Skatt Det är nu före årsskiftet du har störst möjlighet att påverka skatten i nästa års deklaration. I flera artiklar kommer vi att tipsa om hur du kan optimera din skatt. I dag handlar det om värdepappersaffärer.

1 Lönsam schablonbeskattning

Investeringssparkontot, ISK, har snabbt blivit en mycket populär sparform som lockat till sig nästan 2,2 miljoner människor. Riksrevisionen har uppskattat att de som sparat i ISK sedan 2012 tillsammans kan ha sänkt sin skatt med 46 miljarder kr jämfört med att spara i vanlig värdepappersdepå.

Är du en av dem som sparar i ISK behöver du inte matcha vinster och förluster innan årsskiftet. Affärer som görs inom ramen för ISK eller en kapitalförsäkring vinstbeskattas inte utan skatten beräknas på investerat kapital.

Men viss planering kan dock vara motiverad. Ur skattesynpunkt är det fördelaktigt att göra uttag från dessa sparformer innan årsskiftet och insättningar strax efter årsskiftet.

2 Kvitta förlust mot vinst

Har du sålt aktier eller fondandelar med förlust som du ägt via en vanlig värdepappersdepå, får du dra av 70 procent av en sådan förlust i inkomstslaget kapital. Kan du kvitta mot aktie- eller fondvinster får du dra av hela förlusten. Du tjänar 9 procent i skatt på en sådan kvittning.

Om dina förluster överstiger vinsterna bör du sälja vinstaktier eller fonder innan årsskiftet så att du kan utnyttja denna kvittningsmöjlighet fullt ut. För aktier och fonder som inte är marknadsnoterade gäller andra kvittningsregler.

3 Aktier i konkursbolag

Antalet företagskonkurser har ökat i år jämfört med tidigare år. Det visar statistik från UC. Äger du aktier i ett bolag som har gått i konkurs under året anses dina aktier sålda för noll kronor. Från och med i år gäller det oavsett var i världen bolaget hör hemma. Du kan därför ha en aktieförlust du bör försöka kvitta mot en aktievinst före årsskiftet trots att du inte genomfört någon försäljning.

4 Fordran på konkursbolag

Har du lånat ut pengar till ett bolag som gått i konkurs under 2018 får du göra avdrag med 70 procent av fordringsbeloppet i inkomstslaget kapital i nästa års deklaration. Men det gäller bara om bolaget har utfärdat en revers eller skuldebrev, som dokumenterar din fordran.

Har du ingen revers eller har du fått en regressfordran på grund av att du infriat ett borgensåtagande i samband med konkursen, måste du sälja din fordran för att förlusten ska vara avdragsgill. Säljer du din fordran för 1 kr (marknadsvärdet) nu innan årsskiftet får du dra av 70 procent av förlusten i nästa års deklaration.

Men om det konkursade bolaget ägdes av någon närstående till dig har du rätt att göra avdrag för förlusten endast om du kan visa att du lånat ut pengarna eller gjort borgensåtagandet på affärsmässiga villkor.

Skatteverket anser att det normalt är andra skäl än affärsmässiga som ligger bakom lån till närstående och närståendes bolag.

5 Sälj inom familjen

Du kan få en kvittningsbar vinst genom att sälja aktier du äger i eget namn till någon i din familj. Vid en sådan affär är det viktigt att försäljningen sker till dagsaktuell börskurs och att betalningen för affären dokumenteras. Sker betalning med en revers bör räntebetalning och amortering göras via personliga bankkonton. Då går betalningarna att visa i efterhand om Skatteverket vill utreda affären.

Upprätta en avräkningsnota över de aktier du sålt och registrera köparen som ny ägare hos din bank eller fondmäklare.

6 Ge bort aktier

Vill du flytta vinster eller förluster på aktier du äger i eget namn inom familjen kan du ge bort eller ta emot en aktie som gåva innan den säljs. Vid gåva tar gåvotagaren över givarens genomsnittliga omkostnadsbelopp för aktien.

Skriv ett gåvobrev och kontakta givarens bank eller fondmäklare där han eller hon har sitt VP-konto eller depå, så registrerar de om aktien på gåvotagaren. Det är viktigt att göra det innan aktien säljs.

Tänk på att registrering av ändrat ägande och försäljning kan ta tid. En aktiegåva bör du därför genomföra så fort som möjligt.

7 Inga korsvisa gåvor

Korsvisa gåvor fungerar inte. Du kan därför inte ta emot en gåva från någon som du ger en gåva. Ett sådant byte av gåvor räknas som försäljning och ska vinstbeskattas.

Vid byte anses de bortgivna aktierna sålda för ett pris motsvarande värdet av de aktier du fått i stället.

8 Ge bort skattefri aktieutdelning

Ger du bort rätten till kommande aktieutdelning på de aktier du äger i eget namn slipper du skatta för utdelningen. Gäller både börsnoterade och onoterade aktier. Det kan vara ett bra sätt att till exempel stödja en skattebefriad hjälporganisation. För att undvika beskattning måste du ge bort rätten till utdelning innan bolagsstämman fattar beslut om den. Det kan därför vara lämpligt att redan nu ordna med formalian runt en sådan gåva.

Mer information om hur du skänker bort din aktieutdelning skattefritt hittar du på sajten aktiegåvan.se.

9 Skattefri kapitalinkomst

En del av din kapitalinkomst kan bli skattefri om du har en låg arbetsinkomst utan att vara pensionär. Det är en positiv bieffekt av jobbskatteavdraget. Det krävs alltså inget yrkande eller särskild redovisning i din deklaration.

Har du en kommunalskatt på 32 kr är en del av din kapitalinkomst skattefri om din totala arbetsinkomst i år ligger mellan 19 247 och 61 000 kr. Vid en arbetsinkomst mellan 39 300 och 41 900 kr är en kapitalinkomst upp till 9 300 kr skattefri.

Ser du enbart till skatteeffekten kan det alltså vara lönsamt att sälja fonder eller aktier du äger i eget namn med vinst innan årsskiftet. Om din totala kapitalinkomst under året understiger 200 kr är den alltid skattefri. Det gäller för alla.

Arbetsinkomst (kr) Skattefri kapitalinkomst (kr)
20 000 4 600
30 000 7 000
40 000 9 300
50 000 5 500
61 000 300
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Börsen
Uppåt för åttonde dagen i radSwedbanks största fall på tio år
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset
Foto: Rickard Kilström
Analys
DNB: Holländsk oro grumlar stark Betsson-rapport
Analys
Analys: Behåller köprådet på Swedbank
Bank
SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt
Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Aktie
Ahlsell avnoteras 6 mars
Foto: istockphoto
Rapport
Sobi klart bättre än väntat – men aktien backar på börsen
Aktie
Ericsson tillerkänns 580 miljoner av indiska högsta domstolen
Rapport
Kycklingföretaget höjde resultatetFöreslår höjd utdelning
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat av SBB
Aktie
Norwegian: Storägaren säljer 10,4 miljoner teckningsrätter
Reporäntan
Ingves tror på fler räntehöjningar trots svag inflation
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Kepler: Lägre kassaflöde ökar osäkerhetenHalverar riktkursen för Oscar Properties