Aktie (Uppdaterad) Kredithanteringsföretaget Intrums aktie steg 15 procent till 209 kr när fredagshandeln inleddes på Stockholmsbörsen efter att bolaget meddelat att resultatet för det andra kvartalet förväntas bli väsentligt bättre än prognosen som gavs i förra kvartalsrapporten i början av maj.

Intrum meddelade på morgonen att det justerade rörelseresultatet för det andra kvartalet preliminärt ökade till 1.345 miljoner kr från första kvartalets 1.095 miljoner kr.

Enligt Infronts analytikersammanställning från i maj räknade analytikerna med ett justerat rörelseresultat på 892 miljoner kr för det andra kvartalet.

”Under andra halvan av andra kvartalet har vi sett en relativt snabb återgång mot ett normalläge i de 24 europeiska marknader som vi är verksamma i. Detta har möjliggjort en starkare utveckling av vår verksamhet och högre inkasseringsnivåer jämfört med våra tidigare interna förväntningar. Därtill har en god kostnadskontroll mildrat effekterna av det intäktsbortfall som covid-19 gett upphov till”, skrev Intrums vd Mikael Ericson i pressmeddelandet.

I förra delårsrapporten kommunicerade Intrum en ambition om en sidledes resultatutveckling för det andra kvartalet.

Den fullständiga delårsrapporten väntas den 23 juli.