech, infrastruktur, ”modern” industri och förnybar energi, samt hälsovård. Det är Kinas satsning på att bli självförsörjande inom dessa områden som skapar investeringstillfällen för placerare.
Flera intressanta teman
Intressant för investerare blir det även i både i utbildnings- och hälsovårdssektorerna.
Den som avser att investera i Kinas fastighetssektor, eller i finanssektorn, bör dock noga övervaka vad som sker i respektive sektor.
Pimco identifierar flera intressanta teman i den nya femårsplanen. Tillväxtmålet blir sannolikt lägre än tidigare, men fokuserar på kvalitet. Tanken är att fördubbla Kinas BNP fram till 2035, vilket skulle innebära en årlig tillväxttakt på cirka 4,4 procent mellan 2021 och 2035.
”Sänker tillväxtmålet”
”Vi förväntar oss att regeringen gradvis sänker tillväxtmålet under de nästa 15 åren, vilket innebär en femprocentig tillväxt under de första fem åren, för att därefter hamna under 4 procent under den sista femårsperioden 2031 till 2035”, skriver Pimco.
Det kan jämföras med de tidigare tillväxtmålen som var 7 procent mellan 2011-2015 och 6,5 procent mellan 2016-2020.
Öppnandet mot omvärlden försvinner däremot inte bara för att Kina bygger en ekonomi som står på egna ben. Femårsplanen omfattar till exempel även en öppning av de finansiella marknaderna, där både handelskonkurrens och ökande internationella samarbeten ingår.
Högre självförsörjningsgrad
Det större målet fram till 2035 är att bli självförsörjande inom centrala teknologier, som halvledare och artificiell intelligens.
Sist, men inte minst, har miljöfrågorna blivit ett centralt åtagande i de nya långtidsplanerna. Kina har slagit fast att landet avser att uppnå koldioxidneutralitet år 2060, vilket nödvändiggör avsevärda framgångar i att minska utsläppen redan vid 2035.
Vilka sektorer blir vinnare i den nya femårsplanen?
Teknologi i allmänhet, och elfordonstillverkare i synnerhet blir vinnare. Men det blir även bolag i batterisektorn, utbildning och hälsovård.
Ytterligare en sektor med ljusa framtidsutsikter enligt Pimco är konsumentrelaterade produkter och servicesektorn.
Målet att bli koldioxidneutralt vid 2060 accelererar även sektorn förnybar kraft, samtidigt som kostnaderna för solceller och vindkraftverk kraftigt minskar. Pimco tror att det från och med 2021 blir utökat stöd i Kina för landbaserade vindkraftverk.
En viktig slutsats av Pimcos genomgång av den nya femårsplanen i Kina är att det som investerare i landet krävs aktivitet, och noggrannhet när det gäller att välja rätt investeringar i denna övergångs- och utvecklingsperiod i landet.