Analys Efter den senaste tidens turbulens handlas SBB:s aktie nu med en rabatt mot rapporterat substansvärde, något som inte hänt sedan 2019. Med portföljens stabilitet, ett höjt kreditbetyg i korten och fortsatta tillväxtmöjligheter ger det köpläge menar Pareto i en analys.

”Vi är fortsatt försiktiga på kort sikt med tanke på allt som har hänt på i media den senaste veckan, men vi tror att aktien i slutändan kommer att återfå sin styrka”, skriver Pareto som på fredagen höjde rekommendationen för fastighetsbolaget till köp med riktkurs 60 kr (59).

Samtidigt konstaterar Pareto att bolaget har en förhållandevis hög skuldsättning om hybridobligationerna, som nu redovisas som aktiekapital, räknas som skuld. Med stigande räntor höjer det risken, men SBB har fastränta med löptider på 3,6 år i snitt och Pareto räknar med att SBB får sitt hett eftertraktade BBB+ rating under året och det tar ned risken.

”Med stabiliteten i portföljen, förväntad BBB+ betyg och fortsatta tillväxtmöjligheter via projektutveckling ser vi stor potential i aktien från nuvarande nivåer”, skriver analyshuset.

Aktien som pressats de föregående två handelssessionerna steg på fredagen och var vid klockan 11 upp 3,4 procent.