Opec+ Krismötet i Opec+, från början planerat att äga rum under måndagen, dröjer till slutet av veckan efter att Saudiarabien skjutit fram samtalen för att samla till den kraftigaste åtgärden någonsin. I ljuset av den rådande pandemikrisen råder det tveksamheter runt om den utbudssänkning som föreslagits ens kommer göra särskilt stor skillnad för priset.

Prisrusningen mot slutet av förra veckan har inte hållit i sig trots att helgen innehållit så väl signaler från USA:s president Donald Trump om att lägga tull på saudisk och rysk olja samt om att utbudssänkningar är på väg från statliga Saudi Aramco. För första gången någonsin beslutade Saudiarabien att senarelägga publiceringen av sina internationella priser inför mötet.

”En ganska klar signal om att man är öppen för att sänka produktionen i maj”, sade Robert McNally, vd för Rapidan Energy Group, till Reuters.

Fler ska med i utbudssänkningen

Priset på Brentolja backade med drygt 4 procent vid 7.30, till nivåer kring 33:50 dollar per fat.

Anledningen till att mötet skjutits fram är att Saudiarabien vill få in fler parter inom ramarna för de utbudssänkningar som nu ska göras. Det är inte bara parter inom Opec+, utan också andra oljerika länder som USA, Kanada och Norge.

Största ingreppet hittills

Utbudsminskningen ser ut att kunna bli den i särklass största hittills – med upp emot 10 miljoner fat per dag i minskningar motsvarar det runt 10 procent av den dagliga efterfrågan. Men internationella energimyndigheten IEA hävdade att det inte kommer räcka på långa vägar i uttalanden under helgen. Efterfrågechocken från pandemikrisen är långt större – enligt vissa bedömare nästan 30 procent.

Den aktuella priskraschen i oljan blev konsekvensen av förra Opec-mötets misslyckade utfall i början av mars, där Ryssland ville skjuta eventuella ytterligare utbudssänkningar på framtiden för att bättre kunna bedöma graden av påverkan från den pågående pandemin.

Trump vill stabilisera priset

Scenförändringen i spelet om oljemarknaden har skett sedan Donald Trump på torsdagen sade sig ha samtalat med bundsförvanten i Saudiarabien, kronprins Mohammed bin Salmanm om att priset måste stabiliseras. I en tweet hävdade Donald Trump att kronprinsen varit i kontakt med Rysslands president, Vladimir Putin.

Det geopolitiska tjuv- och rackarspelet har alltså gjort sig tämligen påmint de senaste veckorna, medan de första fallen av konkurser noterats i den betydligt marginalsvagare fracking- och skifferoljeindustri som gjort USA till en nettoexportör av det svarta guldet, samtidigt som rysk oljeindustri hotats med amerikanska sanktioner.