Krisen Sir Richard Branson, mannen bakom Virgin-imperiet, planerar att pantsätta sin ö i skatteparadiset brittiska Jungfruöarna för att möjliggöra lån som ska rädda flygbolaget Virgin Atlantic, enligt Bloomberg News.

Richard Bransons privata ö, Necker Island, har beskrivits som hans ögonsten. Nu är ön på väg att pantsättas för att samla ihop så mycket kredit som det bara är möjligt för att rädda flygbolagen Virgin Australia, som under gårdagen lämnade in ansökan om rekonstruktion, och det i princip lika krisande systerbolaget Virgin Atlantic.

Finansmannen har länge varit kritiserad i hemlandet Storbritannien för vad många menar är skatteflykt, trots att Richard Branson själv hävdat att det var hans kärlek till Jungfruöarna som låg bakom flytten. Virgin Australias vädjan till Australiens regering om nödpaket föll platt och politiker i Storbritannien har inte varit sena med att peka finger på sambandet att en skatteflykting nu söker statligt stöd för Virgin Atlantic i hemlandet.

”Branson har inte betalat skatt i det här landet på 14 år, så det finns inte en chans att han har rätt till någon skattefinansierad räddning, förmånliga statliga lån eller något annat upplägg”, skrev opinionspartiet Labours ekonomiskpolitiske talesperson Diane Abbott i ett svaromål på Virgins vädjan i förra veckan.

Brittiska regeringen har ännu inte gett slutligt besked i frågan.

Planen att pantsätta ön framgår i ett brev till de anställda, omkring 175 personer som jobbar på ön, enligt Bloomberg. Richard Branson har under pandemin pantsatt andra tillgångar som antikviteter, diamanter och London-fastigheter.

Necker Island var värd mer än 100 miljoner dollar innan en orkan drev över ön under 2017, enligt privat-ö-mäklaren Farhad Vladi.

Richard Branson har sedan tidigare uppgett att han kommer att ge 250 miljoner dollar av sina privata tillgångar i stöd till Virgin Atlantic. Hans förmögenhet uppgår till omkring 5 miljarder dollar, enligt Bloomberg. Den siffran är 2 miljarder dollar lägre än för två månader sedan.