Panaxiabolag kan ha plundrats

Publicerad 2012-10-02 12:46

Konkursade värdetransportföretaget Panaxias bolag Nordisk Bevakningstjänst kan ha blivit plundrat på flera miljoner.

När konkursförvaltaren gick igenom bolagets tillgångar saknades värden för miljonbelopp, enligt P|4 Radio Stockholm.

Konkursförvaltaren i Nordisk Bevakningstjänst vare sig bekräftar eller dementerar uppgifterna för radion, som i stället hänvisar till ”källor och dokument” som uppges visa att det bland annat saknas 200 värdeväskor som kan vara värda mellan 20 000 och 50 000 kronor styck. Även biljettautomater och ett tiotal bilar saknas.

Panaxiakonkursen har drabbat en lång rad mindre företagare, bland andra bensinhandlare och franchisetagare inom Pressbyrån och 7-Eleven. Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk Bensinhandel, bedömer att ett tiotal bensinhandlare har stora problem.

Men organisationen har förhandlat fram förlängda krediter med oljebolagen. Dimmlich är också hoppfull om att kunna förhandla fram någon typ av avbetalningsplaner som kan hjälpa bensinhandlarna framöver.

– Vi är ganska bra på gång där så jag tror att vi har undanröjt den akuta risken så att man kan komma ur situationen åtminstone temporärt, även om pengarna inte kommer att återbördas, säger Dimmlich.

Samtidigt har många franchisetagare inom Pressbyrån och 7-Eleven fått liknande problem. Franchiseägaren, Reitan Convenience, har lovat att hjälpa handlarna ekonomiskt.

Dimmlich är också vd i organisationen Sveriges Franchisetagare och anser att många handlare är missnöjda med Reitans bud.

– Reitan har åtagit sig att betala 60 procent men avtalen är enligt handlarnas uppfattning upprättade mellan Reitan och Panaxia, inte mellan Panaxia och de enskilda franchisetagarna. De anser att de har blivit tvingade att anlita Panaxia och att de därför inte ska bära någon del av förlusten, säger Dimmlich.