PARADOX: HOPPAS ÖKA ANTALET SPELSLÄPP PER ÅR KOMMANDE ÅREN - VD

2022-11-01 10:09:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med 15 ännu inte utannonserade spel i pipeline hoppas Paradox på ett ökat lanseringstempo de kommande åren jämfört med tidigare uttalade ambition. Dessutom är siktet inställt på att öka antalet lanseringar av nytt nedladdningsbart spelmaterial (DLC).

Det säger Paradox vd Fredrik Wester till Nyhetsbyrån Direkt.

Paradox har haft en intensiv höst med många DLC-lanseringar och senast i förra veckan lanseringen av Victoria 3, det enskilt största spelsläppet på över två år. Men nu ser den utannonserade pipelinen betydligt tunnare ut.

"Tittar man på pipeline så har vi varit lite försiktiga med att annonsera ut saker eftersom vi brände oss lite på Bloodlines 2 (ett spel som är kraftigt försenat, reds anm). Vi har sagt att vi inte ska gå ut med något innan vi är ganska säkra på ett absolut lanseringsdatum eller åtminstone en lanseringsmånad", säger Fredrik Wester.

I de 15 spel som ligger i pipeline ingår inte mobilspel eller spel från Paradox Arc, en verksamhet där det publiceras mindre och för bolaget experimentella spelprojekt som kompletterar portföljen.

Ni har tidigare sagt att en rimlig målsättning är att släppa 2-3 nya spel per år som ett snitt. Är det fortfarande en relevant måttstock?

"Ska man vara försiktig kan man säga två-tre spel men jag tycker nog vi kan skruva upp den siffran en eller två titlar till per år de kommande två åren, eller tre åren. Med det sagt ska man alltid vara försiktig, spelutveckling är ju ingen exakt vetenskap, det kan hända lite vad som helst", säger Fredrik Wester.

Paradox pratade redan i fjol om att siktet var inställt på att lyfta sitt historiska snitt när det gäller nya DLC, lansering av nytt nedladdningsbart spelmaterial. I tisdagens rapport skriver vd:n att Paradox fortsätter att arbeta ihärdigt för att etablera sig på en högre nivå vad gäller releasetakten av nedladdningsbart innehåll.

Hittills under 2022 har Paradox lanserat tolv DLC till PC och senare i veckan släpps DLC:t Surviving the Aftermath: Shattered Hope. Inget mer är utannonserat så facit för året ser därmed ut att bli 13 DLC.

Vad siktar ni på för nästa år, har ni ambitionen att öka antalet DLC 2023?

"Det har fortfarande varit lite covid-effekter och lite rörelser i personalen men det uttalade målet är att skruva upp produktionen både för mindre och större DLC. Att vår ambition är att öka ska vi absolut se under 2023, men då ska man mäta dollarvärde eftersom vissa DLC är mindre", säger vd:n.

Bloodlines 2 utannonserades första gången 2019 och efter flera förseningar byttes utvecklaren ut i fjol. Vid det tillfället uppgav Fredrik Wester att han hade väldigt goda förhoppningar om att det ska bli ett bra spel som möter spelarnas förväntningar.

Hur känns det nu ett år senare?

"Det känns väldigt bra med Bloodlines 2 och vi kommer nog kunna sätta ett lanseringsdatum för det här spelet någorlunda snart. Vi känner att spelet varit i väldigt goda händer och vi är otroligt nöjda med vad vi har sett", säger Fredrik Wester och tillägger att det "absolut inte är omöjligt" att Bloodlines 2 skulle kunna lanseras någon gång under 2023.Direkt-SE