Aktier Efter en lugn sommar på börsen, med indexet S&P 500 på all time high, har sentimentet på börserna kraftigt förändrats. Sedan månadsskiftet har handelsoron skärpts efter nya kraftiga hot om tullar, samtidigt som europeisk konjunkturdata varit svag. Utöver det har nya konflikthärdar dykt upp som kraftigt ökat det globala riskläget.

Vid månadsskiftet ändrades sentimentet till det sämre efter förnyad handelsoro, hot om ytterligare tullar samt svag europeisk konjunkturdata. Det har under ett par veckor varit stora reaktioner på räntemarknaden med fallande räntor, vilket i och för sig kan ge stöd åt börsen trots svaga makrosignaler.

Men flera upptrappade konflikter har dämpat och fortsätter att dämpa börshumöret samtidigt som industripessimismen breder ut sig.

De största orosmolnen

Frågan är om centralbanksstimulanser och låga räntor räcker för att hålla börsen på gott humör? Det frågar sig Helena Haraldsson, makroekonom och omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

På Carnegies hemsida beskriver hon tillsammans med Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, de största orosmolnen på börshimlen under hösten.

– Den stora rörelsen under sommaren har varit raset i räntorna och att centralbanker nu är redo att stimulera mera. USA:s centralbank, Fed, har börjat sänka sin styrränta och allt fler centralbanker går i samma riktning – i Europa så väl som i Asien. I dag är mer än hälften av alla långa räntor i världen negativa. Detta gör aktier relativt mer attraktiva, säger Helena Haraldsson.

Tilltagande svaghet oroar

Men tillverkningsindustrins tilltagande svaghet oroar.

– Extra svag data ser vi i exportberoende länder som Tyskland, Sydkorea och Sverige. Industripessimismen riskerar spridas till andra sektorer då handelskonflikterna fortsätter att trappas upp.

Mest oroande är en fortsatt upptrappning och förlängning av handelskonflikter och ökad risk för att avtalslöst brexit dämpar börshumöret. Enligt Henrik von Sydow är det globala riskläget nu högre än normalt.

– För investerare är vi i det kanske mest besvärliga geopolitiska läget på över 20 år. Ledande geopolitiska indikatorer som USA-Kina relationen, USA-EU relationen och intra-EU-relationer står på historiskt dåliga nivåer. Till det ökade spänningar kring Iran i Hormuz-sundet, spänningar mellan Indien-Pakistan, gatuprotester i både Hongkong och Moskva, ett Italien som går mot nyval och dessutom en tendens till allt fler bilaterala ekonomiska konflikter, som till exempel mellan Japan och Sydkorea, säger han.

– Det som knyter ihop flera av händelserna är utvecklingen där geopolitik blir geoekonomi. Allt fler regeringar använder allt mer ekonomiska verktyg för att hävda nationella politiska intressen. Det lär driva VIX-index och volatilitet på de globala marknaderna uppåt under hösten.

Risk för nordiska investerare

Den absolut största risken för nordiska investerare är en hård och oordnad brexit den 31 oktober, särskilt om USA höjer biltullar mot EU månaden efteråt. Fortsätter USA därefter att blockera tillsättandet av nya domare i WTO:s tvistlösningsorgan blir det en kollaps för WTO som institution i december.

– Då är ett värsta scenario för nordiska investerare komplett, säger Henrik von Sydow med tillägget att det i och för sig är låg sannolikhet för att allt detta sker i svit samtidigt som det inte går att utesluta att något av det inträffar.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Upptrappat handelskrig sänkte börsen
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Asien
Lätt uppåt i Asien
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"