Pharmacias svenska huvudkontor i oktober 1998. Några år tidigare hade Pharmacia gått samman med det amerikanska läkemedelsföretaget The Upjohn Company.

Aktie I slutet av februari avnoteras Pfizer från Stockholmsbörsen och med det försvinner de sista spåren av läkemedelsföretaget Pharmacia på den svenska aktiemarknaden. För sentimentala sparare som är kunder hos Swedbank kan valet att behålla den Stockholmslistade Pfizeraktien bli en dyr affär.

I ett blogginlägg på den egna placeringssajten Aktiellt uppmärksammar Swedbank att ett antal dubbelnoterade amerikanska aktier kommer att avnoteras från Stockholmsbörsen under våren 2023. Det mest namnkunniga bolaget är läkemedelsjätten Pfizer, som köpte den svenska sektorkollegan Pharmacia för 20 år sedan.

Efter uppköpet har Pfizeraktien funnits på Stockholmsbörsens ”Xterna listan”, men den eran upphör den 28 februari då aktien avnoteras. Det ligger inte något bolagsbeslut till grund för avnoteringen utan den beror på att värdepapperscentralen Euroclear ”ändrat strategi”, uppger börsoperatören Nasdaq i en kommentar till Privata Affärer.

Euroclear stödjer inte längre så kallade CSD-länkar kopplat till utländska finansiella instrument och den amerikanska marknaden är bland de första att stängas ned.

I blogginlägget informerar Swedbank att konverteringen av kundernas svenska Pfizeraktier till amerikanska Pfizeraktier är kostnadsfri. Den som vill nyttja erbjudandet behöver inte göra någonting, enligt banken.

Kunder som däremot varken vill sälja eller konvertera sina svenska Pfizeraktier behöver välja alternativet ”ingen åtgärd” senast den 6 mars via internetbanken eller Swedbank-appen. Därefter måste de kontakta banken innan den 23 mars för att få hjälp med konvertering vid ett senare tillfälle, men då till en kostnad på 2000 kr.

”I annat fall riskerar aktierna att tvångsförsäljas av Euroclear i ett senare skede efter avnotering. Jag har svårt att se någon fördel med detta ‘ingen åtgärds-alternativ'”, fortsätter Swedbanks bloggare i inlägget.

Vid sidan av Pfizer avnoteras fyra andra amerikanska bolag från Stockholmsbörsen under våren. Bolagen i fråga är Infinera Cooperation, Immune Pharmaceuticals, Oncotelic Therapeutics och Powerwave Technologies.

Swedbank kommer däremot inte att erbjuda gratis konvertering av dessa aktier. Avgiften för konverteringen uppgår till 2 000 kr, enligt banken.

Nätmäklaren Avanzas kommer att konvertera samtliga aktier, inklusive Pfizer, till den amerikanska marknaden ”i de fall det är möjligt”.

”Detta kommer att göras gratis för våra kunder”, uppger kommunikationschef Sofia Svavar uppger i ett mejl till Privata Affärer

Privata Affärer har sökt Swedbank angående hur många kunder som omfattas av de kommande avnoteringarna, men storbanken har inte återkommit i tid för publicering. Detsamma gäller nätmäklaren Nordnet.

Det står dock klart att förändringen drabbar tusentals svenska aktiesparare, enbart hos nätmäklaren Avanza äger drygt 7 500 kunder den Stockholmslistade Pfizeraktien.