Fed Det senaste KPI-utfallet i USA bekräftar förväntningarna om Federal Reserve kommer att höja räntan i mars. Det säger Tiffany Wilding, USA-ekonom på Pimco, till Dow Jones.

KPI-inflationen steg till 7,0 procent i december med kärninflationen upp till 5,5 procent. Det är i linje med Pimcos bedömning om att kärninflationen ska toppa runt 6 procent i februari för att sedan dämpas under andra halvåret.

De håller dock ett öga på riskerna från omikron, och inverkan från mer störningar i produktionen i Kina och andra leverantörer vad gäller prissättningen i USA.

Federal Reserves policykommitté, FOMC, har sitt nästa möte den 25-26 januari men det är för tidigt att vänta sig en förändring redan då. Vid mötet den 15-16 mars har Fed däremot hunnit avsluta nettoköpen av obligationer, och kommer även med en ny prognos och räntebana, dot plot. Marknaden prisar in en sannolikhet på över 80 procent att Fed höjer redan i mars.

I den förra räntebanan från december 2021 låg medianförväntningarna på tre höjningar i år. Det kan jämföras med förväntningarna om en höjning i år i septemberprognosen.

Men den breda uppgången i inflationen har överraskat Fed och skapat nervositet om högre inflationsförväntningarna hos företag och hushåll. Kännbara verkningar i hushållens plånböcker och politiskt tryck har ökat känslan av brådska att agera.

”Det här är första gången som Fed har jagat i stället för att försöka förebygga en icke-existerande inflation sedan 1980-talet. Håll i er”, sade Diane Swonk på Grant Thornton till Reuters.

En rad regionala Fed-ledamöter har på senare tid höjt tonläget. Patrick Harker (Philadelphia), James Bullard (St Louis), Loretta Mester (Cleveland) och Esther George (Kansas City) har alla öppnat för en tidig räntehöjning, där en del uttryckligen talar om mars.

De är samtliga röstande i FOMC i år och ses som del av en den mer ”hökaktiga” delen av kommittén. Även de icke-röstande Thomas Barkin (Richmond) och Raphael Bostic (Atlanta) har flaggat för en höjning snart, men också mer duvaktiga ledamöter som Mary Daly (San Francisco) har sett det som rimligt att inleda höjningar i mars.

Guvernörerna har inte varit lika tydliga. Christopher Waller sade i december att nuvarande förväntningar på inflationen och arbetsmarknaden motiverar en räntehöjning ”kort efter” att Fed avslutat nedtrappningen av tillgångsköpen i början av 2022.

Lael Brainard, som på torsdagen frågas ut i senaten då hon nominerats till vice Fed-chef, sade enligt ett förskrivet att anförande att deras penningpolitik fokuserar på att få ner inflationen tillbaka till 2 procent och samtidigt säkra en uthållig återhämtning som inkluderar alla.

”Det är vårt viktigaste uppdrag”, sade hon.

Fed-chefen Jerome Powell sade i sin utfrågning tidigare i veckan att de är redo att göra vad som krävs för att hålla inflationen under kontroll, och om inflationen fortsätter att vara förhöjd är de redo att trycka på bromsen. Han talade inte uttryckligen om en höjning i mars, men sade heller inget som motsade det.