Aktier Shippingsektorn bidrog till att lyfta Paretos norska modellportfölj med hela 8 procent under februari. Men nu får fyra aktier lämna samtidigt som tre nya tar plats.

Sju av tio aktier i portföljen slog Oslobörsens huvudindex som steg 3,8 procent i februari. Portföljens shippingaktier stod för de största uppgångarna där Stolt Nielsen var upp 22,8 procent medan Hafnia steg 20,7 procent.

Men efter den kraftiga uppgången plockas Stolt-Nielsen bort från portföljen. Även Borregaard, Europris och Sparebanken Vest får lämna.

I stället tar Adevinta, Crayon ooh Gjensidige plats i portföljen.

Adevinta är ett bolag specialiserade inom utveckling av digitala marknadsplatser. Efter en kursuppgång på 30 procent under januari och början av februari släppte bolaget en rapport i linje med förväntningarna. Men det räckte inte för att uppfylla marknadens höga förväntningar och aktien har sedan dess fallit tillbaka.

− Vi ser dock Adevinta som ett gott case framöver och passar på att ta in aktien på lägre prisnivåer. Nuvarande värdering är attraktiv i relation till den signifikanta tillväxten och kontantgenereringen som vi väntar oss framöver, säger Paretos analytiker Kristoffer Hagevik i en kommentar.

IT-konsultbolaget Crayon tar också plats efter att bolaget levererat en stark kvartalsrapport och en positiv guidning för 2023.

− Det visar på Crayons robusthet i en krävande marknad för mjukvaruleverantörer. Med förväntningar om en tillväxt på runt 20 procent i år, förbättrad kontantgenerering och en attraktiv värdering ser vi det som en god möjlighet, säger Paretos teknologianalytiker Fridtjof Semb Fredricsson i en kommentar.

I finanssektorn får Sparebank Vest lämna och ersätts av Gjensidige.

− Lönsamheten i Gjensidiges kärnmarknader fortsätter att vara anmärkningsvärd. Vi tar in aktien som en defensiv exponering för att sänka portföljrisken i mars, säger analytikerna Vegard Toverud och Herman Zahl.

Paretos norska portfölj består efter ändringarna av Aker BP, Adevinta, BW Energy, Crayon, Gjensidige, Hafnia, Mowi, Norske Skog och Seadrill.