Elpriset Att det går att spara pengar genom att välja rätt elhandelsbolag är välkänt. Men den gamla ”sanningen” att det inte går att göra något åt elnätsräkningen stämmer faktiskt inte. Genom att välja rätt nivå på huvudsäkring och rätt prislista kan du spara tusenlappar per år.

Din totala elkostnad består förenklat av två delar: kostnaden för elen i sig från det elhandelsbolag du valt samt kostnaden för elleveransen från det bolag som äger ledningarna i ditt område. Som elkund har du hundratals elhandelsbolag att välja mellan, men det inte går att påverka vilket nätbolag du ska ha eftersom elnätet där just du bor ägs av endast en aktör.

Men bara för att det inte går att välja elnätsbolag innebär det inte att du helt ska strunta i den delen. För det går faktiskt att göra flera val hos nätbolaget som kan sänka kostnaden med tusentals kronor. Hemligheten ligger i valet av huvudsäkringsnivå, samt valet mellan olika prislistor för det rörliga priset.

Huvudsäkringscentralen i din bostad är dimensionerad för ett visst behov av el. För många är kapaciteten i huvudsäkringen avsevärt högre än vad deras behov faktiskt är, enligt Kristina Nilsson, chef för kundgruppen på Ellevio i Stockholm.

– Det går att byta till en huvudsäkring med en kapacitet som ligger närmare just dina behov av el, säger hon.

Kan du välja en mindre säkring kan du alltså välja ett abonnemang med lägre kostnad hos din elnätsleverantör.

Välj inte onödigt stor huvudsäkring

Vid ett enkelt test hos elnätsleverantörerna Ellevio och Eon framgår att det går att spara tusentals kronor per år genom att vara noggrann i valet av huvudsäkring, som styr ditt maxuttag. Ju högre huvudsäkring, desto högre abonnemangspris. Genom att välja rätt huvudsäkring som matchar dina behov av el kan du sänka dina energikostnade. Att ha för högt säkringsabonnemang innebär elnätskostnader som är högre än de behöver vara.

– Att ha en större säkring än du har behov av år efter år kan bli dyrt, säger Kristina Nilsson.

Ditt effektuttag påverkas påtagligt av vilken uppvärmning du har i bostaden, antalet personer som bor där, samt hur mycket el de sammantaget förbrukar. Stora anslutna apparater med hög effekt, till exempel en elpanna, elelement, bastu eller stora elektriska motorer, kräver oftast större huvudsäkring.

Kristina Nilsson anser därför att det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera om abonnemanget motsvarar behoven, som ibland förändras. Det gäller inte minst elkunder som tidigare haft direktverkande elvärme men som bytt till en mer energisnål uppvärmning. Då kan en rejäl huvudsäkring vara onödig.

Vilken huvudsäkring ska man då ha? De vanligaste huvudsäkringarna hos privatpersoner är 16A (16 ampere), 20A och 25A. Den första nivån är en ordinär villa med annan uppvärmning än el, till exempel fjärrvärme, pellets, olja eller ved, enligt Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon Sverige. För en villa med värmepump är säkringen ofta 20A, medan en ägare till en villa med direktverkande el ofta väljer 25A.

Om du vill ändra till en lägre huvudsäkring och därmed spara pengar så måste du anlita en behörig elektriker. Det handlar om en engångskostnad som du själv får betala men när jobbet är gjort anmäler elektrikern bytet och du kan ändra abonnemangstyp.

Rörliga priset kan också påverkas

Men det är inte bara rätt säkringsnivå som påverkar din elkostnad. Förutom abonnemangsavgiften betalar du också en rörlig avgift per levererad kWh (kilowattimme). Många elnätsbolag har prislistor där kunderna kan välja det upplägg som passar bäst.

– När det gäller 16A så finns det två olika prislistor för villakunder att välja på, den ena är anpassad för kunder med en förbrukning lägre än 8000 kilowattimmar om året. Den har en lägre abonnemangsavgift och en högre överföringsavgift medan den andra prislistan är anpassad för kunder med förbrukning högre än 8000 kilowattimmar om året där förhållandet mellan abonnemangsavgift och överföringsavgift är tvärt om. Brytgränsen för vilket som är förmånligast av abonnemangen är just 8000 kilowattimmar och det är upp till kunden att informera oss om hen önskar byta prislista, säger Ivan Loftrup-Ericson.

