Sektor De Stockholmsnoterade oljebolagen sågs till högre kurser under måndagen och fick troligen fick medvind från analyshuset Pareto som i en sektoruppdatering höjt prisförväntningarna för det svarta guldet, och därmed även rekommendationerna för ett par av oljebolagen.

Pareto räknar med stigande oljepriser framgent mot bakgrund av en tilltagande vaccineringsgrad, vilket i sin tur leder till en återgång för resandet. Samtidigt fortsätter oljekartellen Opec med allierade att hantera utbudet av oljan på ett sätt som leder till en stram marknadsbalans, heter det.

”Detta har lett till att oljepriserna letat sig upp emot en nivå över 70 dollar fatet och vi prognostiserar ett snittpris på Brent om mellan 75-78 dollar per fat 2022/2023”, skriver analyshuset i sektoruppdateringen.

Efter prisskuttet, alltså bortom 2023, räknar analyshuset med att priserna sakta minskar till omkring nivån 60 dollar fatet vilket också är Paretos långsiktiga prisprognos som för övrigt lämnas oförändrad.

Mot bakgrund av ovanstående lyfter Pareto fram Africa Oil och Lundin Energy, på svensk front, som favoritpjäser inom sektorn. Pareto bevakar också bland andra IPC, Maha Energy och Shamaran.

Analyshuset har som en konsekvens av de uppreviderade estimaten för oljepriset höjt riktkurserna för de bevakande oljebolagen med i snitt 24 procent.

För prospekteringsbolagen ser förhållandet mellan risk och avkastning ut att vara attraktiv. Det som en konsekvens av dels stigande fria kassaflöden, dels relativt låga värderingar, enligt Pareto.

Lundin Energy och Tethys Oil har av Pareto fått sin rekommendationer höjda till köp från behåll. Strax efter 10-tiden var aktierna för Lundin Energy och Tethys Oil upp mellan 2-2,4 procent.

Bland övriga oljebolag sågs ett avancemang om 3,9 procent för Africa Oil, en uppgång om 1,9 procent för IPC och ett lyft om 1,7 procent för Enquest.

Vid samma tidpunkt hade första termin för Nordsjöoljan Brent, som sträcker sig till och med september, stigit 0,8 procent till 73,55 dollar per fat. Motsvarande termin för den amerikanska WTI-oljan var upp 0,9 procent och bytte händer till 70,35 dollar fatet.