Olja Oljepriserna rekylerade tillbaka på måndagsmorgonen efter att fredagens handelssession slutat med en sättning på över 10 procent i spåren av oro för den nya virusvarianten omikron.

Kontrakt för Nordsjöoljan Brent för leverans nästa månad handlades upp med nära 4 procent till nivån 75:51 dollar per fat, medan den amerikanska WTI-oljan steg med nära 5 procent till 71:39 per fat. Vid fredagens sista avslut stod WTI klart under 70-strecket efter flera månader av handel över 80-nivån.

Det mesta av fokuset rörde pandemin och omikron, som upptäcktes i Sydafrika och därefter hittats i fall på flera ställen i världen. Världshälsoorganisationen WHO meddelade på söndagen att bilden fortsatt är oklar, men ännu finns det inga indikationer på att symtomen från omikron skiljer sig från tidigare varianter.

Oron i olje- och råvarumarknaden har handlat om att risken för minskad efterfråga ökat.

”Allt fokus i veckan kommer riktas mot hur omikron påverkar globalekonomin och bränsleefterfrågan. Åtgärder från Opec+ och händelseutveckling kring Irans kärnavtal kommer också vägas in i bilden”, sade analyschef Hiroyuki Kikukawa på Nissan Securities till CNBC.

Opec+ har senarelagt ett möte om framtida utbudspolicy till senare i veckan på grund av den nyuppkomna situationen kring omikron. Kartellen ansåg sig behöva mer tid för att göra lägesbedömning innan nya beslut. Mötet kommer ske på torsdag i stället för på tisdag.