Analys Som konsekvens av coronaviruset bör Equinor minska eller helt slopa återköpen och utdelningen för att komma i balans, skriver Pareto i en kommentar.

Enligt ett pressmeddelande från Equinor har bolaget sjösatt ett projekt som kommer att fokusera på kortvarig omedelbar respons på, och långsiktiga konsekvenser av, covid-19.

”Virusutbrottet samt de fallande råvarupriserna kommer att påverka Equinor under en längre period. Vi är ett stabilt bolag med en stark balansräkning vilket vi nu drar nytta av. Men, det är nödvändigt att vidta kraftiga åtgärder för att minimera risker och skydda vår verksamhet långsiktigt”, kommenterar bolagets vd, Eldar Sætre, i pressmeddelandet med anlening av det nyligen påbörjade projektet.

Åtgärder för att minska och skjuta upp icke-kritiska uppgifter vid fält och anläggningar har nu påbörjats.

Pareto uppskattar att om den nuvarande oljeprismiljön kvarstår, kommer Equinor att tvingas vidta flera åtgärder för att säkerställa en sund framtid, som att skära ned på återköpsprogrammet om 2,4 miljarder dollar per år. Även vad gäller utdelningen, en summa om totalt 3,4 miljarder dollar per år, bör sänkas eller dras in.

Pareto bedömer att Equinor uppnår ett balanserat kassaflöde, före utdelningar och återköp, mellan 2020-2021 med ett oljepris på 35-40 dollar per fat.

Aktien i det norska oljebolaget har backat nästan 45 procent sedan årsskiftet.

Graf: Equnior från årsskiftet fram till i dag, tisdag.

image

 

Bildkälla: Infront