Premiärminister Theresa May träffade EU-kommissionens Jean-Claude Juncker på måndagen

Brexit Asienbörserna handlas generellt högre på tisdagen på förnyad optimism om att Storbritannien ska kunna undvika en hård brexit. USA-räntorna är upp och pundet har stärkts.

Om brexitfrågan tar ett steg framåt skulle det kunna ta bort en av de tre huvudsakliga källorna till oro som dämpar sentimentet på aktiemarknaderna för närvarande, där de två andra är handelssamtalen och inbromsande global tillväxt.

”Ta bort brexit från bordet och jag tror att en del av de reella pengaflöden som tycktes dyka upp igen i slutet av förra veckan sannolikt kan återkomma. Så jag tror det kan hjälpa till att ändra bakgrunden lite”, sade Greg McKenna på McKenna Macro till Reuters.

Pundet fick en extra skjuts till runt 1:3250 som högst mot dollarn efter att premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sent på måndagen meddelat att de är överens.

Storbritannien har fått juridiskt bindande försäkringar om att reservlösningen om irländska gränsen inte ska bli permanent. Tillsammans med detta ”joint legally binding instrument” finns ett ”joint statement” som adderar till den politiska deklarationen, om att försöka ersätta reservlösningen med andra arrangemang fram till slutet av 2020.

Det finns även ett brittisk uttalande, ”unilateral declaration”, från regeringen, om att det inte finns något som hindrar dem från att lämna reservlösningen om samtalen om de framtida relationerna bryter samman och det inte finns några utsikter om ett avtal.

Dessa tre dokument ska sammantaget försöka övertyga det brittiska underhuset att rösta för utträdesavtalet vid omröstningen senare på tisdagen.

Jean-Claude Juncker hävdade att de inte gett upp det tidigare utträdesavtalet utan att den gemensamma överenskommelsen ”kompletterar” detta avtal. Han betonade också att detta är sista chansen att få igenom avtalet, annars kanske det inte blir någon brexit alls.

Theresa May sade att parlamentsledamöterna sagt att det krävts lagligt bindande förändringar och nu har de säkrat det.

”Nu är det tid att samlas, att stötta detta förbättrade avtal, och att leverera på instruktionerna från det brittiska folket”, sade hon vid en pressträff.

Frågan är om det är tillräckligt för att få igenom avtalet, May har trots allt inte lyckats få till en tidsgräns för reservlösningen eller en entydig möjlighet att ensidigt lämna den.

På tisdagen ska den brittiske justitiekanslern Geoffrey Cox avge sitt omdöme om de nya försäkringarna. Omdömet anses viktigt för att få brittiska parlamentariker att godkänna utträdesavtalet.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade, enligt BBC, att avtalet inte är tillräckligt och uppmanar ledamöterna att rösta nej till det. En talesperson för det nordirländska koalitionspartiet DUP sade att de måste granska avtalet närmare för att kunna göra en bedömning.

Steve Baker, en ”pro brexit”-ledamot i Tories, noterade att det nya avtalet inte ser ut att inte leva upp till de krav han ställt, men att han vill låta European Research Group, en anti-EU-grupp bland konservativa ledamöter, granska avtalet.

Omröstningen om avtalet väntas ikväll. Faller det väntas nya omröstningar om att undvika en hård brexit (onsdag) och eventuellt senarelagd brexit (torsdag).

Bortom det återstår en rad alternativ, som en eventuell ny omröstning om avtalet, ingen brexit alls, nyval, ny folkomröstning, omförhandling av avtalet, förtroendeomröstning om regeringen, eller en brexit utan avtal.

Trots den stora osäkerheten har pundet stärkts cirka 1,5 procent sedan helgen, till 1:3210 mot dollarn.

”Vi förblir optimistiska om att en hård brexit ska kunna undvikas, och det bör enligt vår syn lägga ett golv under pundet. Om premiärministern får igenom sitt avtal så kan det vara mycket positivt för pundet, men att undvika en hård brexit och få till en förlängning (av utträdet) kan också vara bra nyheter och få pundet mot 1:35”, sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News.

Shinsuke Kajita på Resona Holdings sade att marknaderna tar det positivt att det finns utsikter för något annat än en förlängning och det stöttar täckandet av korta positioner.

Bart Wakabayashi på State Street Bank noterade att signalerna från Strasbourg på måndagen var positiva, att de rör sig framåt.

”Om de kan få ned detta (backstop) till en nivå där det kan ske någon form av förhandlingar eller åtminstone kompromiss från båda sidor, så tycks det definitivt finnas ljus i slutet av tunneln”, sade Bart Wakabayashi till Reuters.

Guldpriset
Guldfonderna i toppPriset på guld på sexårshögsta
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikrally på Wall Street
Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen stängde lätt nedåtBrant fall för MTG efter rapporten
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport