Bank En skadeståndsprocess mot Swedbanks tidigare ledning hade inte varit kostnadsfri för banken, inte ens om Swedbank hade fått täckning för juridiska kostnader såsom banken har fått erbjudande om.

Det sade Swedbanks ordförande Göran Persson vid en pressträff kring beskedet att Swedbanks styrelse har beslutat att avstå från skadeståndsprocesser mot tidigare ordförande och vd för den tid de var verksamma under räkenskapsåret 2019.

”En process av det här slaget är omfattande och skulle kräva bankens medverkan och uppmärksamhet, och skulle kräva resurser under en tid då vi har att koncentrera oss på det som ligger framför oss”, sade Göran Persson vid pressträffen.

Låg chans nå framgång

Enligt de juridiska bedömningar som Swedbank har låtit göra är chansen för att banken skulle nå framgång i skadeståndsprocesser mot tidigare ledning ”utomordentligt låg”. Att förlora en rättegång skulle skada banken ytterligare, anser Göran Persson.

Vidare påpekade han att det försäkringsbelopp som finns att processa om är maximalt 1 miljard kronor och att juridiska kostnader först ska räknas bort från detta. Swedbank-ordföranden vill inte spekulera kring hur stora de juridiska kostnaderna skulle bli, men i det uppmärksammade HQ-målet för ett antal år sedan rörde det sig om en kvarts miljard kronor, noterade han.

”Har redan fått en markering”

Göran Persson konstaterade att det möjliga beloppet att vinna är lägre än den bot på 4 miljarder kr som Swedbank behövde betala efter Finansinspektionens beslut i fjol.

Ordföranden betonade samtidigt att den tidigare bankledningen har fått ta en markering i form av att de har fått lämna sina jobb och att Birgitte Bonnesen blev berövad sitt avgångsvederlag.

Redan förra året beslöt styrelsen att avstå från att inleda en process mot Birgitte Bonnesen och Michael Wolf avseende räkenskapsår före 2019. Däremot beslutade styrelsen att häva avtalet om avgångsvederlag till Birgitte Bonnesen.

”Vinna nytt förtroende hos kunder”

Ansvarsfrågorna i Swedbank med koppling till tidigare vd:ar och styrelseledamöter ingick i den rapport som advokatfirman Clifford Chance redovisade för banken i mars 2020. Frågorna har även utretts av advokaten Carl Svernlöv, Baker McKenzie Advokatbyrå och, när det gäller Birgitte Bonnesen, även av Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

Swedbank har gjort flera juridiska granskningar och behöver i något skede sätta ned foten, anser Göran Persson. Banken måste lägga kraft på att ta sig framåt, vinna nya marknader, nytt förtroende hos kunder och växa rörelsen, resonerade han.