Revansch för pressad tillväxtmarknad

Publicerad 2018-01-11 10:03

Fonder Det har varit ett stökigt år i Pakistan, men kring julen kom vändningen – sedan mitten av december är börsen i Karachi upp 15 procent – och Tundra Pakistan är upp 11,5 procent sedan botten den 20 december.

Fonden Tundra Pakistan hade minst sagt ett uselt fjolår. Med en nedgång på nästan 35 procent hamnade den bland årets absolut sämsta fonder. Men nu tycks alltså en vändning vara på gång.

Tundra Pakistans förvaltare Mattias Martinsson ser tre grundläggande skäl till vändningen och den snabba ekonomiska utvecklingen just nu.

– Den 9 december släppte centralbanken valutan. Den deprecierades omedelbart 6 procent. Signalen är att härifrån får marknaden prissätta den pakistanska rupeen, säger han.

Tio dagar senare, den 19 december, träffade ledningen för pakistanska militära styrkorna den pakistanska senaten och förklarade tydligt att det inte blir någon miltär inblandning i det politiska skeendet.

Dagen därpå, den 20 december, meddelade den tidigare premiärministern Nawaz Sharif att hans bror Shahbaz Sharif bör bli premiärminister efter valet.

– Det undanröjer en hel del osäkerhet och talar för att sittande partiet PML-N kommer vinna även i valet som hålls preliminärt i juli i år, säger Mattias Martinsson som hävdat tidigare att marknadsprissättning av valutan samt tydliggörande om vem som ska leda PML-N är avgörande faktorer för ett bättre börsklimat.

– Vi väntade oss dock att detta skulle ske först i februari. Nu ser det ut att ha kommit lite tidigare. I kombination med låga värderingar lockar det till sig köpare, säger han.

Senaste halvåret är det nästan bara, eller 90 procent, lokala investerare som agerat i Pakistan. Det brukar vara mellan 85-90 procent, vilket innebär att marknaden inte är så beroende av utlänningar.

– Men det har alltid varit psykologiskt viktigt hur utlänningarna gör och under hela 2017 sålde utlänningarna av tillgångar, vilket skapade en viss nervositet. Men den senaste månaden har utländska investerare åter börjat nettoköpa i Pakistan igen.

Mattias Martinsson noterar också att intresset har börjat gro hos en del institutionella investerare som det senaste året hållit sig borta från den pakistanska marknaden.

Även värderingarna har blivit intressanta, påpekar han. Relativt Indien är värderingarna i Pakistan just nu på historiskt låga nivåer, p/e 8 mot p/e 24 i Indien. Därmed är rabatten mot Indien på en historiskt hög nivå.

– Tvärtemot vad många tror har pakistanska bolag historiskt växt snabbare än indiska bolag, säger Mattias Martinsson.