Barometer Tider aldrig tidigare skådade kräver aldrig tidigare vidtagna åtgärder. Ungefär så resonerar den internationella schweiziska kapitalförvaltaren Pictet i sin augustibarometer. Pictet förblir neutral när det gäller aktier, men överviktar Europa.

Världens centralbanker har levererat aldrig tidigare skådade ekonomiska stöd för att försöka dra marknaderna ur pandeminträsket. Men det är för tidigt att ”öppna champagnen” konstaterar Pictets chefsstrateg Luca Paolini i Barometern för augusti. Antalet bekräftade coronavirusfall fortsätter att öka i världen samtidigt som företagens intjäning är i ”fritt fall”.

Av bland annat de skälen är det sannolikt slut på rallyt på marknaderna från och med i höst och Pictet intar en neutral attityd till aktier, obligationer och kontanter.

Men det finns ändå några positiva tecken för marknaderna globalt sett, vilket är orsaken till uppgraderingen från marginellt negativt till neutral.

Den mest positiva utvecklingen har varit i Europa efter den nyligen överenskomna europeiska återhämtningsfonden på 750 miljarder euro, varav 70 procent förväntas spenderas under de närmaste två åren.

Kina ligger främst

Globalt sett ligger Kina främst när det gäller återhämtningen efter pandemin. Tillsammans med en svagare dollar är det positiva nyheter för tillväxtmarknaderna.

Generellt anser Pictet att de oerhört stora stimulanserna kan leda till senare problem om normala förhållanden inte återkommer när det gäller intjäning och intäkter.

”I USA utgör till exempel transfereringar från staten cirka en fjärdedel av hushållens totala intäkter, vilket är en fördubbling jämfört med före coronavirusets utbrott”, skriver Luca Paolini.

Privatkonsumtion driver återhämtning

Den globala återhämtningen har varit snabbare och starkare än förväntat, och har letts av den ökande privata konsumtionen, medan den industriella utvecklingen inte hängt med. Det i sin tur har gått hårt åt uppbyggda lager.

Likviditet råder det ingen brist på just nu, utan finns i överflöd i de stora ekonomierna. Ännu mer lär det bli.

”Vi förväntar oss att centralbankerna i världens fem största ekonomier injicerar motsvarande 14 procent av BNP i monetära stimulanser i år”, skriver Luca Paolini.

Ändå har intensiteten i stimulanserna klingat av på sistone, och möjligen vänder även viljan och förmågan till ytterligare marknadsstöd i form av rena pengar.

Pressade värderingar

Värderingarna är pressade så långt det går efter alla goda nyheter från centralbanker världen över. Globala aktier har ökat över 40 procent sedan mars. För första gången sedan september 2018 ser de dyra ut jämfört med tidigare under 2000-talet, enligt Pictets egna bedömningsmodeller.

Obligationer är ännu dyrare, och värderingarna är de sämsta sedan år 2000, medan guldpriset hovrar runt all-time-high, men kan öka ännu mer. Pictet överviktar fortfarande guld och förväntar sig ett pris kring 2.500 dollar unset runt år 2025.

Guldpriset är en av anledningarna till att den amerikanska dollarn börjar tappa. Coronaviruset är orsaken till den minskande ekonomin som i USA krympt med 32,9 procent under andra kvartalet. Det är det värsta raset sedan 1940-talet.

Sammanfattningsvis sätter Pictet neutral på aktier, obligationer och kontanter. Inom aktier förblir Pictet vid övervikt för Europa, och neutral till USA, samt reducerar sin europosition från övervikt till neutral.

Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Börsen
Uppåt på börsen
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Fondeer
Fastighetsfonder gör comeback
Foto: Shutterstock
Bank
Fortsatt stora ras för banker
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten
Budgeten
Analytiker: Inte så expansiv budget som man kan tro"Mycket bara tillfälliga åtgärder"
Analyser
Dubbelsänkning för Bravida
Höstbudgeten
Budgeten: Reformer för över 100 miljarder nästa år
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken
Notering
Nykomlingen rusar på First NorthImplantica steg som mest 70 procent över teckningskursen