Pension Flera pensionsbolag vädjar nu till regeringen att skjuta upp införandet av nya flytträttsregler på grund av coronapandemin. Men det argumentet sågas av Nordnets och Avanzas sparekonomer som bland annat kallar det hela för skamligt, pinsamt och skrämmande.

Det är i ett brev till finansmarknadsminister Per Bolund som flera pensionsjättar vädjar om att skjuta upp lagstiftningsprocessen gällande ändrade flytt- och återköpsavgifter.

Enligt nyhetsbrevet Pensionsnyheterna är brevet undertecknat av Folksam, Futur Pension, Skandia, Länsförsäkringar Fondliv, Swedbank Försäkring, Movestic och SEB Pension. Bolagen hänvisar till det ”uppkomna exceptionella läget som pandemin Covid-19 innebär”.

– Den optimistiska tidplanen skulle vara en utmaning även under normala omständigheter. Nu befinner vi oss i en av de mest omvälvande perioderna i modern tid och det finns därför goda skäl att inte hasta igenom en väldigt kort remiss- och implementeringstid. Finans- och försäkringsbranschen är liksom finansdepartementet hårt belastade av att hantera nuvarande samhällskris och det vore önskvärt att arbetet med den här typen av lagstiftning inte samtidigt stressas fram, säger Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia.

De ändrade flyttreglerna innebär bland annat ett avgiftstak på 600 kr för en flytt. Men att vilja skjuta upp de nya reglerna med hänvisning till coronapandemin är inget argument som Nordnets Frida Bratt köper.

– Det här är rent ut sagt omoraliskt av pensionsbolagen. I och med coronakrisen har en allmän, och oftast motiverad, acceptans brett ut sig för att saker ställs in, skjuts upp eller inte blir av. Det här utnyttjas nu av pensionsjättarna som griper efter ett sista halmstrå för att stoppa ett initiativ som ska göra det billigare, tydligare och mer transparent för spararna att flytta sin egna pensionspengar till bra villkor, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och fortsätter:

–  Jag blir faktiskt uppriktigt förvånad av det här tilltaget, och att man skamlöst utnyttjar den kris vi befinner oss i, säger Frida Bratt.

Också Avanzas sparekonom Johanna Kull är rejält kritisk mot pensionsbolagen.

– Att spela på coronakrisen och människors oro för att värna sina egna intressen och sin egen intjäning är lika pinsamt som skrämmande. Resonemanget är också helt orimligt. Coronaviruset har absolut påverkat samhället på flera plan inte minst ekonomiska, men att ett virus skulle begränsa möjligheterna att flytta en fondförsäkring det faller på sin egna orimlighet. Drar man det resonemanget till sin spets kan man ju undra om dessa bolag också tycker att vi nu ska inskränka rättigheten att flytta aktier och fonder mellan banker, säger Johanna Kull.

Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Börsen
Avmattning i eftermiddagshandeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street åt olika håll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Rapport
Något bättre tillväxt än väntat för Autoliv
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Hexpol återtar utdelningenÅterbetalar permitteringsstödet
Rapport
Sämre än väntat för Veoneer
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapporter
Kolla hur det går för fredagens rapportbolagHär är hela listan
Notering
Något nedåt för Offentliga Hus i premiären
Rapport
Starkt resultat från Electrolux"Uppdämd efterfrågan bakom lyftet"
Rapport
Vinstfest för NordeaSlog förväntningarna med råge
Rapport
Thule krossade förväntningarnaNettoomsättningen ökade mer än 50 procent
Rapport
Dometic höjde omsättningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Lite bättre än förväntat för omsorgsbolaget
Rapport
Pandox bättre än väntat"Återhämtning på hotellmarknaden"
Rapport
ABB spår utmanande kvartal
Rapport
Ica prickade förväntningarna
Rapport
Odd Molly vände till vinstFunderar på att dela upp bolaget
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betsson klart bättre än väntat"Kasino lockar även efter nedstängningarna"
Rapport
Bättre än väntat för EpirocFöreslår en andra utdelning
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Intrum i linje med förväntningarna