Råvaror Oljepriset fortsatte rasa på onsdagen. Kontrakten för den amerikanska WTI-oljan föll med ytterligare nästan 10 procent till under 25 dollar per fat - nivåer som inte motsvarats sedan 2002. Saudi Aramco aviserade under eftermiddagen att utbudsökningarna kommer fortsätta strax efter att motparten Ryssland kallat priset "väl lågt".

Statliga Saudi Aramco kommer fortsätta med sina utbudsökningar och leverera 12,3 miljoner fat per dag, att jämföra med en daglig världsefterfrågan kring 100 fat per dag, kommande månader.

Utöver Rysslands förändrade tonläge har också Irak stött på om att kalla till krismöte i Opec+ för att stävja prisfallet. Opecs och internationella energimyndigheten IEA var tidigare i veckan ute och varnade för stora konsekvenser för många länder med långtgående konsekvenser som följd om inte priset inom kort stabiliseras på en högre nivå.

Även de amerikanska skifferoljeproducenterna hänger löst om ingenting händer inom kort. Den kostsamma teknik där olja utvinns i horisontella jordlager har gjort USA till nettoexportör av olja, men till ett högt pris och med hög belåning som nu hotar rendera i konkurser som i ett skräckscenario hotar de redan ansträngda kreditlinorna till företagen från bankerna.

Saudiarabien tycktes alltså inte darra inför någon part vid onsdagens besked. Kungadömet har trätt om marknadsandelar med Ryssland sedan kollapsen i efterfrågan fick Opec att vädja till parterna i Opec+, där Ryssland sitter på merparten av utbudet. Den saudiska delegationen önskade utbudssänkningar för att stabilisera priset i spåren av att coronavirusets framfart, som medfört lägre efterfrågan, medan Ryssland ville vänta till nästa möte. Saudiarabiens svar blev i stället de enorma utbudsökningarna.

Nordsjöoljan Brent höll sig kring 5 procent ned för dagen. Också det var nivåer – kring 27 dollar per fat – som inte skådats på nära 20 år. Hittills i år har priserna på olja sjunkit med omkring 60 procent.