USA-valet Den stora nedgången på måndagsbörserna kan vara inledningen till en ordentligt skakig vecka på världens börser. Börsoron ökar successivt allt eftersom den amerikanska valdagen den 3 november närmar sig. Pandemin kan bli den faktor som avgör valet, anser Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, som också anser att investerare bör ha koll på vad som sker i vågmästarstaterna, och att du som investerare också ska använda "valhändelsen" som en möjlighet att rebalansera portföljen.

Många bedömare anser att pandemin påverkar utgången i presidentvalet och att den försvagar Trumps möjligheter till omval. Den andra vågen av covid-19 ser därmed ut att kunna fälla president Donald Trump.

Med bara en vecka kvar har betydligt fler än 30 miljoner amerikaner redan röstat, och tecken tyder på att det i år blir högre valdeltagande än på 100 år i USA. En ny trend senaste dagarna är att Trump börjar knappa in i flera vågmästarstater.

Jämfört med förra valet, har varit över 10 procents ledning, men minskar. Frågan är dock om Donald Trump hinner hela vägen fram.

Kolla vågmästarstaterna

För investerare är det därför av största vikt att ha koll på opinionen i vågmästarstaterna, menar Henrik von Sydow, till exempel Michigan, Pennsylvania och Ariozona, med flera stater. Om Biden leder med bara 2-3 procent i dessa kan Trump vinna. Henrik von Sydow menar att det finns en stor chans, eller risk, för ett ”game-changing event”, en händelse i elfte timmen, som helt förändrar spelplanen.

– Ett stort och sent misstag av Biden kan förändra valets utgång, säger han, men lägger till att det är svårbedömt då så många har förtidsröstat.

”Blå våg”

Pandemin har också kastat om investerarnas syn på vilket som är det mest gynnsamma valresultatet för marknaderna. Många investerare ser det som positivt med en storseger för Biden och en ”blå våg” som möjliggör en mer expansiv finanspolitik under 2021.

– Finanspolitiska stimulanser är bra för den amerikanska ekonomin, samtidigt som en Biden-administration för med sig förslag som inte nödvändigtvis är bra för amerikanska börsbolag, till exempel höjd bolagsskatt, säger Henrik von Sydow.

Valet till senaten kommer att visa vilken politik Joe Biden kan driva som president, menar han. Om republikanerna behåller sin majoritet i senaten måste Biden och demokraterna kompromissa åt höger. Vinner demokraterna senaten får partiets vänsterflank med Bernie Sanders och Elisabeth Warren stort inflytande.

– Det ger över tid en annan skattemiljö och annan regulatorisk miljö i USA, säger Henrik von Sydow.

”November surprise”

Med ”bidenomics” ökar sannolikt de offentliga investeringarna i sjukvård, utbildning, infrastruktur och grön omställning. Det kan skapa positivt sentiment i branscher och bolag som är exponerade mot sektorerna, menar Henrik von Sydow.

– Viktigt för marknaderna vid en eventuell Biden-seger är vilka som får nyckelposter i kabinettet och vilka som blir ekonomisk-politiska rådgivare till presidenten. Det indikerar om Biden söker sig mot mitten eller går vänsterut i den ekonomiska politiken, säger han.

Valet föregås av stor osäkerhet, inte bara kring själva valresultatet. Henrik von Sydow tror att investerarna kommer att få uppleva en ”november surprise” eller till och med ”december surprise.

– Trump sitter kvar som president till 20 januari också vid ett tydligt nederlag och kan fortsätta överraska marknaderna, menar han.

– Av bland annat det skälet kan det globala geopolitiska riskläget öka, med ett möjligt vakuum i amerikanskt ledarskap.

Hög arbetslöshet

I podden ”Investera & Agera” från Carnegie Private Banking talar Henrik von Sydow också om det stundande presidentvalet.

– Den drivande dynamiken just nu är känslan av en spurt, med massor av aktiviteter och annonser. Sista veckorna brukar fungera utjämnande i amerikanska presidentval, och under de första veckorna i oktober blev coronan den viktigaste frågan igen, och det är Trumps svaga sida, medan ekonomin är den starka sidan, säger han i podden.

– Medelamerikanen har det ganska bra, men arbetslösheten drog upp rejält, till 8 procent. I USA har det historiskt varit svårt att bli omvald som president med för hög arbetslöshet. Så nu är Trump inte utmanare, för nu har han ett bagage, säger Henrik von Sydow vidare.

Ett mardrömsscenario

Mardrömsscenariot är osäkerhet vid rösträkningen, och att resultatet inte accepteras.

– Det driver volatilitet på marknaderna. Då blir det svårt att fatta beslut om ett stimulanspaket, fram tills den 20 januari, då presidenten ska sväras in, oavsett om det är Trump eller Biden.

Slutsatsen för investerare, enligt von Sydow: Använd valhändelsen och volatiliteten på marknaderna som en möjlighet att justera portföljen. Rebalansera portföljen då valet ger en sådan möjlighet. Och reflektera över vad en Biden-seger betyder för dina investeringar.

Foto: Shutterstock
USA-valet
Omvärldsstrategen: Se över portföljen inför USA-valet"Många investerare ser positivt på storseger för Biden"
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Resultatkross från SKF
Aktie
Ingen utdelning från Industrivärden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
27/10
Trading Direkt: Rapportbolag och teknisk analys av valutor
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Starbreeze vd avgårAktien faller på börsen
Börsen
Nedåt på börsenSwedish Match i topp efter stark rapport
Rapport
Tobaksfria snuset lyfte Swedish MatchZyntillväxten i USA 140 procent på ett år
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre amerikanska småbolagsfavoriter
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Vinsttapp för Resurs
Rapport
Trelleborg slog förväntningarna
Rapport
XXL ökade vinsten
Foto: istockphoto
Asien
Blandat på börserna i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar i New York
Insiders
Här är insiders som handlat aktier efter rapporterna
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Bopriser
Gatorna där lägenhetspriserna stigit mestI topp ligger Nyköping, Hammarö, Kungälv och Lund
Bostad
Allt fler mäklare anmäls för lockpriser
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Krisen
Landeborn: Nya restriktioner fördröjer återhämtningenMen stoppar den inte
Analys
SEB spår tuffare tider för IcaSlopar köprekommendation
Analys
DNB: Attraktivt ingångsläge i Veoneer
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
BofA: Evolution kan fånga amerikanska och globala marknaderHöjer riktkursen till "street high"
Analys
Analytiker: Autoliv rustade att överträffa globala marknaden
Krönika
Hernhag: Positiv rapportflod och utdelningstrender som står sig
Bomarknad
SBAB räknar med fortsatt låga räntorMen varnar för vad som kan hända när stimulanser löper ut