Budgeten Liberalerna kritiserar budgeten för att snåla på skolan. KD kallar budgeten för ”dyr men inte bra” samtidigt som SD inte utesluter att oppositionen ”till höger” lägger ett eget budgetförslag. Centerpartiet har ännu inte bestämt sig för om partiet ska stödja budgeten och V ser det som ”en bra start men inte tillräckligt”. Moderaterna kallar det för en prioritering för att göra det mindre lönsamt att arbeta. Här är oppositionens reaktioner efter att regeringen på måndagsmorgonen lade fram budgeten.

M: Misslyckas med att ta tag i Sveriges problem

Moderaterna anser att budgeten misslyckas med att ta tag i Sveriges problem.

”Det är inte en budget som får ordning på Sverige. Det är mer av samma politik, som lett till rekord i dödsskjutningar och en rekordhög långtidsarbetslöshet”, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Regeringens politik är ett misslyckande. Skjutningarna ökar. Antalet ungdomsrån har dubblerats sedan år 2014. Långtidsarbetslösheten bitar sig fast på rekordhöga nivåer. Allt färre personer tvingas försörja allt fler. Budgeten som presenterades i dag kommer inte att vända utvecklingen.

Hon kritiserar regeringens prioritering av familjeveckan ”i stället för att med full kraft bekämpa kriminaliteten”.

”I Moderaternas budget kommer satsningar på att bekämpa brottsligheten alltid att gå före familjeveckan”, säger Svantesson som sammanfattningsvis kallar den för en spretig budget.

”Den har egentligen bara har en tydlig prioritering – att göra det mindre lönsamt att arbeta. Mer än tio miljarder kronor satsas på att göra det mer lönsamt att inte arbeta. Det är helt fel inriktning på politiken, när varannan invandrare inte kan försörja sig själv”, säger Svantesson.

L: Förödande för svenska barn och ungdomar

Regeringen snålar på skolan och inför flumskolan igen, det är förödande för svenska barn och ungdomar. Det sade Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, vid en pressträff på måndagen där han kommenterade regeringens budget.

Han framhöll att den viktigaste långsiktiga investeringen är att investera i skola och utbildning.

”Regeringens lösning är att sänka kunskapskraven och ribban, det löser inte de långsiktiga problemen för Sverige”, sade Mats Persson, och tillade att vi måste ska ge våra ungdomar rätt verktyg för det arbetsliv som väntar längre fram.

Han tog också upp att samtidigt som regeringen snålar finns risk för att kommunerna kommer att genomföra besparingar på skolan.

Liberalernas talesperson noterade även att skjutningarna i Sverige ligger på historiskt hög nivå, men sade att ”höjda bidrag desarmerar inga bomber”.

Han sade också att regeringen står handfallen inför kriminaliteten och att elpriserna når skyhöga nivåer.

”Sverige har en energikris, en elkris, som kommer att slå mot klimatet”, sade han.

”Budgeten tar inte Sverige i rätt riktning”, slog Mats Persson fast.

KD: Dyr men inte bra

När renoveringsansvariga Magdalena Andersson kört in i byggvaruhuset handlar hon lite av varje för att ”kunna småpula lite överallt”, men de som ska vara med och renovera vill inte ens följa med och handla.

Det sade Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, vid en pressträff på måndagen då han kommenterade regeringens budget.

”Det blev dyrt, men nästan ingen verkar tycka att det blev bra”, enligt Forssmed med hänvisning till de 74 miljarder kronor som budgetförslagen kostar.

Problembilden är, enligt honom, tydlig – vi har en hög arbetslöshet, i synnerhet en långtidsarbetslöshet som riskerar att bita sig fast, vi har en ökad otrygghet med dödligt skjutvapenvåld, växande vårdköer och en äldreomsorg med stora brister.

Han tog också upp det ”underskott av gemenskap” som finns i Sverige, och som dessutom förvärrats under pandemin. Störst problem är ensamheten bland arbetslösa.

I stället för kraftfulla förslag för att bryta långtidsarbetslösheten är det förslag som urholkar arbetslinjen som presenteras, enligt Jakob Forssmed, som varnade för att ökade bidrag kommer att ”gömma undan” människor.

Samtidigt är satsningarna i rättsväsendet otillräckliga, regeringen tar inte tag i vårdkrisen och gör endast motvilliga satsningar på äldreomsorgen, enligt Kristdemokraternas talesperson.

SD: Kan lägga gemensam oppositionsbudget

Det ska inte uteslutas att oppositionen till höger går samman om en budget. Det sade Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, till SVT i en kommentar till regeringens budget.

