Alexandra Morris, Skagen Fonders investeringsdirektör.

Skagens Nyårskonferens Åtta av de tio största bolagen i världen är amerikanska, men om fem år är topplistan inverterad och kinesiska bolag ligger i topp. Utvecklingen går oerhört snabbt, men västerländska pensionsfonder har inte hängt med utan allokerar bara 5 procent av kapitalet till tillväxtmarknaderna. Det sade Alexandra Morris, investeringsdirektör på Skagen Fonder, i sitt anförande på Skagens Nyårskonferens i Stockholm på torsdagen.

Framtidsutsikterna och de ekonomiska drivkrafterna för tillväxtmarknaderna var den röda tråden i Alexandra Morris anförande. Hon talade specifikt om att de globala marknadsförhållandena är på väg att vändas helt upp och ner.

USA som tillväxtmarknad

På 1820-talet, när utvecklingen tog fart i USA fanns de rikaste människorna i världen i Kina och i Indien. Amerikas Förenta Stater tillhörde dåtidens tillväxtmarknader. Men när emigrationen till USA ökade ungefär vid samma tid inleddes en utveckling som skulle vända upp och ner på den tidens globala ekonomiska rangordning.

Många av immigranterna till USA fick biljetten betald mot att de arbetade av den i fem år. Många fick också några tunnland dålig mark att bosätta sig på. Fastighetsrätterna bland dåtidens immigranter var grundläggande för det välstånd som skulle växa fram. Samtidigt var viljan att arbeta mycket hårt avgörande för välståndet, liksom framväxten av utbrett skolväsende – och elitskolor.

Ett land förstört av kulturrevolution

Kina var däremot ett mycket fattigt land i mitten av 1970-talet, förstört av den kommunistiska kulturrevolutionen och utan mänskliga rättigheter att tala om, menar Alexandra Morris. Det fanns ingen som för 40 år sedan trodde att Kina skulle börja vända på kuttingen igen för att bli störst och rikast.

Alexandra Morris jämför med olika exempel Kina med USA och de mycket stora och snabba förändringarna som skett under de senaste 40 åren.

1975 blev den genomsnittlige kinesen 63 år, och många barn blev aldrig vuxna. Nu blir kineserna i snitt 75 år och barnadödligheten har minskat radikalt. I princip är Kina i det här avseendet i närheten av USA:s siffror.

Studenter jobbar mycket hårt

Ett personligt exempel på den mentala skillnaden mellan tillväxtmarknader som Kina och västvärlden är utbildningsnivåerna, och framför allt synen på utbildning och kunskap.

– Min bror som är professor i matematik i Washington undervisar även i olika sommarskolor där. Han har berättat att det inte finns någon jobbigare undervisning än dessa sommarkurser. Skälet är att de flesta av studenterna vid dessa kommer från tillväxtmarknader, främst Kina. Och de kinesiska studenterna jobbar så hårt att det kräver allt av lärarna, berättade Alexandra Morris.

Några andra tänkvärda kinesiska data:

  • Globala patentansökningar från Kina är just nu fyra gånger fler än dem som kommer från USA. Asien svarar för 65 procent av de samlade globala patentansökningarna.
  • 1975 tjänade en genomsnittlig amerikan mer än 25 gånger så mycket som en kines. I dag har avståndet krympt till bara bara 3,5 gånger så mycket. Bara under de senaste tio åren har en genomsnittlig kines dubblerat sin inkomst.
  • Den kinesiska medelklassen ökar nio gånger fram till 2030.

Grodhopp i strategin

Grodhopp, eller Leap Frog, är den främsta strategin, inte bara för Kina utan för många tillväxtmarknader. Leap Frog innebär stora hopp framåt och att man helt enkelt hoppar över det som vi uppfattar som naturliga utvecklingssteg.

– Man hoppar över byggandet av fysiska banker och går direkt på digitala banker. Inom konsumentvaruhandeln har liknande grodhopp tagits. Stora shoppingcentra byggs inte då kineserna handlar via nätet i stället.

– En bra illustration är hur mycket som handlas under bara tre shoppingintensiva dagar i USA, bland annat Black Friday. Summan är 17 miljarder dollar, sade Alexandra Morris.

Ställt mot omsättningen på Alibabas plattform under en enda dag blir hastigheten i omsvängningen tydlig, menar hon.

– Under en handelsdag i Kina omsätts 32 miljarder dollar, bara på Alibaba.com. Bolaget var helt okänt för år sedan, men är i dag världens största retailer.

Vi allokerar för lite kapital

En av Alexandra Morris slutsatser är att vi väst allokerar för lite kapital till tillväxtmarknaderna.

– Västvärldens pensionsfonder satsar till exempel bara 5 procent av tillgängligt kapital på tillväxtmarknaderna, samtidigt som 60 procent av den globala tillväxten i BNP kommer från dessa länder.

Att vi ännu inte förstått vad som pågår visas också av att vi i väst konsekvent undervärderar den snabba utvecklingen, bara 11 procent av indexet MSCI att hänföra till bolag i tillväxtländer.

Fed
Klockan 19: Prognos i fokus när Fed lämnar räntebesked
Notering
Hernhag: Därför ska du teckna Teqnion
Analyser
Här är onsdagens aktieanalyser
Aktie
Affärsvärlden: Sälj teknikhandlaren
Börsen
Små rörelser i väntan på Fed
Rapport
Rörelseresultatet marginellt på plusÅtgärder börjar ge effekt
Rapport
Skistar ökar vinstenMen sen påsk drar ner bokningarna
Asien
Avvaktande i Asien
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: istockphoto
Handelskriget
Motstridiga uppgifter om handelssamtal
Foto: AP/TT
Wall Street
Förnyad handelsoro pressade Wall Street
Bolån
Bankerna där bundna bolån är billigare
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Uppgifter: EQT närmar sig en börsnoteringRiskkapitalbolaget kan listas både i Stockholm och Zürich
Aktie
Uppgifter: Nordea ber analytiker skruva ned förväntningarna
Analys
ABG: För mycket inprisat i NyfosaSänker rek till behåll
Skatt
Nu kan du deklareraSå får du tillbaka pengar redan i april
19/3
Trading Direkt: Brexit och många tekniska analyser
Brexit
Bästa brexitscenariot för börsen
Börsen
Grafgurun: Goda förutsättningar för ny uppgångsfas
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Swedbankhärvan
Swedbank släpper extern granskning på fredag
Kröniika
Hernhag: Ohållbart om hållbara investeringar
Krönika
Rådgivaren: Orange kuvert en påminnelse om ett trasigt pensionssystemFöreslår förenklingar och förändringar
Börsen
"Hittills ett fantastiskt år för aktier"Danske spår uppgång även kommande 12 månader
Bostad
Analytiker ser fortsatt stabila bopriser"Överraskande bra i februari"
Aktietips
Fyra aktier du kan vara utanMen två du bör köpa
Aktietips
Blecher: Skanska missförstått och undervärderat
Aktietips
"Svag krona och insynsköp gör Rottneros köpvärd"