Både Nordsjöoljan Brent och amerikansk WTI i första termin handlades ned med runt 6 procent i den tidiga handeln. De första timmarna hämtades omkring halva fallet in efter att Caixin och Markit presenterat ett starkt inköpschefsindex för Kina och även japansk exportdata visat markant förbättring.
Senare under dagen väntas liknande siffror inkomma från både USA och Eurozonen, vilket kan innebära nya hastiga prisrörelser.
Klockan 7.30 handlades WTI ned med 4 procent och Brent knappt 3 procent lägre.
Flera europeiska länder har varslat om nya nedstängningsåtgärder, vilket i våras ledde till kraftiga fall i en oljemarknad där kartellen Opec+ till råga på allt just hade öppnat kranarna.
”Många handlare tittar nu på USA och den ökade infektionstakten där. Kommer Europa bli modellen för vad som kommer hända också i USA under kommande veckor?” frågade sig Michael McCarthy, marknadsstrateg på CMC Markets i Sydney.
Scenariot med inbromsande efterfrågan följs även denna gång av ökat utbud från Opec+, där de båda problemländerna Libyen och Irak kommit i ordning med leveranser, vilket omintetgjort neddragningar i andra länders produktion till netto noll. Opec-utbudet ökade i oktober för fjärde månaden i rad, samtidigt som WTI-priset försvagades med 11 procent och Brent med 9 procent. Enligt schema äger nästa möte i Opec+ rum den 30 november till 1 december.
”Den mest omedelbara risken för marknaden är dock att det inträder en politisk förlamning efter valet som försenar eller förgör fiskala stimulansåtgärder som väntas som svar på den förvärrade coronavirussituationen”, noterade ånyo strategen Michael McCarthy.
På basmetallmarknaden handlades priserna ojämnt, med koppar, zink och tenn upp medan aluminium, nickel och bly sjönk. Ädelmetallerna guld och silver handlades båda högre, guld med 0,3 procent och silver med 1,2 procent.
Dollarn handlades något högre jämfört med en korg av världsvalutor.