Alexandra Morris, Skagen Fonders investeringsdirektör.

Skagens Nyårskonferens Åtta av de tio största bolagen i världen är amerikanska, men om fem år är topplistan inverterad och kinesiska bolag ligger i topp. Utvecklingen går oerhört snabbt, men västerländska pensionsfonder har inte hängt med utan allokerar bara 5 procent av kapitalet till tillväxtmarknaderna. Det sade Alexandra Morris, investeringsdirektör på Skagen Fonder, i sitt anförande på Skagens Nyårskonferens i Stockholm på torsdagen.

Framtidsutsikterna och de ekonomiska drivkrafterna för tillväxtmarknaderna var den röda tråden i Alexandra Morris anförande. Hon talade specifikt om att de globala marknadsförhållandena är på väg att vändas helt upp och ner.

USA som tillväxtmarknad

På 1820-talet, när utvecklingen tog fart i USA fanns de rikaste människorna i världen i Kina och i Indien. Amerikas Förenta Stater tillhörde dåtidens tillväxtmarknader. Men när emigrationen till USA ökade ungefär vid samma tid inleddes en utveckling som skulle vända upp och ner på den tidens globala ekonomiska rangordning.

Många av immigranterna till USA fick biljetten betald mot att de arbetade av den i fem år. Många fick också några tunnland dålig mark att bosätta sig på. Fastighetsrätterna bland dåtidens immigranter var grundläggande för det välstånd som skulle växa fram. Samtidigt var viljan att arbeta mycket hårt avgörande för välståndet, liksom framväxten av utbrett skolväsende – och elitskolor.

Ett land förstört av kulturrevolution

Kina var däremot ett mycket fattigt land i mitten av 1970-talet, förstört av den kommunistiska kulturrevolutionen och utan mänskliga rättigheter att tala om, menar Alexandra Morris. Det fanns ingen som för 40 år sedan trodde att Kina skulle börja vända på kuttingen igen för att bli störst och rikast.

Alexandra Morris jämför med olika exempel Kina med USA och de mycket stora och snabba förändringarna som skett under de senaste 40 åren.

1975 blev den genomsnittlige kinesen 63 år, och många barn blev aldrig vuxna. Nu blir kineserna i snitt 75 år och barnadödligheten har minskat radikalt. I princip är Kina i det här avseendet i närheten av USA:s siffror.

Studenter jobbar mycket hårt

Ett personligt exempel på den mentala skillnaden mellan tillväxtmarknader som Kina och västvärlden är utbildningsnivåerna, och framför allt synen på utbildning och kunskap.

– Min bror som är professor i matematik i Washington undervisar även i olika sommarskolor där. Han har berättat att det inte finns någon jobbigare undervisning än dessa sommarkurser. Skälet är att de flesta av studenterna vid dessa kommer från tillväxtmarknader, främst Kina. Och de kinesiska studenterna jobbar så hårt att det kräver allt av lärarna, berättade Alexandra Morris.

Några andra tänkvärda kinesiska data:

  • Globala patentansökningar från Kina är just nu fyra gånger fler än dem som kommer från USA. Asien svarar för 65 procent av de samlade globala patentansökningarna.
  • 1975 tjänade en genomsnittlig amerikan mer än 25 gånger så mycket som en kines. I dag har avståndet krympt till bara bara 3,5 gånger så mycket. Bara under de senaste tio åren har en genomsnittlig kines dubblerat sin inkomst.
  • Den kinesiska medelklassen ökar nio gånger fram till 2030.

Grodhopp i strategin

Grodhopp, eller Leap Frog, är den främsta strategin, inte bara för Kina utan för många tillväxtmarknader. Leap Frog innebär stora hopp framåt och att man helt enkelt hoppar över det som vi uppfattar som naturliga utvecklingssteg.

– Man hoppar över byggandet av fysiska banker och går direkt på digitala banker. Inom konsumentvaruhandeln har liknande grodhopp tagits. Stora shoppingcentra byggs inte då kineserna handlar via nätet i stället.

– En bra illustration är hur mycket som handlas under bara tre shoppingintensiva dagar i USA, bland annat Black Friday. Summan är 17 miljarder dollar, sade Alexandra Morris.

Ställt mot omsättningen på Alibabas plattform under en enda dag blir hastigheten i omsvängningen tydlig, menar hon.

– Under en handelsdag i Kina omsätts 32 miljarder dollar, bara på Alibaba.com. Bolaget var helt okänt för år sedan, men är i dag världens största retailer.

Vi allokerar för lite kapital

En av Alexandra Morris slutsatser är att vi väst allokerar för lite kapital till tillväxtmarknaderna.

– Västvärldens pensionsfonder satsar till exempel bara 5 procent av tillgängligt kapital på tillväxtmarknaderna, samtidigt som 60 procent av den globala tillväxten i BNP kommer från dessa länder.

Att vi ännu inte förstått vad som pågår visas också av att vi i väst konsekvent undervärderar den snabba utvecklingen, bara 11 procent av indexet MSCI att hänföra till bolag i tillväxtländer.

Boräntan
SBAB: Långsamma boräntehöjningar att väntaFå väljer fortfarande att binda boräntorna
Placera
Hernhag: Lagom hög direktavkastning är bäst
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Börsen
Nedåt på börsen
Skatter
Carnegie: Se upp för höjda kapitalskatter
Foto: istockphoto
Börsen
SHB: Räkna med sänkta vinstprognoser i rapporterna”Ökad risk för stora kursrörelser”
Rapport
Castellum slog förväntningarna - höjer utdelningen
Aktie
Inget uppköp av Millicom - förhandlingarna avbrutna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Många osålda bostadsrätter tas bort från marknaden
Sektor
"Risk för skuldsmäll för bostadsutvecklare"
Kurser
Bli en bättre investerare med Privata Affärers kurser
Aktier
Tv-bolag tackar nej till reklam från cannabisbolagen
Foto: Björn Larsson/TT
Analys
Citi: En vinnare i nya tobaksvärlden
22/1
Trading Direkt: Börsläget, SSAB och Swedish Match
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Betting: Pareto sänker fyra riktkurser inför rapportperiodenBetsson enda bolaget med höjd riktkurs
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SEB: Bopriserna sjunker 3-4 procent i år
Krönika
Rådgivaren: Se upp för obligationerKan bli en dyrköpt läxa
Aktier
JP Morgan överviktar Assa Abloy och Epiroc
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Nyproduktion billigare än andrahand i Stockholm
Konjunktur
SEB: Sverige undgår recession
Krönika
Hernhag: Nya skydd som försämrar för oss sparare
Foto: istockphoto
Kina
Tillväxtstakten avtar i KinaMen kinesiska aktier stekheta i USA
REGERINGEN
Löfvens regeringsförklaring: Ny stor skattereform ska genomföras
SKATT
Bolund vill diskutera ränteavdragenFår ansvar för bostadsfrågor
REGERINGEN
Andersson och Bolund fortsätter som ministrar
Börsen
Danske: Rapportperioden temperaturmätare på tillståndet i ekonomin