Analys Pareto Securities sänker sin rekommendation för fastighetsbolaget SBB från köp till behåll och skruvar samtidigt ned sin riktkurs från 28 till 20 kronor. Det framgår av en uppdatering från banken.

Pareto anser att SBB:s likviditet ser sund ut och att bolaget inte borde ha några problem att täcka sina kommande obligationsförfall.

Däremot ser analyshuset en risk för ett potentiellt behov av att hålla inne utdelningen för att skapa ett visst rörelseutrymme för att försvara sina kreditvärden.

I delårsrapporten i förra veckan var annars den stora nyheten att SBB överväger att genomföra en transaktion där delen som är fokuserad på bostadsfastigheter avses delas ut till aktieägarna och noteras på Nasdaq First North.

Pareto hävdar att den potentiella utdelningen skulle vara positiv då den ger SBB viss finansiell flexibilitet att ta ytterligare säkerställda obligationer för att täcka kommande obligationsförfall, samtidigt som det minskar SBB:s exponering mot bostadsfastigheter, det segment där Pareto spår den potentiellt största nedgången i fastighetsvärlden.

SBB-aktien handlades ned cirka 2 procent till drygt 16:90 kronor i den tidiga onsdagshandeln, efter två starka börsdagar för fastighetsaktier i allmänhet och SBB i synnerhet.