Analys Pareto Securities sänker riktkursen för Volvo till 255 kronor från 285 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Det framgår av ett marknadsbrev.

Enligt Pareto kommer de negativa effekterna av kriget i Ukraina att leda till ett mer slagigt 2022, men analysfirmans resultatestimat för Volvo håller sig ändå relativt stabila som en följd av stödet från lastbilsbolagets orderbok.

”I ett scenario där kriget i Ukraina går in i en annan fas med en möjlig nedtrappning och förhandlingar, förväntar vi oss att aktien kan bli en av vinnarna med en stark återhämtning från låga nivåer”, skriver Pareto i analysen.

Pareto har sänkt sina resultatestimat för Volvo med 7-12 procent för 2022-2024 för att reflektera bolagets nedstängning av fabriken i ryska Kaluga och den generella globala osäkerheten på kort och lång sikt.

”Vi räknar med att de kommande kvartalen potentiellt blir slagiga och inkluderar en risk för fallande order och ytterligare produktionsstopp”, skriver Pareto.

Vid 10.20-tiden handlades Volvo B till strax över 155 kronor, en nedgång om 5,4 procent för dagen. Stockholmsbörsens OMXS30 index var samtidigt ned 2,7 procent.