Vinstvarning Tisdagskvällens vinstvarning från medicinteknikbolaget Raysearch var den tredje i ordningen på två år.  Pareto menar att frekvensen på vinstvarningarna i bolaget kommer att innebära att det tar tid att återupprätta förtroendet för aktien.

På tisdagskvällen meddelade Raysearch, leverantör av dosplanerings- och onkologiinformationssystem, att  rörelseresultatet för det tredje kvartalet kommer att bli -6 miljoner kronor, jämfört med +12 miljoner kronor under motsvarande kvartal förra året.

Pareto bedömer att Raysearch får se en nedgång för aktien på cirka 10 procent efter vinstvarningen. Det framgår av en analys på onsdagen.

Nedgången väntas komma att begränsas av att Raysearch-aktien redan har visat svaghet sedan toppen i slutet augusti. Tisdagens stängningskurs på 152 kronor innebär att aktien gått ned med nästan 18 procent sedan stängningen på 184:90 kronor den 26 augusti.

Trots att värderingen, enligt Pareto, ser attraktiv ut bedömer analyshuset att frekvensen på vinstvarningarna i bolaget kommer att innebära att det tar tid att återupprätta förtroendet för aktien.

Tisdagens vinstvarning inför Raysearch rapport för det tredje kvartalet 2019 är den tredje i ordningen sett över två år.

Raysearch handlas enligt Pareto till en värdering om EV/sales på 5,7 gånger sett till analyshusets estimat för 2020, vilket är 38 procent lägre än värderingen för andra medicinteknikbolag i sektorn (medtech peer group).

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat om under onsdagsmorgonen sänkte Pareto sin rekommendation för Raysearch till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänktes till 144 kronor från tidigare 180 kronor.