Oljan Nedgångarna i spåren av konjunkturoron fortsatte på måndagsmorgonen. Amerikanska dollarns framfart bidrog till att sänka aptiten på oljemarknaden och priserna befann sig på lägsta nivåerna sedan i början av januari.

Pressen på oljemarknaden tog fart i förra veckan när amerikanska centralbanken Federal Reserve skruvade upp räntan med 0,75 procentenheter. Marknaden tog det som ett tecken på att Fed är redo att försätta ekonomin i recession för att få bukt på de höga inflationstalen.

Situationen spås dock kunna få oljekartellen Opec+ att agera med utbudsminskningar för att hålla priserna uppe, enligt Vanir Global Markets vd James Whistler.

”Nuvarande prisnivå är under medlemsländernas prognoser”, kommenterade han enligt Bloomberg News.

Samtidigt spår andra analytiker att oljepriserna kan finna stöd i Rysslands mobilisering i kriget i Ukraina, ett krig som medfört sanktioner från väst som tidigare lett till prisuppgångar. Nästa runda oljesanktioner mot Ryssland träder i kraft i december.

Vidare har Irans oljeminister Javad Owji uppgett för den japanska tidningen Nikkei att landet har produktionskapacitet på 4 miljoner fat per dag som över tid kan ökas till 5,7 miljoner fat. Förhandlingarna om det så kallade kärnavtalet med USA har dock gått i stå, varför tillförseln till världsmarknaden förblir högst oklar.

På annat håll nalkas eventuellt orkan i den för amerikansk oljeproduktion viktiga Mexikanska golfen. Den tropiska stormen Ian kan utveckla sig till en orkan i veckan, enligt väderprognoser, och närma sig fastlandet i Florida någonstans mellan Panhandle och Tampa Bay.

Strax innan klockan 8.20 handlades förstaterminskontraktet för Nordsjöoljan Brent ned med 1,3 procent till 85:01 dollar per fat. Den amerikanska WTI-oljan var ned med lika mycket till 77:72 dollar per fat.