Råvaror Oljeprisernas kollaps fortsatte på onsdagsmorgonen, då både Brent- och WTI-oljeterminer fortsatte rasa tvåsiffriga procenttal. Det stora glappet mellan ett överutbud och en försvinnande låg efterfrågan härjar marknaden och har nu fått entreprenörskrafter att söka med ljus och lykta efter lagringsplatser – på tåg, lastbilar och i gruvor.

Brent- och WTI-spotpriser samt kontrakt med leveransdatum av fysisk olja för slutet av juni handlades ned med ny kraft under onsdagsmorgonen, efter att ha Brent handlats ned med 24 procent på tisdagen och WTI-oljekontraktet för maj månad halkat under noll och blivit en världsnyhet även i allmänpress på måndagen.

Sedan årsskiftet är WTI-oljepriserna nu ned med över 80 procent medan Brentpriset fallit med 75 procent. Bränsleefterfrågan har sedan pandemin bröt ut minskat med omkring 30 procent, enligt allt fler bedömare, medan överutbudet dränkt marknaden.

Onsdagens fall gör att den mest dramatiska perioden i oljemarknadens historia förlängs ytterligare, alltmedan världens producentländer och storbolag famlar efter åtgärder för att lätta upp krisläget.

Oljekartellens kranförslutning om 10 procent av utbudet, överenskommen i påskhelgens möte i Opec+, är fortsatt över en vecka bort och USA:s president Donald Trumps löfte om att tillförse maximal uppfyllnad av strategiska reserver kan blott svara för en mindre andel (cirka 70 miljoner fat) av den dagliga överproduktion som gäckar prisbildningen.

Alla produktionsminskande åtgärder har dock avfärdats som verkningslösa från flera håll, givet det enorma bortfallet i efterfrågan i spåren av pandemins karantänsåtgärder som fått industrier och trafik i luft, på land och till sjöss att stanna av.

Lagringsproblematiken har gjort ont värre. Priskrig mellan Saudiarabien och Ryssland under våren har svämmat över marknaden samtidigt som de senaste årens kraftiga investeringar i ett amerikanskt inland där förvaringsutrymmen är en bristtillgång har fått rörledningar att bågna av överutbud.

Oljehandlare söker nu okonventionella ytor för att lagra överblivna tunnor. Tågvagnar, lastbilssläp och gruvor nyttjas sedan tankfartygsrederier och mer ortodoxa bassänger fått slut på kapacitet. Reuters rapporterar att saltgruvor i Sverige och övriga Skandinavien redan är överbelagda.

Spotpriser för Brent och WTI (indikativ för omedelbar leverans) var ned med 13 respektive 14 procent på onsdagsmorgonen till 17 respektive 11 dollar per fat.

I det dagsfärska avsnittet av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney kan du höra mer om den perfekta stormen i oljemarknaden och det negativa oljepriset. Avsnittet finns tillgängligt på alla podcast-appar, bland annat <i>Apple Podcast</i>, <i>Spotify</i> och <i>Acast</i>.

 

Aktieportföljen
Ny aktie och två vinsthemtag i portföljen
Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på fem års sikt
Foto: istockphoto
Aktier
Privatspararnas favoritaktier i februariVolvo och Swedish Match mest nettoköpta aktierna
Bostad
Rekordmånga hoppar över visningen
Börsen
Dystert slut på stark börsmånad
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat i New York
Aktie
Carnegie rekommenderar fettbolaget i "Veckans aktiecase"
26/2
Trading Direkt: Om ränteskräck och techraset
Räntan
Nordea: Dröjer inte länge innan bolåneräntorna höjs
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Pension
Nordea: Bara en av tio vet om pensionen räcker"Detta är en kvinnofälla"
Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier efter rapporterna
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Rapport
Miljarförlust i fjärde kvartalet för Norwegian
Börsen
Sinande riskvilja i Asien
Foto: Shutterstock
Fonder
Tlllväxtmarknader och teknikfonder lockar spararna i februari
Börsen
Fondchefen: Bubblan kommer att sprängas"Den instabila prisbubblan i alla tillgångsslag kommer att punkteras"
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
"Orealistisk återöppningseufori bakom SAS-rekommendation"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Nordeas styrelse vill återköpa 500 miljoner aktierVill använda aktieåterköp för att dela ut överskottskapital
Rapport
"Hemester" lyfter Kabes resultatÅtergår till utdelning
Bank
Persson: Skadeståndsprocess hade inte varit gratis"Chansen till framgång oerhört låg"
Foto: Shutterstock
Analys
ABG: Stor potential för fortsatt tillväxtresa för Sinch"Men ytterligare en emission krävs före nästa förvärv"
Analys
DNB sätter köp på Castellum trots höjd risk inför ordförandevalet
Rapport
Elekta bättre, men lägre resultat än väntat
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar