Evolution Gamings vd Martin Carlesund.

Sektor Förhandlingarna mellan Evolution Gaming och Net Ent kring det bud som nu lagts på Net Ent inleddes "någonstans kring Q1", säger Evolution-vd:n Martin Carlesund till Nyhetsbyrån Direkt. Med en kombination av marknadsöppning i USA och synergier är målet att nu skapa en "världsledande" leverantör.

”Vi ser stor potential, framför allt i USA, vi har en mycket bra position i Pennsylvania och Michigan och ser synergier både på omsättnings- och kostnadssidan. Målet är att ta en världsledande ställning inom online-kasino”, säger Martin Carlesund.

På kostnadssidan består synergierna av ”stora överlappningar” i utbudet. Fusionen förväntas resultera i årliga kostnadsbesparingar om cirka 30 miljoner euro jämfört med Net Ents och Evolution Gamings sammanslagna kostnadsbas per det första kvartalet 2020. Detta inkluderar de kostnadsbesparingar om cirka 150 miljoner kronor som Net Ent redan har aviserat.

”På intäktssidan är det i sin tur att kombinera produkterna och komma in som en stark aktör på USA-marknaden och där bli marknadsledande”, säger Martin Carlesund.

USA-öppningen är inledd och flera delstater har öppnat upp sedan reglementen skrevs om och förbud lyfts de senaste åren.

”Vi är på väg in i Pennsylvania och Michigan och är redan verksamma i New Jersey – detsamma gäller Net Ent. Sedan har vi en legal process på gång i många fler delstater”, säger vd:n.

Har det här möjliggjorts av er rätt duktiga kursutveckling på börsen de senaste åren?

”Jag tycker att Evos utveckling generellt gjort att vi kan ta oss an det. Vi ligger rätt i tiden att skapa en världsledande leverantör inom business-to-business, men det ligger många faktorer bakom. Vi ser en hög efterfrågan på bådas produkter och det är full fart framåt i USA och vi ska inte glömma att det fortsatt är god tillväxt också i Europa.”

Net Ent-aktien har å sin sida gått ganska svagt de senaste fem åren, men nu på sistone har uppvärderingen också här varit markant med flera hundra procent. Den 19 mars, i det av pandemin utlösta börskaoset, handlades Netents aktie ned till omkring 15 kronor. På tisdagen stängde aktien på 56 kronor. Budet kommer inte att höjas, framgår av budförslaget, vilket enligt regelverket också innebär att budet inte heller kan höjas.

Ni ger en till synes ganska saftig premie på 43 procent, har det varit stressigt att få till budet?

”Net Ent gör bra ifrån sig och presenterade ett bra första kvartal, men vi tycker att vi har fått till ett attraktivt pris.”

Med Net Ents rusning i ryggen, tror du att premien är tillräcklig?

”Vi tycker det här är ett fantastiskt bra bud – gott värde till en bra premie”, säger Martin Carlesund.