Aktie Pareto Securities noerar att Biovica, verksamt inom blodbaserad cancerdiagnostik, slutligen har fått ett USA-godkännande för sitt diagnostest Divitum, och analyshuset förväntar sig att bolaget, som redan har satt upp en försäljningsorganisation i USA kommer att kunna lansera produkten senare under året.

Det framgår av en analyskommentar på måndagen.

FDA-godkännandet är Biovicas största händelse för bolaget, enligt Pareto, och aktien borde enligt analyshuset under de kommande dagarna eller veckorna stiga med över 50 procent.

ABG Sundal Collier skriver i en snabbkommentar under helgen att USA-godkännandet öppnar upp en årlig marknad värd 200-350 miljoner dollar baserat på ett pris någonstans i intervallet 300 till 500 dollar per test.

Biovica stiger under den inledande handeln på måndagen med cirka 28 procent till 40:65 kronor. Aktiekursen har dock en bit kvar till kurstoppen om drygt 66 kronor i september 2021.

Pareto Securities har sedan tidigare en köprekommendation för Biovica med en riktkurs på 103 kronor. ABG skriver om Biovica under analysgaranti där bolaget har betalat för täckningen, men lämnar ingen riktkurs eller rekommendation för aktien.