Henrik von Sydow, en av Carnegie Private Bankings omvärldsstrateger.

Brexit Det blir ett skarpare läge för investerare efter den 1 juli när övergångsperioden i brexitförhandlingarna inte längre kan förlängas. Utgå från att brexit åter blir en faktor som styr europeiska marknader i höst, varnar omvärldsstrateg Henrik von Sydow på Carnegie Private Banking.

Den kraftiga motsättningen mellan Storbritannien och EU ökar igen. Brexitoron kommer tillbaka till marknaderna under hösten och tilltar i styrka i takt med coronapandemin, vilket gör det svårare att förhandla fram ett avtal om ekonomiska relationer mellan Storbritannien och EU, menar Henrik von Sydow.

Tidplanen är dessutom mycket pressad i förhandlingarna och om bara drygt tre veckor går övergångsperioden mellan parterna inte längre att förlängas.

– Toppmötet den 18-19 juni blir ”make or break” för förlängning av övergångsperioden och därmed för utsikter till fortsatta och mer ordnade förhandlingar, säger Henrik von Sydow.

Höga tullar på båda sidor

Om det inte finns ett nytt handelsavtal vid årsskiftet kommer Storbritannien och EU från 1 januari 2021 att handla enligt WTO-regler, med höga tullar på både varor och tjänster, konstaterar han.

En annan röra blir det juridiska regelverket om det inte finns ett avtal på plats.

– För att nå ett handelsavtal krävs både svettiga sommarförhandlingar och en närmast osannolik höstspurt med politiska överenskommelser. Det är en hinderbana med många häckar.

Två sjuka förhandlare

Det finns flera orsaker till temoförlusterna i förhandlingarna. En inte helt oväsentlig orsak är att samtalen tappat i tempo när de förts över video. Samtidigt har också både Boris Johnsson och EU:s chefsförhandlare Michael Barnier har varit covid-19-sjuka.

Det finns flera riktigt svårknäckta nötter i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Fiskerättigheterna är till exempel en symbolfråga för Storbritannien, och att ta och behålla kontroll över egna vatten var ett viktigt argument i den brittiska folkomröstningen, påpekar von Sydow.

Ännu viktigare de egna vattnen blir frågan om Londons ställning som finanscentra och fortsatta möjligheter till tillgång till EU:s inre marknader.

Nordirland förblir en svår nöt eftersom det inte finns någon gemensam bild av hur gränskontrollerna ska gå till om drygt sex månader. Eftersom Storbritannien motsätter sig att EU-domstolen får inflytande över frågan, kan den utvecklas till ett stort problem.

– Men den största stötesten är EU:s krav på level playingfield, jämbördiga regler. Hur mycket ska britterna kunna avvika från EU:s regler och samtidigt ha tillgång till inre marknaden? Britterna får inte dumpa marknaden med, till exempel, slappare miljökrav, svagare konsumentskydd eller ohemult statsstöd. Samtidigt menar britterna att frihet var hela poängen med brexit, säger Henrik von Sydow.

Skärpt position

En övergripande svårighet för att gå i mål i förhandlingarna är att Storbritannien har skärpt sin position under Boris Johnson jämfört med hur det såg ut med Thersa May som premiärminister. Självständighet är absolut viktigast för Boris Johnson, och han är beredd att betala ett ekonomiskt pris för det.

– Storbritannien har en starkare regering än tidigare, det är långt till nästa val så regeringen kan ta en kortsiktig ekonomisk risk för att på lång sikt uppnå politiska löften, säger Henrik von Sydow.

Det finns varianter på tre möjliga utfall av höstens förhandling mot klockan, menar han.

Stoppa klockan – ännu en gång

– Datum och deadlines kan vara dynamiska. Det har vi lärt från förhandlingarna om utträdesavtalet. Det går inte att utesluta en politisk saltomortal i elfte timmen så att övergångsperioden förlängs om både Storbritannien och EU vill det.

Minimalt handelsavtal med en brygga till fortsatta förhandlingar

Ett smalt, begränsat och möjligen tillfälligt handelsavtal med fokus på varor är ett kortsiktigt nåbart alternativ och skapar ett handelsavtal på pappret. Den överenskommelsen kan förenas med fortsatta förhandlingar där betydande delar av den ekonomiska relationen skjuts fortsatt framåt.

No deal har aldrig varit mer sannolikt

Sammantaget gör stridslinjer, den politiska dynamiken tillsammans med den pressade tidsramen att no deal är ett scenario som aldrig varit mer sannolikt än i år.

Samtidigt är en ”hård brexit” mjukare än tidigare, menar Henrik von Sydow.

– Börsbolagen är mer förberedda för scenariot och genom att ett utträdesavtal är undertecknat är vissa frågor undanröjda, till exempel delar om arbetskraftens rörlighet.

För investerare väntar dock ett skarpare läge efter den 1 juli när övergångsperioden inte längre kan förlängas.

– Den klarhet investerare söker om vilka ekonomiska spelregler som gäller för handeln från årsskiftet kommer sannolikt först sent under året. Utgå från att brexit åter blir en faktor som styr europeiska marknader i höst.

 

 

Börsen
Avanza vinnare på nedåtgående börs
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Asien
Asienbörserna backade
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser