Kommentar Efter en lång nedgångsperiod med sämre siffror kan vändningen vara här för Oriflame. Delårsrapporten ökande intäkter och bättre resultat efter skatt visar att vi nu kan ha sett botten – och att i bästa fall aktien är redo för ett nytt rally om förbättringarna fortsätter.

Aktieägarna i Oriflame har varit prövade under de sista åren. Den mycket fina utvecklingen under 2016-2017 blev snart ett minne blott när tillväxten började försämras och aktien började sjunka som en sten under våren. Totalt blev det faktiskt mer än en halvering av kursen från toppnivåerna runt 430 kr till botten strax över 200 kr.

Men nu är sannolikt dessa låga nivåer bortglömda när delårsrapporten visar ett sådant bra trendbrott jämfört med tidigare rapporters svagare siffror. Den som skärskådar rapporten har naturligtvis svårt att finna speciellt positiva siffror jämfört med förra året – det är positiva siffror blandat med negativa i jämförelsen.

Men i Oriflames fall handlar det om att bryta en trend av ”utmanande marknadsförhållanden” och att samtidigt hålla minst jämna steg med svåra jämförelsetal från förra årets hyfsade rapporter.

Och vd Magnus Brännström menar att bolagets åtgärder för att öka aktiviteten och rekryteringen av säljare har varit framgångsrik inom Östeuropa och Latinamerika, men påverkat rörelsemarginalen negativt.

Något som räknas som positivt är också att bolagets försäljningstapp i Ryssland som tidigare var tvåsiffrigt under tredje kvartalet hade minskat till 5 procent.

Försäljningsutvecklingen totalt sett i början av fjärde kvartalet ser dock positiv ut och ligger över förra årets och vd tror att bolaget ska kunna återgå till en långsiktigt hållbar tillväxt.

Andra bolag som uttrycker sig på detta sätt skulle inte få en sådan positiv kursreaktion som Oriflame får i dag med en uppgång på cirka 8 procent vid lunchtid. Men här gäller det ett bolag som har sagt och gjort det förut – och därför finns det ett förtroende hos marknaden som direkt ger utslag kursmässigt.

Det finns dessutom två faktorer som kan sporra köparna i Oriflame. Finansmannen Sven-Olof Johansson, vd och huvudägare i Fast Partner, har köpt 100 000 aktier i oktober och därmed dubblat sitt tidigare innehav.

Och nu när vi är i början av utdelningssäsongen kommer Oriflames fina direktavkastning alltmer i fokus. Just nu kan aktieägarna räkna med cirka 7 procent i direktavkastning – dessutom finns en trigger i att bolaget ofta kryddar utdelningsbeskden med en generös bonusutdelning.

Kommentar
Alfredsson: Trots rean kan börsraset fortsätta
Analys
JP Morgan: Attraktivt läge att gå in i Lundin Petroleum
Börsen
Bred nedgång på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är tisdagens analyser
20/11
Trading Direkt: Koll på börsläget och 18 tekniska analyser
Aktie (uppdaterad)
Starbreeze sjunker som en sten efter vd:ns försäljning
Placera
Credit Suisse: Köpläge i pressade asiatiska tillväxtmarknaderMen handelskriget måste få ett slut
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Vinstras för Engelska skolan
Aktie
Volvos ordförande: Inga planer på att knoppa av anläggningsmaskiner
Asien
Nedåt i Asien
Nyemission
Saab presenterar nya detaljer om nyemissionen
Placera
Hernhag: Preffar lockar mer än räntefonder
Kommentar
Därför kan Gardell lockas av Nordea
Foto: istockphoto
Aktier
Nordea stuvar om i modellportföljen
Aktietips
Sektor: Här är de mest köpvärda IT-konsulterna
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktier
Berenberg föredrar Tele2 framför Telia
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
SKF får rekordlåg riktkurs
Bostad
Nordea: Räntekänsliga hushåll ökar risken för prisfall
Aktietips
DI: Köpläge i en stabil och defensiv aktieSätter köprek för Scandi Standard
Aktietips
DI: Paradox aktie köpvärd
Notering
Här är GW:s nya investering
Aktiechatt
Hernhag: Fonden jag kastat ut ur min portfölj
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
SEB: Därför lär kronan dyka i december
Analys
"Oattraktiv värdering trots kursfallet"Carnegie sänker riktkursen
Pension
Experten: Så gör du med pensionssparandet i börsturbulensen
Emission
Här är villkoren i Saabs nyemission
Foto: istockphoto
Aktier
Analys: Börsen fortfarande bäst för långsiktiga investerare