Panaxia: ”Staten bör ta över”

Publicerad 2012-09-26 12:19

Staten bör tillfälligt ta över konkursdrabbade värdetransportföretaget Panaxia och driva det vidare, för att på så vis ge hundratals butiker och bensinmackar en chans att hitta nya lösningar för sin kontanthantering.

Det anser Svensk Handel.

– Det är en katastrofsituation vi pratar om. Vad staten skulle kunna göra är att driva Panaxia en eller två månader för att underlätta för små butiker att få i väg sina kontanter till banken utan att behöva riskera att bli rånade, säger vd Dag Klackenberg till Ekot.

Svensk Handel beräknar att kostnaden för staten skulle bli runt 30 miljoner kronor.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tog upp frågan om Panaxia-avvecklingens hot mot kontantförsörjningen på ett möte i morse.

– Vi ska ta lite kontakter med Riksbanken och undersöka hur läget ser ut. Men vi agerar inte i nuläget, som det ser ut nu, säger Gunno Ivansson, pressansvarig på MSB.

– Om det skulle utveckla sig till någon form av nationell kris skulle det kunna bli en fråga för oss att hantera. Det är framför allt samordningsansvar vi har i så fall, tillägger han.

Kontakterna med Riksbanken syftar till att skaffa mer information om läget och om det kan behövas någon form av stöd, enligt Ivansson, som samtidigt understryker att någon formell förfrågan till MSB om insatser i Panaxia-frågan inte har inkommit.