ÖRESUND: VD NICKLAS PAULSON OM PORTFÖLJBOLAGEN

2023-03-03 14:54:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Investmentbolaget Öresunds starka utveckling i februari tillskrivs investmentbolagets "trotjänare". Det säger vd Nicklas Paulson till Nyhetsbyrån Direkt.

Öresunds substansvärde ökade med 10,2 procent under februari vilket var något bättre än SIX Return Index som under samma period steg med 9,2 procent.

"Primärt är det våra gamla trotjänare som har levererat", säger Nicklas Paulson och lyfter kycklingbolaget Scandi Standard, bil- och serviceåterförsäljaren Bilia, samt kundanskaffningsbolaget Catena Media, som samtliga gick betydligt bättre än index under februari.

Kycklingbolaget Scandi Standard är Öresunds näst största innehav och har gått starkt sedan bolagets rapport den 9 februari. Samtidigt har aktien, sedan Öresunds intåg 2015, generat en negativ avkastning för investmentbolaget vars uppskattade genomsnittliga anskaffningsvärde ligger på 57:55 kronor enligt ägardatatjänsten Holdings, jämfört med nuvarande kurs om 55 kronor.

Nicklas Paulson ser dock ljust på kycklingbolaget framåt.

"Det finns en hel del kvar att göra i bolaget men vi är ganska konfidenta med att det kommer bli bra med Scandi Standard framöver", säger han.

Vd:n pekar på den underliggande trenden, där vitt kött väljs till förmån för rött kött, och lyfter ESG-aspekten där vitt kött genererar ett lägre klimatavtryck.

"Man har fått ordning på verksamheten och vi har lönsamhet i alla länder förutom i "Ready-to cook"-delen i Danmark. Det känns som att ledningen har armarna runt det här och nu börjar vi se förbättrade marginaler igen", säger han.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media är annars det bolag som har gått överlägset bäst för Öresund under 2023. Sedan årsskiftet är aktien upp över 75 procent men enligt Holdings är aktien samtidigt en av de sämre för Öresund, med en avkastning om -42 procent sedan investmentbolaget tog in Catena Media i portföljen 2016.

Utvecklingen har dock pekat uppåt sedan Catena Media i december i fjol sålde verksamheten Askgamblers för 45 miljoner euro samtidigt som man anlitat Carnegie för att utvärdera alternativ, inklusive en eventuell försäljning av delar eller hela bolaget.

"Vi har varit med där i många år och vi är långsiktiga investerare - sedan är allt till salu till rätt pris", kommenterar Nicklas Paulson om bolaget och en eventuell försäljning och fortsätter:

"Vi tycker att det finns betydande värden i bolaget, och inte minst i den amerikanska verksamheten som är den som växer kraftigast", säger han.

Under det fjärde kvartalet växte Catena Medias intäkter i Nordamerika med 31 procent och stod därmed för 78 procent av bolagets totala intäkter.

I slutet av februari stod det även klart att det danska affiliatebolaget Better Collective gått in som näst största ägare i Catena Media, med ett innehav om 8,5 procent.

"Man kan väl bara konstatera att de tycker att bolaget värderas till attraktiva nivåer. Det är jättekul att de har investerat – det står alla fritt att köpa aktier, marknaden är öppen fem dagar i veckan. De ser väl, precis som vi, betydande värden i bolaget", säger Nicklas Paulson om Better Collectives intåg i Catena Media.

Öresunds tredje största innehav, Stenhus Fastigheter, har även det avkastat negativt sedan Öresund plockade in bolaget i mitten av 2021.

Fjolåret var något av ett mardrömsår för fastighetssektorn i stort och Stenhus Fastigheter var inget undantag, utan aktien sjönk cirka 60 procent under 2022.

"Det är klart att det är och har varit tufft i fastighetssektorn. Från att många bolag handlats med premier så är det nu ganska betydande rabatter i sektorn", konstaterar Öresund-vd:n.

Han pekar på att fastighetsbolag med en stor del obligationsfinansiering haft det ännu tuffare då obligationsmarknaden varit mer eller mindre stängd under fjolåret.

"Där tycker jag att Stenhus ligger bra till. Dels drivs det av två entreprenörer som gör det väldigt bra. Sedan har man också en väldigt begränsad exponering mot obligationsmarknaden och har en stor del bankfinansiering, och det tycker jag känns mycket tryggare i den här marknaden", säger han.

I bolagets bokslut framgår det att Stenhus nettobelåningsgrad av fastighetsbeståndet stigit till 54,8 procent, att jämföra med bolagets egna mål om att den ska understiga 55 procent på lång sikt. Belåningsgraden benämns som "inte alltför aggressiv", av Nicklas Paulson.

"Sedan är det ett ganska litet bolag som har gjort ett antal förvärv och blivit större. Vi hoppas att det blir lite större intresse för bolaget framöver med ytterligare analysteckning och så vidare", säger Nicklas Paulson.

Ett potentiellt orosmoment är att Stenhus Fastigheters näst största ägare stavas Balder, Erik Selins fastighetsbolag som kontrollerar 15,5 procent av Stenhus, och som tidigare i veckan fick se sitt kreditbetyg nedgraderas av kreditvärderingsinstitutet Moody's.

Ser ni någon risk med att de (Balder) är så pass stora ägare i bolaget? Att de kanske tvingas sälja eller så?

"Jag kan inte kommentera vad de har för planer. Balder har varit duktiga och är näst största ägare. Men huvudägarna, Elias och Thomas Georgiadis, är störst och äger cirka 25 procent av bolaget. Sedan har vi en hyfsad andel som tredje största ägare, så nej jag ser ingen jätterisk i det", säger Öresundchefen.



Direkt-SE