Andra bolag som Ellevio har prislistor där man kan välja att det rörliga priset varierar beroende på säsong. Det är något som bland annat fritidshusägare bör räkna på för att få lägsta kostnaden per år.

Inte lätt att räkna

Du som är elkund bör alltså se över om du har rätt nivå på säkringen och att du valt rätt prismodell där det är möjligt att välja. Men det är inte alltid helt lätt. På Ellevios och Eons sajter finns dock räknesnurror där konsumenterna själva kan räkna på vad det går att tjäna genom att byta säkringsabonnemang.

Hos Vattenfall finns inte den möjligheten, utan konsumenten hänvisas till en tabell på sajten. Där framgår dock att det skiljer tusentals kronor mellan säkringsnivåerna.

En Vattenfall-kund i södra Sverige får betala 4 330 kr per år för en 16A-huvudsäkring. En 20A-säkring kostar 6 050 kr per år medan en 25A-säkring kostar 7 570 kr per år. Det är kort sagt riktigt onödigt att ha en för stor säkring. 

För många människor med fritidsställen på andra orter finns dessutom möjligheten att mer eller mindre fördubbla den besparingen, genom att också byta säkringsabonnemang i sommar- eller fritidshuset. Totalt sett handlar det om stora pengar i en enskild ekonomi.

Det är inte helt enkelt att välja säkringsstorlek utifrån effektuttaget. Vattenfall har på sin hemsida nedanstående tabell som kan tjäna som en lathund:

Säkringsstorlek Årlig elförbrukning Maximalt effektuttag
16A 0-20 000 kWh 11 kW
20A 20 000-25 000 kWh 14 kW
25A 25 000-30 000 kWh 17 kW
35A 30 000-40 000 kWh 24 kW
50A 40 000-55 000 kWh 35 kW
63A 55 000-70 000 kWh 44 kW
Källa: Vattenfall    

 

Not: I Sverige finns det ungefär 150 olika nätområden som ägs av olika elnätsbolag. De största aktörerna är Vattenfall, Eon och Ellevio.

Chatt
Hernhag: Tre bra svenska utdelare
Foto: istockphoto
Bolån
Höga förhoppningar på nya bolånesatsningen"Finns gott om utrymme för fler aktörer"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Marginell uppgång avslutade börsveckan
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Nordeas modellportfölj
Foto: Maskot/TT
Seniorlån
Familjeekonomen: Seniorlån fälla för äldreMen det finns både fördelar och nackdelar
Indien
Börsrally i Indien efter sänkt bolagsskattIndex upp över 5 procent på fredagen
Olja
Analytiker tvivlar på snabb återställning i Saudiarabien
Räntan
Riksbankschef: Farligt för Sverige att röra sig bort från Fed och ECB
20/9
Trading Direkt: Analys av olika index och sektorer
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex rasar efter storägares försäljningHaldex ledning vill nu bli av med störste ägaren
Bolån
Bolåneutmanare bildar gemensamt hypoteksbolagÅlandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners ska samarbeta
Foto: Maskot/TT
Kortbetalning
Nya regler för kortbetalningMobilt bank-id krävs för att betala på internet
Foto: istockphoto
Aktier
Disney populäraste "streaming-aktien"Nordnets sparare flyr Apple och Netflix
Analys
Carnegie: Köp det snabbväxande gamingbolaget
Oljan
UBS varnar för extremt låga oljereserverGör marknaden utsatt vid nya störningar
IPO
Airbnb vill till börsen nästa år
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte
Spara
Nu sänker toppaktörerna sparräntorna
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
Valueguard: Så mycket rörde sig bopriserna i augusti
Fed
Powell: Beredd att sänka ytterligare om det behövs
Pension
Så många gör aktiva premiepensionsval
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten