Olja Den senaste tidens branta fall i oljepriserna, som fått fart efter att Saudiarabien öppnat kranarna och orsakat överutbud i marknaden, har enligt IHS Markit fått konsekvensen att överskottet är på väg mot rekordhöga nivåer. Samtidigt fortsätter prisfallet och ingen vet när Saudiarabiens lager ska sina.

Om priskriget mellan Saudiarabien och Ryssland fortsätter och världen dessutom går i recession på grund av de tuffa åtgärder som nu införs världen över för att hindra coronaviruset så kommer överutbudet att ligga på mellan 0,8-1,3 miljarder fat vid halvårsskiftet, enligt analysföretaget. Den dagliga efterfrågan i oljemarknaden ligger runt 100 miljoner fat.

”Senast vi hade ett liknande överutbud? Aldrig någonsin”, säger oljemarknadschef Jim Burkhard på IHS Markit.

Det tidigare överutbudsrekordet var 360 miljoner fat – världsmarknaden går alltså som minst mot det dubbla och lite till.

Den del av industrin där sakförhållandet väntas få störst konsekvenser är den amerikanska skifferoljeindustrin, vars verksamhet är beroende av ett högt oljepris för att nå lönsamhet givet den tekniska komplexitet som driver upp kostnader för denna typ av utvinningen.

IHS Markit spår att det amerikanska utbudet kan falla med 2-4 miljoner fat per dag de närmaste 18 månaderna.

Gissningsleken rörande hur länge Saudiarabien och Ryssland kan försvara respektive statsfinanser i ett priskrig har hettat upp bland världens analytiker.

Trots att Saudiarabien har världens i särklass lägsta brytpunkt för till vilket fatpris oljan är lönsam är landet dock beroende av ett oljepris kring 80 för att hålla budgetbalans. Rysslands brytpunkt för budgetbalansen ligger lägre, trots att brytpunkten för lönsamhet per oljefat är högre, då staten är mer diversifierad från olja än i fallet Saudiarabien.

En försvårande faktor är dock att de verkliga saudiska lager som nu nyttjas för att kungadömet ska kapa åt sig marknadsandelar är okända för marknaden – vilket medför att den bortre gränsen för utbudshöjningarna och således prisdumpningen är okänd.

På måndagen föll oljepriserna ånyo rejält. Brentpriset var ned med 7 procent till 31:50 dollar per fat medan WTI var 5 procent lägre, strax över 30 dollar per fat.