Analys Ståltillverkaren SSAB föll i torsdagsförmiddagens handel på Stockholmsbörsen och intog bottenpositionen i storbolagsindexet OMXS30. Sektorn var generellt svag i Europa, men SSAB stack ut med ett större fall än övriga aktörer.

”Vi gör nu ytterligare negativa estimatförändringar till följd av väntat lägre leveransvolymer och fortsatt marginaltryck från råvarusidan”, skriver Pareto Securities, som på torsdagen sänkte sin rekommendation för A-aktien till behåll från köp med ny riktkurs 29 kr (34).

Värderingsmässigt är SSAB alltjämt ”mycket attraktivt” och kassaflödet väntas vara ”solitt” framöver, men riskkalkylen är inte tilltalande just nu, menar Pareto.

”Vi tror att konsensusförväntningarna är alldeles för höga för det tredje kvartalet och att de underskattar marginaleffekterna från lägre försäljningspris och högre kostnader för järnmalm”, resonerar analytikern.

SSAB A handlades vid 10.20-tiden till 25,44 kr på Stockholmsbörsen, en nedgång med 3,4 procent för dagen. Branschledande Arcelor Mittal var då ned 2,5 procent.

Graf: SSAB A kursutveckling 2019

image

Källa: Infront