Per H. Börjesson kallas ibland för Sveriges Warren Buffett.

Krönika Redan för tio år sedan listade Spiltans vd Per H. Börjesson svenska bolag som passade in på legendaren Warren Buffetts investeringsstrategi. Med facit i hand har dessa bolag också haft en fantastiskt fin utveckling, konstaterar Börjesson i en gästkrönika.

För 10 år sedan gav jag ut boken ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”. Det är en sammanfattande biografi om Buffett men jag spekulerar även i vilka svenska bolag som Buffett skulle kunna tänkas investera i.

Buffetts filosofi är att ”köpa och behålla lönsamma bolag som har ärliga ägare och affärsidéer som man begriper”. Det låter enkelt men det är svårt att ha karaktären att följa Buffetts enkla principer. I tabellen nedan ser ni de svenska bolag som jag trodde Buffett skulle kunna vara intresserad av.

Tabell: Svenska Buffett-bolag. Marknadsvärde i mkr 2009 och 2019

4/2009 2/2019
Mur runt intäkterna:
Avanza 2700 12100
Fortnox 150 5000
SHB 86000 202000
Skistar 3000 8500
Starka varumärken:
Clas Ohlsson 5700 5100
H&M 282000 232000
Sandvik 61000 191000
Rätt branschförutsättningar:
Beijer Ref 2700 18500
Nibe 4800 57700
Svenska investmentbolag:
Industrivärden 25500 83400
Indutrade 3700 32300
Investor 84400 321800
Kinnevik 19300 64600
Latour 9800 77400
Lundbergs 16900 71900
Ratos 20100 6500
Spiltan 130 3200
Traction 800 2800

De har sedan 2009 haft en fantastiskt fin utveckling. Då börsindex drygt dubblats under samma tidsperiod talar siffrorna för sig själva. Så enkelt det är att köpa en bok och sedan köpa och behålla de bolag som rekommenderas i boken. Notera utvecklingen av börsvärdena i nämnda bolag och att man under åren även fått 2-3 procent i utdelning från de flesta. Men notera att de senaste tio åren varit mycket goda börsår.

Man kan dela in bolagen i följande kategorier:

Mur runt intäkterna

De bästa exemplen är bolag inom den finansiella industrin då många tycker det är krångligt att byta leverantör. För många år sedan sa den dåvarande näringslivsministern Pagrotsky att ”svenskar byter partner oftare än de byter bank”.

Det bästa exemplet är Avanza som har mer än fyrdubblat börsvärdet på tio år. SHB har historiskt varit den lysande stjärnan bland storbankerna men under det senaste året har de tappat både i image och har varit för långsamma att anpassa sig till den nya digitala världen och har kvar många fysiska bankkontor.

Ett annat exempel på ett bolag som har en mur runt intäkterna är Skistar. Då man väl är på plats på en av deras skidorter hyr man både hus och skidor samt köper liftkort från bolaget.

Den bästa utvecklingen i kategorin är Fortnox som säljer bokföringsprogram över nätet. När man väl blivit kund är det verkligen svårt att byta och bolaget kan höja priserna utan att kunderna hoppar av.

Starka varumärken

Det är kanske den typ av bolag som har haft störst problem under senare år. Handel över internet har tagit fart och de etablerade detaljhandelsbolagen som H&M och Clas Ohlsson har anpassat sig för långsamt.

Ett annat bolag med starkt varumärke är Sandvik som har en stark position inom sina segment. Intressant att notera är att Buffett köpt det israeliska bolaget Iscar som är en av Sandviks största konkurrenter.

Rätt branschförutsättningar

Beijer Ref är ett bolag som har haft stora framgångar då det levererar kylanläggningar som många, med ny lagstiftning från EU, måste byta ut. Nibe är med sina värmeväxlare med mera ett bolag som gynnas av miljötrenden och av att allt fler vill ha lägre energiförbrukning. Notera att i båda dessa bolag har vd varit stora ägare vilket också är en positiv indikation.

Investmentbolag

Genom investmentbolag får man långsiktig aktiv förvaltning med låga kostnader vilket har visat sig vara en framgångsformel. De stora bolagen Investor och Industrivärden har mer än tredubblat sina börsvärden under tidsperioden. En del av avkastningen utgörs också av att substansrabatterna minskat under åren.

De största vinnarna är de investmentbolag som haft stora andelar i några få bolag som haft fantastiska börsresor (exempelvis Assa Abloy och Securitas i Latour och Paradox Interactive i Spiltan). Fokus i rätt bolag skapar alltså stora värden medan diversifiering bevarar värde.

