Aktie Bosch köp av 12 procent av aktierna i Husqvarna, som offentliggjordes i fredags, visar att Husqvarnas produkter orsakar ett betydande intresse i sektorn. Bosch uppger sig också vilja stärka det existerande samarbetet inom alliansen "Power for all". Det skriver Pareto i en kommentar till tyska Bosch intåg i det svenska bolaget.

”Vissa kan hävda att Bosch, trots att det är ett stort industribolag, kanske inte kan allokera tillräckligt med kapital för att ta alla utvecklingskostnader självt. En annan möjlig förklaring till aktieköpet kan förstås vara att Bosch vill blockera andra intresserade tillverkare av utomhusprodukter eller industriella spelare från att lägga bud på Husqvarna”, skriver Pareto.

Analyshuset tillägger att affären dock komplicerar läget för övriga ägare, som nu måste inkludera Bosch i framtida potentiella strukturaffärer. Huvudägarna, Investor och Lundbergs, säljer eller byter normalt sett endast aktier som del i en större strukturaffär som förhandlats fram mellan parter.

Pareto har för Husqvarna fortsatt rekommendationen behåll och riktkursen 80 kronor.