Analys På kort sikt väntas efterfrågan på Dometics produkter hålla sig uppe på de flesta geografiska marknader, medan det fria fallet i Nordamerika fortsätter. På längre sikt lär dock efterfrågan surna på fler marknader, tror Pareto som har sänkt sin rekommendation för Dometic till behåll vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på tisdagen.

För det fjärde kvartalet 2022 väntar sig Pareto att Dometics regioner EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika), APAC (Asien och Stillahavsområdet) samt Marine kommer att redovisa låga ensiffriga procenttal för den organiska tillväxten, medan den för Nordamerikas del väntas falla med 24 procent. Som helhet skulle det innebära en organisk tillväxt på -8 procent.

Negativa mixeffekter lär enligt Pareto fortsätta att tynga lönsamheten och det justerade ebita-resultatet för kvartalet spås därför minska med nära 16 procent.

För 2023 räknar Pareto med en organisk tillväxt för Dometic på -9,2 procent, medan det justerade ebita-resultatet väntas minska med 9,3 procent. Analyshuset tror att lägre råvarukostnader, förbättrad mix och bolagets besparingsprogram trots allt begränsar den pågående nedgången.

”Även om vi anser att Dometics lönsamhet sannolikt kommer att visa motståndskraft och värderingen är billig, finns det gott om osäkerhet vad gäller efterfrågan och vi tror att riskerna finns på nedsidan av våra estimat”, skriver Pareto i en analys.

Som Direkt tidigare rapporter sänker Pareto sin rekommendation för Dometic till behåll från köp, medan riktkursen ligger kvar på 80 kronor.