Elpriset Att det går att spara pengar genom att välja rätt elhandelsbolag är välkänt. Men den gamla ”sanningen” att det inte går att göra något åt elnätsräkningen stämmer faktiskt inte. Genom att välja rätt nivå på huvudsäkring och rätt prislista kan du spara tusenlappar per år.

Din totala elkostnad består förenklat av två delar: kostnaden för elen i sig från det elhandelsbolag du valt samt kostnaden för elleveransen från det bolag som äger ledningarna i ditt område. Som elkund har du hundratals elhandelsbolag att välja mellan, men det inte går att påverka vilket nätbolag du ska ha eftersom elnätet där just du bor ägs av endast en aktör.

Men bara för att det inte går att välja elnätsbolag innebär det inte att du helt ska strunta i den delen. För det går faktiskt att göra flera val hos nätbolaget som kan sänka kostnaden med tusentals kronor. Hemligheten ligger i valet av huvudsäkringsnivå, samt valet mellan olika prislistor för det rörliga priset.

Huvudsäkringscentralen i din bostad är dimensionerad för ett visst behov av el. För många är kapaciteten i huvudsäkringen avsevärt högre än vad deras behov faktiskt är, enligt Kristina Nilsson, chef för kundgruppen på Ellevio i Stockholm.

– Det går att byta till en huvudsäkring med en kapacitet som ligger närmare just dina behov av el, säger hon.

Kan du välja en mindre säkring kan du alltså välja ett abonnemang med lägre kostnad hos din elnätsleverantör.

Välj inte onödigt stor huvudsäkring

Vid ett enkelt test hos elnätsleverantörerna Ellevio och Eon framgår att det går att spara tusentals kronor per år genom att vara noggrann i valet av huvudsäkring, som styr ditt maxuttag. Ju högre huvudsäkring, desto högre abonnemangspris. Genom att välja rätt huvudsäkring som matchar dina behov av el kan du sänka dina energikostnade. Att ha för högt säkringsabonnemang innebär elnätskostnader som är högre än de behöver vara.

– Att ha en större säkring än du har behov av år efter år kan bli dyrt, säger Kristina Nilsson.

Ditt effektuttag påverkas påtagligt av vilken uppvärmning du har i bostaden, antalet personer som bor där, samt hur mycket el de sammantaget förbrukar. Stora anslutna apparater med hög effekt, till exempel en elpanna, elelement, bastu eller stora elektriska motorer, kräver oftast större huvudsäkring.

Kristina Nilsson anser därför att det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera om abonnemanget motsvarar behoven, som ibland förändras. Det gäller inte minst elkunder som tidigare haft direktverkande elvärme men som bytt till en mer energisnål uppvärmning. Då kan en rejäl huvudsäkring vara onödig.

Vilken huvudsäkring ska man då ha? De vanligaste huvudsäkringarna hos privatpersoner är 16A (16 ampere), 20A och 25A. Den första nivån är en ordinär villa med annan uppvärmning än el, till exempel fjärrvärme, pellets, olja eller ved, enligt Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon Sverige. För en villa med värmepump är säkringen ofta 20A, medan en ägare till en villa med direktverkande el ofta väljer 25A.

Om du vill ändra till en lägre huvudsäkring och därmed spara pengar så måste du anlita en behörig elektriker. Det handlar om en engångskostnad som du själv får betala men när jobbet är gjort anmäler elektrikern bytet och du kan ändra abonnemangstyp.

Rörliga priset kan också påverkas

Men det är inte bara rätt säkringsnivå som påverkar din elkostnad. Förutom abonnemangsavgiften betalar du också en rörlig avgift per levererad kWh (kilowattimme). Många elnätsbolag har prislistor där kunderna kan välja det upplägg som passar bäst.

– När det gäller 16A så finns det två olika prislistor för villakunder att välja på, den ena är anpassad för kunder med en förbrukning lägre än 8000 kilowattimmar om året. Den har en lägre abonnemangsavgift och en högre överföringsavgift medan den andra prislistan är anpassad för kunder med förbrukning högre än 8000 kilowattimmar om året där förhållandet mellan abonnemangsavgift och överföringsavgift är tvärt om. Brytgränsen för vilket som är förmånligast av abonnemangen är just 8000 kilowattimmar och det är upp till kunden att informera oss om hen önskar byta prislista, säger Ivan Loftrup-Ericson.

Andra bolag som Ellevio har prislistor där man kan välja att det rörliga priset varierar beroende på säsong. Det är något som bland annat fritidshusägare bör räkna på för att få lägsta kostnaden per år.

Inte lätt att räkna

Du som är elkund bör alltså se över om du har rätt nivå på säkringen och att du valt rätt prismodell där det är möjligt att välja. Men det är inte alltid helt lätt. På Ellevios och Eons sajter finns dock räknesnurror där konsumenterna själva kan räkna på vad det går att tjäna genom att byta säkringsabonnemang.

Hos Vattenfall finns inte den möjligheten, utan konsumenten hänvisas till en tabell på sajten. Där framgår dock att det skiljer tusentals kronor mellan säkringsnivåerna.

En Vattenfall-kund i södra Sverige får betala 4 330 kr per år för en 16A-huvudsäkring. En 20A-säkring kostar 6 050 kr per år medan en 25A-säkring kostar 7 570 kr per år. Det är kort sagt riktigt onödigt att ha en för stor säkring. 

För många människor med fritidsställen på andra orter finns dessutom möjligheten att mer eller mindre fördubbla den besparingen, genom att också byta säkringsabonnemang i sommar- eller fritidshuset. Totalt sett handlar det om stora pengar i en enskild ekonomi.

Det är inte helt enkelt att välja säkringsstorlek utifrån effektuttaget. Vattenfall har på sin hemsida nedanstående tabell som kan tjäna som en lathund:

Säkringsstorlek Årlig elförbrukning Maximalt effektuttag
16A 0-20 000 kWh 11 kW
20A 20 000-25 000 kWh 14 kW
25A 25 000-30 000 kWh 17 kW
35A 30 000-40 000 kWh 24 kW
50A 40 000-55 000 kWh 35 kW
63A 55 000-70 000 kWh 44 kW
Källa: Vattenfall    

 

Not: I Sverige finns det ungefär 150 olika nätområden som ägs av olika elnätsbolag. De största aktörerna är Vattenfall, Eon och Ellevio.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent