USA-valet Den stora nedgången på måndagsbörserna kan vara inledningen till en ordentligt skakig vecka på världens börser. Börsoron ökar successivt allt eftersom den amerikanska valdagen den 3 november närmar sig. Pandemin kan bli den faktor som avgör valet, anser Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, som också anser att investerare bör ha koll på vad som sker i vågmästarstaterna, och att du som investerare också ska använda "valhändelsen" som en möjlighet att rebalansera portföljen.

Många bedömare anser att pandemin påverkar utgången i presidentvalet och att den försvagar Trumps möjligheter till omval. Den andra vågen av covid-19 ser därmed ut att kunna fälla president Donald Trump.

Med bara en vecka kvar har betydligt fler än 30 miljoner amerikaner redan röstat, och tecken tyder på att det i år blir högre valdeltagande än på 100 år i USA. En ny trend senaste dagarna är att Trump börjar knappa in i flera vågmästarstater.

Jämfört med förra valet, har varit över 10 procents ledning, men minskar. Frågan är dock om Donald Trump hinner hela vägen fram.

Kolla vågmästarstaterna

För investerare är det därför av största vikt att ha koll på opinionen i vågmästarstaterna, menar Henrik von Sydow, till exempel Michigan, Pennsylvania och Ariozona, med flera stater. Om Biden leder med bara 2-3 procent i dessa kan Trump vinna. Henrik von Sydow menar att det finns en stor chans, eller risk, för ett ”game-changing event”, en händelse i elfte timmen, som helt förändrar spelplanen.

– Ett stort och sent misstag av Biden kan förändra valets utgång, säger han, men lägger till att det är svårbedömt då så många har förtidsröstat.

”Blå våg”

Pandemin har också kastat om investerarnas syn på vilket som är det mest gynnsamma valresultatet för marknaderna. Många investerare ser det som positivt med en storseger för Biden och en ”blå våg” som möjliggör en mer expansiv finanspolitik under 2021.

– Finanspolitiska stimulanser är bra för den amerikanska ekonomin, samtidigt som en Biden-administration för med sig förslag som inte nödvändigtvis är bra för amerikanska börsbolag, till exempel höjd bolagsskatt, säger Henrik von Sydow.

Valet till senaten kommer att visa vilken politik Joe Biden kan driva som president, menar han. Om republikanerna behåller sin majoritet i senaten måste Biden och demokraterna kompromissa åt höger. Vinner demokraterna senaten får partiets vänsterflank med Bernie Sanders och Elisabeth Warren stort inflytande.

– Det ger över tid en annan skattemiljö och annan regulatorisk miljö i USA, säger Henrik von Sydow.

”November surprise”

Med ”bidenomics” ökar sannolikt de offentliga investeringarna i sjukvård, utbildning, infrastruktur och grön omställning. Det kan skapa positivt sentiment i branscher och bolag som är exponerade mot sektorerna, menar Henrik von Sydow.

– Viktigt för marknaderna vid en eventuell Biden-seger är vilka som får nyckelposter i kabinettet och vilka som blir ekonomisk-politiska rådgivare till presidenten. Det indikerar om Biden söker sig mot mitten eller går vänsterut i den ekonomiska politiken, säger han.

Valet föregås av stor osäkerhet, inte bara kring själva valresultatet. Henrik von Sydow tror att investerarna kommer att få uppleva en ”november surprise” eller till och med ”december surprise.

– Trump sitter kvar som president till 20 januari också vid ett tydligt nederlag och kan fortsätta överraska marknaderna, menar han.

– Av bland annat det skälet kan det globala geopolitiska riskläget öka, med ett möjligt vakuum i amerikanskt ledarskap.

Hög arbetslöshet

I podden ”Investera & Agera” från Carnegie Private Banking talar Henrik von Sydow också om det stundande presidentvalet.

– Den drivande dynamiken just nu är känslan av en spurt, med massor av aktiviteter och annonser. Sista veckorna brukar fungera utjämnande i amerikanska presidentval, och under de första veckorna i oktober blev coronan den viktigaste frågan igen, och det är Trumps svaga sida, medan ekonomin är den starka sidan, säger han i podden.

– Medelamerikanen har det ganska bra, men arbetslösheten drog upp rejält, till 8 procent. I USA har det historiskt varit svårt att bli omvald som president med för hög arbetslöshet. Så nu är Trump inte utmanare, för nu har han ett bagage, säger Henrik von Sydow vidare.

Ett mardrömsscenario

Mardrömsscenariot är osäkerhet vid rösträkningen, och att resultatet inte accepteras.

– Det driver volatilitet på marknaderna. Då blir det svårt att fatta beslut om ett stimulanspaket, fram tills den 20 januari, då presidenten ska sväras in, oavsett om det är Trump eller Biden.

Slutsatsen för investerare, enligt von Sydow: Använd valhändelsen och volatiliteten på marknaderna som en möjlighet att justera portföljen. Rebalansera portföljen då valet ger en sådan möjlighet. Och reflektera över vad en Biden-seger betyder för dina investeringar.

Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på tio år
Aktier
Insiders som handlat med aktier i veckan
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Analys
Carnegie: Rätt ha tålamod med Cellink
Räntan
Investeringschefen: Fed drar ned på tillgångsköpen i höst
Aktie
Kambis vd: Styrelsen lockas nog av USA-notering
Analyser
Analytiker: Balder-köp smart drag av Erik Selin
Kryptovalutor
Coinbase börjar handla med Dogecoin
Analyser
Här är fredagens köprekar
14/5
Trading Direkt med teknisk analys
Bolån
Bolån: Stora skillnader mellan snitträntorna
Foto: AFP or licensors
Kryptovalutor
Musk-kommentar sänkte bitcoin mer än 10 procent
Aktieportföljen
Bra start för nytillskottet i portföljen
Notering
Volvo Cars rullar mot börsenSiktar på notering senare i år
Aktie
Autoliv återinför kvartalsutdelningHandelsstoppades innan beskedet
Foto: istockphoto
Fonder
Sparekonomen varnar för ökad risk i företagsobligationsfonderSparare bör kolla upp fondrisken
Bostad
Swedbank: Här har du fått bäst betalt för att boMånga säljer med vinst som överstiger boendekostnaden
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Inflationstoppen är passeradRedan i maj bör den sjunka
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Inflation
Högre inflation än väntat i april"De kraftiga prisfallen i april i fjol påverkar nu inflationen uppåt"
Riksbanken
Analytiker: Bopriserna större huvudvärk för Riksbanken än inflationen
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Notering
Kryptobolaget Safello rusar tresiffrigt i premiären
Aktier
Ericsson: Förlikning med Nokia kommer tynga resultatetNegativ påverkan på 80 miljoner euro
Index
Embracer och Sinch in i globalt index