Olja De som lider mest av den priskrasch som blev konsekvensen av förra veckans flopp vid mötet i Opec+ är Saudiarabiens allierade USA. Därför kommer Saudiarabien bli tvungna att agera, enligt uttalanden från Macro-Advisorys analytiker Chris Weafer för CNBC.

De som hävdar att det finns en konspiration bakom det priskrig som bröt ut i helgen, då Saudiarabien svarade med samma mynt mot Ryssland efter att energiminister Alexander Novak inte velat gå med på nya direktverkande utbudssänkningar, har fel enligt Chris Weafer. USA kan inte tillåta att Saudiarabien låter priskriget förstöra den amerikanska skifferoljeindustrin, menar han.

”Även här vid 30 dollar per fat så kommer något att hända, Saudiarabien måste agera till slut, de behöver också själva ett högre pris än så”, säger han.

Saudiarabiens kranöppning ledde till att priset rasade med drygt 30 procent när handeln öppnade på måndagen, vilket är nivåer som hotar hela den amerikanska skifferoljeindustrin, som gjort USA till en nettoexportör trots jämförbart höga utvinningskostnader. Men det var helt enkelt ett misstag från Saudiarabien som låg bakom priskraschen, menar analytikern.

”Det ser verkligen ut som ett snedsteg”, säger Chris Weafer.

Ryssland kom till Wien och Opec+ i förra veckan och kunde tänka sig gå med på en förlängning av de existerande utbudssänkningar som löper ut den 1 april i ytterligare tre månader, för att därefter fatta beslut utifrån ett starkare underlag om vilka konsekvenser coronaviruset fått på marknaden.

Hållningen reflekterar också hur de båda länderna finansiella grunder skiljer sig åt, menar Chris Weafer, som menar att Rysslands ekonomi gått förbi Saudiarabien och nu står starkare, till skillnad mot läget när Opec+ bildades efter den senaste priskraschen 2014.

Ryssland är kort sagt inte lika beroende av ett högt oljepris som Saudiarabien i dag, och dessutom ser man mer än gärna att skifferoljeindustrin slås ut efter åratal av amerikanska sanktioner mot de ryska energibolagen, menar analytikern.

”Saudiarabien kommer naturligtvis inte att lägga sig platt och säga ‘hoppsan, vi gjorde visst ett litet misstag’ /…/ Men de politiska banden mellan Saudiarabien och Ryssland är för viktiga för båda parter, detta kan inte låtas sluta med att de banden klipps”, säger Chris Weafer.

Det kommer dröja ett tag innan vi ser en lösning, menar han. Men faktumet att den amerikanska skifferoljeindustrin vuxit så skoningslöst snabbt har oroat både Riyadh och Moskva, vilket komplicerar saken ytterligare.

”Man kommer nog avvakta några veckor och se till att det drastiska prisfallet påverkar de allra värsta högkostnadsproducenterna innan en ny dialog mellan Putin och kronprinsen (Saudiarabiens administrative ledare reds anm) börjar upparbetas”, summerade Chris Weafer sin syn.

 

Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Uppgifter: Biden förväntas höja kapitalvinstskatten kraftigt
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: S&P 500 störtdök på Bidens skattenyhet
Foto: istock
Aktier
Förvaltaren: Två spännande amerikanska småbolag
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bopriserna
SBAB: Bopriserna vänder ner nästa år
Börsen
Plusstängning efter slagig handelsdagMånga kursvinnare bland rapportbolagen
Köptips
AFV: Teckna Hemnet trots prislappen
Räntan
ECB rör inte styrräntan"Förmörkade utsikter på kort sikt"
Rapport
Trelleborg slog förväntningarna
Foto: Copyright (c) 2018 1000 Words/Shutterstock. No use without permission.
Blankning
Hedgefonder blankar Deliveroo efter börsfiaskot
Valuta
SEB: Då kan Riksbanken återgå till minusränta
Analyser
Här är torsdagens många köprekar
Rapport
Nestlé: Högsta tillväxten på tio årLivsmedelsjättens aktie stiger
Rapport
Vinstfest för VolvoÄven orderingången klart högre än väntat
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF klarade förväntningarna
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Extrautdelning från Tele2
Rapport
USA-innehav tryckte upp Kinneviks substansvärde
Rapport
Rejält vinstlyft för Haldex
Rapport
Nent klart över förväntan
Rapport
Thules resultat högre än väntat
Rapport
Husqvarna slog förväntningarna
Rapport
Ungefär som väntat för Axfood
Notering
Trustly skjuter på noteringen efter FI-kritik
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock: Därför gillar vi tillväxtmarknaderLåga värderingar kan ge boost efter skakig inledning på året
Börsen
Strateger: Börsfallet ett kortsiktigt återtåg"Faang-bolagens rapporter nästa vecka blir avgörande"