Fonder Catellas två största fonder, Catella Småbolagsfond och Catella Sverige Aktiv Hållbarhet A, har exkluderats från PPM:s så kallade fondtorg. Skälet är en pågående utredning, uppger PPM:s fondchef för Dagens Industri.

Exkluderingen innebär att sparare inte kan välja dessa två fonder för tillfället. PPM:s fondchef Erik Fransson säger till tidningen att myndigheten väntar på svar från Catella på ett antal frågor som ställts.

”Köpstopp gör vi när vi har lite större utredningar, där det skulle kunna vara så att det finns saker och ting som skulle kunna bryta mot det avtal vi har mot fondförvaltaren” säger Erik Fransson till DI.

Några dagar efter beskedet från PPM meddelade Catella att bolaget sålt sina återstående 30 procent av fondbolaget till Athanase Industrial Partners, som varit huvudägare sedan 2020 och kontrolleras av Öresunds och Creades förra vd Stefan Charette. Har är nu styrelseordförande i Catella Fonder.

Enligt DI finns i småbolagsfondens portfölj beröringspunkter med den nya huvudägaren, bland annat vad gäller det största innehavet Zalaris där Stefan Charette är styrelseledamot.