”Det ska man inte utesluta, om man kan hitta beröringspunkter, som att stärka upp rättsväsendet mer”, sade Sjöstedt.

”Vi ska göra ett försök i alla fall”, fortsatte han, och tillade att ”ska vi vara med så är förutsättningen att vi har varit med och förhandlat”.

Enligt Oscar Sjöstedt är partierna redan ”rätt överens” inom rättsväsendet, så där behövs nog inte så mycket förhandlingar.

Sverigedemokraterna kommer att lägga fram en egen budget, där en bärande del där är att stärka pensionerna och partiet vill se i finansutskottet om de kan få till förändringar av regeringens politik där.

Oscar Sjöstedt sade att han inte vet om regeringens budget kommer att gå igenom i riksdagen och var mycket kritisk mot ”hela den här processen som inte är förtroendeingivande”

Han tyckte vidare att regeringen satsar ”på tok för lite pengar” till rättsväsendet och för lite pengar till kommunerna för att hantera de allt fler äldre.

C: Regeringen måste hålla sina löften

Vi kommer nu verkligen att läsa och begrunda budgeten och förankra vår syn internt. Regeringen måste också hålla de löften de gett för att få regera. Det sade Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till SVT på måndagen där han kommenterade regeringens budget.

”Det vi kommer att leta efter är fokuseringen på återstarten. Det är också mycket viktigt att regeringen håller löftena för att den är en regering, när det gäller arbetsmarknadens modernisering och landsbygdens möjligheter…Om de sviker det kan vi inte ta ett sådant här stort steg”, sade Ådahl. Centerpartiet kräver att äganderätten i skogen ska stärkas och strandskyddet luckras upp, något som framförallt regeringspartiet Miljöpartiet inte vill.

Han betonade att det är ett mycket stort steg att gå ifrån praxis och efter att ens eget partis budget fallit rösta på en annan budget. För detta krävs att regeringen håller de löften som ligger bakom att de fick fortsätta att regera.

”Balansen i Sveriges riksdag är mycket enkel, den lutar åt mitten. Vi kan inte ha en budget som dikteras av ett ytterkantsparti. Nu måste det vara en vettig, liberal mittenpolitik. Vi måste få tillbaka vett, sans och bondförnuft i svensk politik”, sade Martin Ådahl.

Han sade att det som Centern i sin budget kommer att lyfta fram i första skedet är en vettig reformpolitik som gör att Sverige kan växa igen, att de väldigt många långtidsarbetslösa får en chans.

V: Bra start men inte tillräckligt

Budgeten är ”en bra start, men långt ifrån tillräckligt”. Det sade Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, vid en pressträff på måndagen där hon kommenterade regeringens budget.

Regeringens reformförslag för sjukförsäkringen innebär en stor skillnad mot tidigare enligt partiet, men slopat karensavdrag och höjd garantipension saknas från de krav som Vänsterpartiet ställt för att ge sitt stöd till budgeten.

Enligt Ulla Andersson präglas budgeten av ofinansierade skattesänkningar och fortsatt privatisering.

”Den negativa utvecklingen bromsas något, men det är inte den vändning vi hade velat se. Vi har en process i finansutskottet och vi vet inte om det är något som tillkommer. Vi kommer att fortsätta vara konstruktiva i den här processen”, sade hon och tillade att ”min bedömning är att det kommer att ta lång tid” innan det står klart hur budgeten till slut ser ut.

”Vi kommer att göra en helhetsbedömning när vi vet hur budgeten ser ut. Om den ordförande som Socialdemokraterna väljer ska bli statsminister så vill den personen nog säkra sin budget. Så jag misstänker att dessa två delar kommer att kopplas ihop”, sade Ulla Andersson.

Hon konstaterade att ”vi är i ett läge när januariavtalet är borta och regeringen saknar ett budgetunderlag”.

”Man har inte säkrat att budgeten kan gå igenom riksdagen. Det är en regerings ansvar… Ett tips skulle vara att inte låta sig styras av Centerns nycker, de har tendenser att skapa kaos här och där”, enligt talespersonen.

Ulla Andersson sade att Vänsterpartiet har lagt fram en lista med rimliga krav till rimliga kostnader och med bred förankring.

Hon sade att mer pengar visserligen läggs på välfärden, men att det inte räcker till, utan ”nedskärningarna i äldreomsorgen kommer att fortsätta och vårdpersonalen kanske får nöja sig med applåder”, enligt Ulla Andersson.

Hon tycker att partierna ska sätta sig ner och förhandla.

”Det är det enda rimliga”, sade Ulla Andersson.