Indutrade är ett bolag som ökat börsvärdet nio gånger under tio år och de har haft en förvärvsstrategi som liknar Buffetts, det vill säga att köpa och behålla framgångsrika bolag och sedan låta bolagen leva vidare som tidigare.

Enda plumpen bland investmentbolagen är Ratos, vilket till stor del kan förklaras av deras incitamentstruktur för ledande personer. Genom att erbjuda syntetiska optioner till anställda, baserade på exitvärdet, har Ratos successivt sålt av de bästa bolagen och behållit de sämre i portföljen.

Lärdomar

Strategin, att precis som Buffett köpa och behålla bra bolag, har visat sig vara en framgångsstrategi de senaste tio åren. Att sälja bra bolag för tidigt är ett av de vanligaste misstagen även bland professionella placerare. Hur lätt är det inte att sälja av de bästa innehaven när man har haft en bra aktieresa?

En stor del av framgångarna för till exempel Spiltan Fonders Aktiefond Stabil är att förutom det faktum att man i första läget identifierat och valt att investera i bra bolag med goda förutsättningar att skapa värde över tid är även att man under många år har valt att behålla investeringarna i bolag som bland annat Beijer ref, Indutrade, Nibe och Latour i portföljen. Samtidigt sålde man hela innehavet i H&M i tid för att slippa kursraset när branschförutsättningarna förändrades och sedan sänkte aktiekursen i bolaget.

En annan lärdom är att verkligen försöka agera när man har möjligheten. För tio år sedan fick jag en presentation av grundaren av Fortnox, Jan Älmeby, och Investment AB Spiltan hade då möjlighet att köpa en aktiepost på 4 procent av bolaget för 6 miljoner kr. Jag hade alla fakta om bolagets affärsmodell men tackade nej till möjligheten. Idag hade aktieposten varit värd nästan 200 miljoner kr.

”Alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom” är ett annat Buffettcitat. Att välja bra bolag och sedan bara behålla dem över långa tidsperioder är alltså en vinnande strategi.

Om man litar till sin förmåga att fatta egna beslut behöver man heller inte hjälp av rådgivare som ofta tar en andel av avkastningen utan att skapa någon överavkastning.

Av: Per H. Börjesson, vd Investment AB Spiltan

Fonder
Blecher ser köpläge i Securitas...och tankar Kinnevik
Börsen
SEB: Risk för nedåtrekyl på börsen
Börsen
Industri och verkstad i topp på stark påskbörs
Foto: Erik Mårtensson/TT
Fonder
S&P: Drygt hälften av Sverigefonderna borta på tio år
Foto: istockphoto
Aktie
Erik Penser stänger köp-casetAktien steg 50 procent efter köpreken
Foto: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå/TT
Försäkringar
Missa inte jämföra olika båtförsäkringar
Foto: Linus Morales
Analys
Hernhag: Ett riktigt bra tillväxtbolag med miljöprägel
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapportintervju
Sandviks vd: Ser inget av lågkonjunkturen det talas om
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik höjde resultatetAktien stiger på börsen
Analyser
Här är skärtorsdagens färska analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Douglas dumpar H&M...men Sven-Olof Johansson tankar klädaktien
Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT
Analys
SEB: Nedgraderar Ericsson efter rapporten
Foto: istockphoto
Bopriser
Bomarknaden: Fortsatt svaga prisökningar i mars
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analyser
Flera analytiker höjer Ericsson efter rapporten
Aktietips
Två heta köptips
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin knoppar av del av Ngex
Hållbart
Här finns världens hållbaraste aktiemarknaderSverige först på en sjunde plats
Rapporter
Nu drar rapportfloden igång – här är alla datum
Sektoranalys
Pareto: Indikationer på lägre intäkter i bettingsektorn
Foto: Nordnet
Pension
Lanserar eget förslag till flytträtt för pensioner"Högst 500 kr och två månader"
Foto: istockphoto
Aktier
Carnegie laddar portföljen med Kina, Indien – och TechMinskar i svenska och utländska aktier
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: 28 procent fler säljstartade bostäder i Stockholm
16/4
Trading Direkt: Teknisk analys – och rekord i tittarönskemål
Analys
Kepler tror på högre orderingång för Munters
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Danske: Swedbank handlas till 30 procents rabatt
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktiehandel
Swedbank erbjuder gratis aktiehandelBlir första storbank efter nätmäklarna