Aktier Paretos norska modellportfölj fick stryk av Oslobörsen i november. Nu agerar investmentbanken och möblerar om bland innehaven. 

Under den gångna månaden summeras utvecklingen i Paretos norska modellportfölj till 0,7 procent. Det var betydligt sämre än Oslobörsen som klättrade 3,8 procent i november. 

Försvars- och industrikoncernen Kongsberg Gruppen och rederiet Hafnia var de stora vinnarna i portföljen med en uppgång på 8,5 respektive 7,2 procent. Norske Skog och transportbolaget Cool Company tyngde utvecklingen, aktierna föll 7,2 respektive 10,4 procent i november. 

Inför årsavslutningen gör Pareto flera förändringar. Trots den starka kurstrenden får Kongsberg Gruppen lämna portföljen i sällskap med Noram Drilling och skaldjursbolaget Austevoll. De ersätts av industrikoncernen Aker Solutions, vind- och vattenkraftsbolaget Cloudberry, lågprishandlaren Europris och rederiet Stolt-Nielsen. 

November var en plump i protokollet för Pareots norska modellportfölj som fortsatt utklassar Oslobörsen under 2022. Sedan årsskiftet har portföljen rusat nära 25 procent jämfört med en uppgång på 1,6 procent för Olsobörsen.