Rapport Intrums resultat förbättrades under det andra kvartalet. Även omsättningen steg men kredithanteringsbolaget flaggar för att det tredje kvartalet kan bli svagare.

Intrum rapporterar ett justerat rörelseresultat om 1.561 miljoner kronor (1.196) för det andra kvartalet 2019. Infront Datas snittestimat, utifrån fyra analytikers prognoser, låg på 1.512 miljoner kronor.

Rapporterat rörelseresultat blev 1.475 miljoner kronor (1.240), mot snittestimatet på 1.487 miljoner kronor.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 41 procent (35).

Nettoomsättningen uppgick till 3.784 miljoner kronor i kvartalet. Det kan jämföras med 3.630 miljoner kronor samma kvartal i fjol.  Snittestimatet var 3.960 miljoner kronor. 

Kvartalets portföljinvesteringar uppgick till 1.436 miljoner kronor (2.385). Avkastningen på portföljinvesteringar uppgick till 15 procent i kvartalet (14).

Tydlig marginalförbättring

Intrum hade en ”tydlig förbättring av marginalen” i sin kredithanteringsverksamhet (CMS) under det andra kvartalet. Det var en bidragande orsak till att det gångna kvartalets resultat per aktie ökade till 6:26 kronor (5:33).

Det skriver Mikael Ericson i halvårsrapportens vd-ord.

Justerad nettoomsättning inom kredithanteringstjänster ökade med 12 procent till 2.714 miljoner kronor i det andra kvartalet (2.428) medan justerat verksamhetsresultat stärktes med 16 procent till 798 miljoner kronor (687). Den justerade marginalen var därmed 29 procent (28), efter 22 procent i det första kvartalet.

”Verksamhetsområdet levererar ett säsongsmässigt bra kvartal i hela koncernen. Den italienska verksamheten börjar komma igång efter det första kvartalet. Det finns väsentliga ytterligare möjligheter till effektivitets- och marginalförbättringar”, heter det från Intrum.

Inom portföljinvesteringar var den justerade nettoomsättningen upp 6 procent till 1.683 miljoner kronor (1.589) och justerat verksamhetsresultat ökade 37 procent till 1.214 miljoner kronor (883). Det gav en justerad verksamhetsmarginal på 72 procent (56).

”Den italienska portfölj som ägs tillsammans med Intesa Sanpaolo redovisas som joint venture och ingår därmed i rörelseresultatet men inte i omsättningen vilket påverkar marginalen positivt”, påminner bolaget om.

Kvartalets portföljinvesteringar uppgick till 1.436 miljoner kronor (2.385). Avkastningen på portföljinvesteringar steg till 15 procent i kvartalet (14).

”Investeringsnivån är tillbaka på en mer normal nivå som förväntat efter de stora investeringarna under 2018 och den kommande investeringen i samarbetet med Piraeus Bank i Grekland”, skriver bolaget.

På rullande tolv månader var resultatet per aktie 18:42 kronor efter 14:18 kronor under helåret 2018. Intrum siktar sedan tidigare på att nå upp till 35 kronor för 2020.

Räknar med svagare 3:e kvartal

I takt med att kredithanteringsföretaget Intrum har vuxit i södra Europa kombinerat med en större andel säkerställda portföljtillgångar, förväntar bolaget sig en ökad säsongsvariation i sina resultat.

”Jag ser fram emot andra halvåret 2019, även om jag förväntar mig att tredje kvartalet kommer att vara säsongsmässigt svagare än andra kvartalet”, skriver vd Mikael Ericson i delårsrapporten.

Han uppger sig vara fortsatt mycket optimistisk om Intrums långsiktiga utveckling, och ytterligare förbättringar av bolagets verksamhet och effektivitet ska stärka såväl Intrums konkurrenskraft som marknadsledande ställning, heter det.

”Våra åtgärder kommer att bidra till att vi stegvis närmar oss målen för nästa år och samtidigt bana väg för ett fortsatt starkt och hållbart Intrum bortom 2020”, uppger Mikael Ericson.

Har hittat nya effektiviseringar

Intrum har som en del av bolagets målsättning att löpande förbättra och optimera sin verksamhet identifierat ytterligare effektiviseringsmöjligheter om 60 miljoner euro med påverkan på nettoresultatet år 2020. Kostnaden för att genomföra åtgärderna motsvarar ungefär resultatförbättringen för ett år.

Det uppger vd Mikael Ericson i delårsrapporten.

”Effektiviseringsprogrammet kommer bland annat att innefatta en full integrering av vårt förvärv av spanska Solvia och noggranna prioriteringar av större projekt inom till exempel IT, för att säkerställa att vi fullt ut drar nytta av vår storlek och skalfördelar. Detta lägger grunden för ett ännu mer konkurrenskraftigt och effektivt Intrum bortom 2020”, skriver Mikael Ericson som uppger att Intrum i stort sett har slutfört synergierna från samgåendet mellan Intrum Justitia och Lindorff.

Intrum har sedan tidigare mål till år 2020.

”Marknadsläget är gott och resultatet för våra portföljinvesteringar ligger något över våra förväntningar. På kredithanteringssidan har det varit tuffare, särskilt i Spanien där vi har haft större utmaningar de senaste kvartalen”, skriver Intrum-chefen.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning