Alexandra Morris, Skagen Fonders investeringsdirektör.

Skagens Nyårskonferens Åtta av de tio största bolagen i världen är amerikanska, men om fem år är topplistan inverterad och kinesiska bolag ligger i topp. Utvecklingen går oerhört snabbt, men västerländska pensionsfonder har inte hängt med utan allokerar bara 5 procent av kapitalet till tillväxtmarknaderna. Det sade Alexandra Morris, investeringsdirektör på Skagen Fonder, i sitt anförande på Skagens Nyårskonferens i Stockholm på torsdagen.

Framtidsutsikterna och de ekonomiska drivkrafterna för tillväxtmarknaderna var den röda tråden i Alexandra Morris anförande. Hon talade specifikt om att de globala marknadsförhållandena är på väg att vändas helt upp och ner.

USA som tillväxtmarknad

På 1820-talet, när utvecklingen tog fart i USA fanns de rikaste människorna i världen i Kina och i Indien. Amerikas Förenta Stater tillhörde dåtidens tillväxtmarknader. Men när emigrationen till USA ökade ungefär vid samma tid inleddes en utveckling som skulle vända upp och ner på den tidens globala ekonomiska rangordning.

Många av immigranterna till USA fick biljetten betald mot att de arbetade av den i fem år. Många fick också några tunnland dålig mark att bosätta sig på. Fastighetsrätterna bland dåtidens immigranter var grundläggande för det välstånd som skulle växa fram. Samtidigt var viljan att arbeta mycket hårt avgörande för välståndet, liksom framväxten av utbrett skolväsende – och elitskolor.

Ett land förstört av kulturrevolution

Kina var däremot ett mycket fattigt land i mitten av 1970-talet, förstört av den kommunistiska kulturrevolutionen och utan mänskliga rättigheter att tala om, menar Alexandra Morris. Det fanns ingen som för 40 år sedan trodde att Kina skulle börja vända på kuttingen igen för att bli störst och rikast.

Alexandra Morris jämför med olika exempel Kina med USA och de mycket stora och snabba förändringarna som skett under de senaste 40 åren.

1975 blev den genomsnittlige kinesen 63 år, och många barn blev aldrig vuxna. Nu blir kineserna i snitt 75 år och barnadödligheten har minskat radikalt. I princip är Kina i det här avseendet i närheten av USA:s siffror.

Studenter jobbar mycket hårt

Ett personligt exempel på den mentala skillnaden mellan tillväxtmarknader som Kina och västvärlden är utbildningsnivåerna, och framför allt synen på utbildning och kunskap.

– Min bror som är professor i matematik i Washington undervisar även i olika sommarskolor där. Han har berättat att det inte finns någon jobbigare undervisning än dessa sommarkurser. Skälet är att de flesta av studenterna vid dessa kommer från tillväxtmarknader, främst Kina. Och de kinesiska studenterna jobbar så hårt att det kräver allt av lärarna, berättade Alexandra Morris.

Några andra tänkvärda kinesiska data:

  • Globala patentansökningar från Kina är just nu fyra gånger fler än dem som kommer från USA. Asien svarar för 65 procent av de samlade globala patentansökningarna.
  • 1975 tjänade en genomsnittlig amerikan mer än 25 gånger så mycket som en kines. I dag har avståndet krympt till bara bara 3,5 gånger så mycket. Bara under de senaste tio åren har en genomsnittlig kines dubblerat sin inkomst.
  • Den kinesiska medelklassen ökar nio gånger fram till 2030.

Grodhopp i strategin

Grodhopp, eller Leap Frog, är den främsta strategin, inte bara för Kina utan för många tillväxtmarknader. Leap Frog innebär stora hopp framåt och att man helt enkelt hoppar över det som vi uppfattar som naturliga utvecklingssteg.

– Man hoppar över byggandet av fysiska banker och går direkt på digitala banker. Inom konsumentvaruhandeln har liknande grodhopp tagits. Stora shoppingcentra byggs inte då kineserna handlar via nätet i stället.

– En bra illustration är hur mycket som handlas under bara tre shoppingintensiva dagar i USA, bland annat Black Friday. Summan är 17 miljarder dollar, sade Alexandra Morris.

Ställt mot omsättningen på Alibabas plattform under en enda dag blir hastigheten i omsvängningen tydlig, menar hon.

– Under en handelsdag i Kina omsätts 32 miljarder dollar, bara på Alibaba.com. Bolaget var helt okänt för år sedan, men är i dag världens största retailer.

Vi allokerar för lite kapital

En av Alexandra Morris slutsatser är att vi väst allokerar för lite kapital till tillväxtmarknaderna.

– Västvärldens pensionsfonder satsar till exempel bara 5 procent av tillgängligt kapital på tillväxtmarknaderna, samtidigt som 60 procent av den globala tillväxten i BNP kommer från dessa länder.

Att vi ännu inte förstått vad som pågår visas också av att vi i väst konsekvent undervärderar den snabba utvecklingen, bara 11 procent av indexet MSCI att hänföra till bolag i tillväxtländer.

Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Foto: istock
Kryptovaluta
Bitcoin på högsta nivån på 15 månader
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Börsen
Nedåt på börsen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Danskes tidigare tillförordnade vd får gå på dagen
Foto: istockphoto
Fonder
Många Indienfonder har gått bättre än index
Asien
Avvaktande i Asien inför veckans G20-möte
Aktie
Karo Pharma i mångmiljardaffärSka ta in pengar i nyemission
FED
Trump: Powell kommer att göra det rätta med styrräntan
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
SBAB: Fortsatt stort underskott på bostäderVarnar för ytterligare utlåningsrestriktioner
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten
Riksbanken
Danske: Färre kunder tror att Riksbanken höjer räntan
Bostad
Analytiker: Från stabilisering till uppåtgående priser på bomarknaden
Analys
Nordea ser stora tillväxtmöjligheter i NolatoSätter köprek på aktien
Analys
Pareto: Essity för högt värderad efter stark kursutvecklingSlopar köprekommendationen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i majHög volym och prisuppgång ett styrketecken
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Regeringen vill sänka pensionärsskatten nästa år