Aktier Efter en lugn sommar på börsen, med indexet S&P 500 på all time high, har sentimentet på börserna kraftigt förändrats. Sedan månadsskiftet har handelsoron skärpts efter nya kraftiga hot om tullar, samtidigt som europeisk konjunkturdata varit svag. Utöver det har nya konflikthärdar dykt upp som kraftigt ökat det globala riskläget.

Vid månadsskiftet ändrades sentimentet till det sämre efter förnyad handelsoro, hot om ytterligare tullar samt svag europeisk konjunkturdata. Det har under ett par veckor varit stora reaktioner på räntemarknaden med fallande räntor, vilket i och för sig kan ge stöd åt börsen trots svaga makrosignaler.

Men flera upptrappade konflikter har dämpat och fortsätter att dämpa börshumöret samtidigt som industripessimismen breder ut sig.

De största orosmolnen

Frågan är om centralbanksstimulanser och låga räntor räcker för att hålla börsen på gott humör? Det frågar sig Helena Haraldsson, makroekonom och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

På Carnegies hemsida beskriver hon tillsammans med Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, de största orosmolnen på börshimlen under hösten.

– Den stora rörelsen under sommaren har varit raset i räntorna och att centralbanker nu är redo att stimulera mera. USA:s centralbank, Fed, har börjat sänka sin styrränta och allt fler centralbanker går i samma riktning – i Europa så väl som i Asien. I dag är mer än hälften av alla långa räntor i världen negativa. Detta gör aktier relativt mer attraktiva, säger Helena Haraldsson.

Tilltagande svaghet oroar

Men tillverkningsindustrins tilltagande svaghet oroar.

– Extra svag data ser vi i exportberoende länder som Tyskland, Sydkorea och Sverige. Industripessimismen riskerar spridas till andra sektorer då handelskonflikterna fortsätter att trappas upp.

Mest oroande är en fortsatt upptrappning och förlängning av handelskonflikter och ökad risk för att avtalslöst brexit dämpar börshumöret. Enligt Henrik von Sydow är det globala riskläget nu högre än normalt.

– För investerare är vi i det kanske mest besvärliga geopolitiska läget på över 20 år. Ledande geopolitiska indikatorer som USA-Kina relationen, USA-EU relationen och intra-EU-relationer står på historiskt dåliga nivåer. Till det ökade spänningar kring Iran i Hormuz-sundet, spänningar mellan Indien-Pakistan, gatuprotester i både Hongkong och Moskva, ett Italien som går mot nyval och dessutom en tendens till allt fler bilaterala ekonomiska konflikter, som till exempel mellan Japan och Sydkorea, säger han.

– Det som knyter ihop flera av händelserna är utvecklingen där geopolitik blir geoekonomi. Allt fler regeringar använder allt mer ekonomiska verktyg för att hävda nationella politiska intressen. Det lär driva VIX-index och volatilitet på de globala marknaderna uppåt under hösten.

Risk för nordiska investerare

Den absolut största risken för nordiska investerare är en hård och oordnad brexit den 31 oktober, särskilt om USA höjer biltullar mot EU månaden efteråt. Fortsätter USA därefter att blockera tillsättandet av nya domare i WTO:s tvistlösningsorgan blir det en kollaps för WTO som institution i december.

– Då är ett värsta scenario för nordiska investerare komplett, säger Henrik von Sydow med tillägget att det i och för sig är låg sannolikhet för att allt detta sker i svit samtidigt som det inte går att utesluta att något av det inträffar.

Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Börsen
Börsen pressades i sluthandeln
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Aktie
Moberg Pharma rasar på börsen"Förvånande" utfall i studie
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan
Aktie
Oscar Properties förlänger teckningsperiodenBara 70 procent har hittills tecknats
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna föll något i november
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson betalar 10 miljarder i mutförlikning
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"