Premiärminister Theresa May träffade EU-kommissionens Jean-Claude Juncker på måndagen

Brexit Asienbörserna handlas generellt högre på tisdagen på förnyad optimism om att Storbritannien ska kunna undvika en hård brexit. USA-räntorna är upp och pundet har stärkts.

Om brexitfrågan tar ett steg framåt skulle det kunna ta bort en av de tre huvudsakliga källorna till oro som dämpar sentimentet på aktiemarknaderna för närvarande, där de två andra är handelssamtalen och inbromsande global tillväxt.

”Ta bort brexit från bordet och jag tror att en del av de reella pengaflöden som tycktes dyka upp igen i slutet av förra veckan sannolikt kan återkomma. Så jag tror det kan hjälpa till att ändra bakgrunden lite”, sade Greg McKenna på McKenna Macro till Reuters.

Pundet fick en extra skjuts till runt 1:3250 som högst mot dollarn efter att premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sent på måndagen meddelat att de är överens.

Storbritannien har fått juridiskt bindande försäkringar om att reservlösningen om irländska gränsen inte ska bli permanent. Tillsammans med detta ”joint legally binding instrument” finns ett ”joint statement” som adderar till den politiska deklarationen, om att försöka ersätta reservlösningen med andra arrangemang fram till slutet av 2020.

Det finns även ett brittisk uttalande, ”unilateral declaration”, från regeringen, om att det inte finns något som hindrar dem från att lämna reservlösningen om samtalen om de framtida relationerna bryter samman och det inte finns några utsikter om ett avtal.

Dessa tre dokument ska sammantaget försöka övertyga det brittiska underhuset att rösta för utträdesavtalet vid omröstningen senare på tisdagen.

Jean-Claude Juncker hävdade att de inte gett upp det tidigare utträdesavtalet utan att den gemensamma överenskommelsen ”kompletterar” detta avtal. Han betonade också att detta är sista chansen att få igenom avtalet, annars kanske det inte blir någon brexit alls.

Theresa May sade att parlamentsledamöterna sagt att det krävts lagligt bindande förändringar och nu har de säkrat det.

”Nu är det tid att samlas, att stötta detta förbättrade avtal, och att leverera på instruktionerna från det brittiska folket”, sade hon vid en pressträff.

Frågan är om det är tillräckligt för att få igenom avtalet, May har trots allt inte lyckats få till en tidsgräns för reservlösningen eller en entydig möjlighet att ensidigt lämna den.

På tisdagen ska den brittiske justitiekanslern Geoffrey Cox avge sitt omdöme om de nya försäkringarna. Omdömet anses viktigt för att få brittiska parlamentariker att godkänna utträdesavtalet.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade, enligt BBC, att avtalet inte är tillräckligt och uppmanar ledamöterna att rösta nej till det. En talesperson för det nordirländska koalitionspartiet DUP sade att de måste granska avtalet närmare för att kunna göra en bedömning.

Steve Baker, en ”pro brexit”-ledamot i Tories, noterade att det nya avtalet inte ser ut att inte leva upp till de krav han ställt, men att han vill låta European Research Group, en anti-EU-grupp bland konservativa ledamöter, granska avtalet.

Omröstningen om avtalet väntas ikväll. Faller det väntas nya omröstningar om att undvika en hård brexit (onsdag) och eventuellt senarelagd brexit (torsdag).

Bortom det återstår en rad alternativ, som en eventuell ny omröstning om avtalet, ingen brexit alls, nyval, ny folkomröstning, omförhandling av avtalet, förtroendeomröstning om regeringen, eller en brexit utan avtal.

Trots den stora osäkerheten har pundet stärkts cirka 1,5 procent sedan helgen, till 1:3210 mot dollarn.

”Vi förblir optimistiska om att en hård brexit ska kunna undvikas, och det bör enligt vår syn lägga ett golv under pundet. Om premiärministern får igenom sitt avtal så kan det vara mycket positivt för pundet, men att undvika en hård brexit och få till en förlängning (av utträdet) kan också vara bra nyheter och få pundet mot 1:35”, sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News.

Shinsuke Kajita på Resona Holdings sade att marknaderna tar det positivt att det finns utsikter för något annat än en förlängning och det stöttar täckandet av korta positioner.

Bart Wakabayashi på State Street Bank noterade att signalerna från Strasbourg på måndagen var positiva, att de rör sig framåt.

”Om de kan få ned detta (backstop) till en nivå där det kan ske någon form av förhandlingar eller åtminstone kompromiss från båda sidor, så tycks det definitivt finnas ljus i slutet av tunneln”, sade Bart Wakabayashi till Reuters.

Foto: istockphoto
IPO
Levi Strauss inleder amerikansk IPO-fest
Analys
ABG: Köpläge i Swedbank inför morgondagens granskningsrapport
Foto: istockphoto
Aktie
Handelsstopp efter kurskollaps i Bioarctic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Börsen
Slagigt på Stockholmsbörsen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
Foto: istockphoto
Analyser
Flera höjningar bland dagens analyser
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Aktietips
Tre heta köptips
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter kort ränterally
Asien
Mest uppåt i Asien
Aktie
Mips vd om gårdagens kurskollapsLika övertygad som tidigare att målen nås
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Staten kan vara på väg att sälja innehavet i Telia
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Notering
Hernhag: Därför ska du teckna Teqnion
Notering
Karnov noteras på Stockholmsbörsen
Placera
Förvaltare minskar kassorna - men väljer defensiva investeringar
Fonder
Stora skillnader mellan svenska småbolagsfonder
Analys
ABG höjer Veoneer till köpStark orderingång väntas fortsätta
Brexit
May vill ha brexitförlängning till 30 juni
Aktie
Affärsvärlden: Sälj teknikhandlaren
Bolån
Bankerna där bundna bolån är billigare
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Uppgifter: EQT närmar sig en börsnoteringRiskkapitalbolaget kan listas både i Stockholm och Zürich
Aktie
Uppgifter: Nordea ber analytiker skruva ned förväntningarna
Analys
ABG: För mycket inprisat i NyfosaSänker rek till behåll