Nationalarenan i Solna

Peab kan drabbas hårt

Publicerad 2011-11-03 13:52

Det omtalade mutåtalet kring Peab och nationalarenan i Solna är bara toppen av ett isberg. VA har kartlagt företagets felsteg, och det visar sig att konsekvenserna vid en fällande dom kan komma att bli ödesdigra.

Bland många av Peabs kunder, till exempel Lerum kommun som varje år köper tjänster för 200-250 miljoner kronor, kommer man att följa rättegången mot Peabs grundare och storägare Erik Paulsson.

”På sikt är det möjligt att våra politiker inte vill ha att göra med ett bolag som utretts för bestickning i flera fall”, säger Henrik Larsson, enhetschef för vägar i Lerum kommun.

Enligt ansvariga på kommunen har man ännu inte resonerat kring hur Peab ska hanteras vid fällande dom, även om det finns verktyg att redan på förhand kapa banden.

”Vi kan alltid säga upp ett avtal. Det kostar för oss, men vi är på inget sätt livegna”, säger enhetschefen Henrik Larsson.

Chefen för upphandlingar i Lerum kommun, Hans-Erik Andersson, uppger att man får göra en bedömning längre fram.

”Vi har visserligen aldrig varit med där någon fällts för att ha betalat mutor, men det är mycket osannolikt att de skulle få vara leverantör till oss. Vi har en tydlig etisk agenda, en fortkörningsbot har ingen betydelse – mutor däremot!”

Peabs dotterbolag Peab Asfalt står för drift och underhåll av vägarna i Lerum. Att koncernens storägare åtalas gör att de redan nu tittar på vad man ska göra.

”Att det är bolag inom koncernen gör att det ringer en varningsklocka. På samma sätt som muthärvan i Göteborg blev en ögonöppnare”, säger Hans-Erik Andersson.

Har du själv förtroende för Peab?

”Vi får väl se hur det utvecklar sig. Men det är inte positivt att se i vilket sammanhang de är i just nu”, säger upphandlingssamordnaren Hans-Erik Andersson.

Lerum kommun må vara en av Peabs mindre kunder, men totalt utgör offentliga kunder hela 32 procent av Peab-koncernens omsättning. I fjol stod det för 12 miljarder kronor hela bolagets omsättning.

En fällande dom för Erik Paulsson innebär att Peab mer eller mindre riskerar förlora hela kundgruppen inom offentlig sektor när man inte längre kan upphandla nya avtal. Det menar en ledande jurist inom lagen om offentlig upphandling, Eva-Maj Muhlenbock, delägare på advokatbyrån Lindahl.

”Om vd eller ägare fälls för vissa allvarliga brott, då ska en leverantör uteslutas, enligt lagen om offentlig upphandling”, säger Eva-Maj Muhlenbock.

I fall där en ägare fälls för mutbrott är betydligt allvarligare än om anställda fälls för samma brott, menar hon.

”Då är det tydligt att det är leverantören som är ansvarig”, säger hon och tillägger:

”Det finns inte många prejudikat inom det här området, bara några enstaka fall. Men möjligheten är att det blir ändring på det efter åtalen kring muthärvan i Göteborg. Då kommer man också att veta hur företag drabbas vid en fällande dom.”


Läs hela intervjun i senaste numret av Veckans Affärer. Har du inte ett eget ex skaffar du ett HÄR!